Czarny bez w ciąży - właściwości, stosowanie, przepis na sok
Czarny bez nie zawiera w sobie żadnych składników, które mogłyby zagrażać dziecku lub kobiecie w ciąży. Świetnie sprawdzi się jako lekarstwo przy gorączce, katarze lub kaszlu. Możesz zrobić go sama lub kupić np. w aptece.
Owoce czarnego bzu mają ciemną barwę i cierpki smak. Muszą być dojrzałe, zbiera się je zazwyczaj w sierpniu lub we wrześniu. Kwiaty są natomiast białe i niewielkie, pojawiają się w czerwcu i lipcu. Czarny bez dobrze sprawdzi się u kobiet w ciąży ze względu na swoje właściwości zdrowotne.
Spis treści:
- Sok z czarnego bzu w ciąży - czy można go pić?
- Czarny bez - kiedy stosować go w ciąży?
- Sok z owoców czarnego bzu - przepis
- Sok z kwiatów czarnego bzu - przepis
- Sok z czarnego bzu w ciąży - dawkowanie
Sok z czarnego bzu w ciąży - czy można go pić?
Nie istnieją żadne przeciwwskazania, mówiące o tym, że kobieta ciężarna nie może pić soku z czarnego bzu. Jest on bezpieczny zarówno dla maluszka, jak i jego mamy. Czarny bez w ciąży jest świetnym rozwiązaniem w przypadku infekcji, ponieważ kobieta nie zawsze może przyjmować inne leki. Działa on jak naturalny antybiotyk, więc jest to dobre rozwiązanie dla kobiet w ciąży, ponieważ leki na przeziębienie mogą nie być obojętne dla dziecka. Sok z czarnego bzu nie powinien zagrażać zdrowiu przyszłych mam. Ciąża jednak jest stanem, kiedy w sposób szczególny należy o siebie dbać, dlatego, jeśli naturalne sposoby nie pomogą – skonsultuj się z lekarzem.
Sok z czarnego bzu możesz kupić w aptece lub zrobić go samodzielnie, tak samo, jak inne przetwory z czarnego bzu, takie jak: dżem, marmolada lub konfitura.
Czarny bez - kiedy stosować go podczas ciąży?
Czarny bez działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, dodatkowo łagodzi objawy przeziębienia i grypy, a także ma działanie napotnie (jest to ważne w leczeniu dreszczy i gorączki) i wykrztuśne. Sok z czarnego bzu ma wiele właściwości zdrowotnych. Wzmacnia on odporność organizmu. Czarny bez świetnie sprawdzi się w ciąży, gdy kobieta boryka się z katarem, kaszlem lub gorączką. Jest to naturalny preparat leczniczy. Sok z czarnego bzu w ciąży działa przeciwbólowo, więc doskonale zadziała, gdy przyszłą mamę boli głowa, a nie chce ona przyjmować typowych tabletek przeciwbólowych. Czarny bez reguluje również przemianę materii, więc jest wskazany na wzdęcia u kobiety w ciąży. Ma też działanie uspokajające, więc będzie doskonały dla kobiety, która denerwuje się w ciąży.
Czarny bez bogaty jest w cenne składniki, takie jak:
- żelazo,
- potas,
- witamina C,
- prowitamina A,
- sód,
- glin,
- żelazo,
- glikozydy antocyjanowe (hamują wolne rodniki),
- pektyny,
- garbniki,
- kwasy owocowe.
Sok z owoców czarnego bzu - przepis
Do przygotowania soku z czarnego bzu będą ci potrzebne następujące składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
- 1 kg cukru,
- 1 litr wody,
- możesz użyć też soku z 1 cytryny, sok z czarnego bzu będzie miał wtedy jeszcze więcej witamin.
Najpierw oddziel owoce od szypułek, umyj je i włóż do garnka. Później dodaj wodę i cukier (również sok z cytryny, jeśli chcesz go użyć). Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie powstanie gęsty sok z czarnego bzu. Przecedź go na sitku (tak, by był klarowny) i gotuj przez następną godzinę. Gotowy sok możesz rozlać do butelek lub słoików.
Sok z kwiatów czarnego bzu - przepis
Do przygotowania soku z kwiatów czarnego bzu potrzebujesz:
- 45 baldachów kwiatów czarnego bzu,
- 2 cytryny,
- skórka z 2 cytryn,
- 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego,
- 1,5 l przegotowanej wody,
- 750 g cukru.
Włóż do słoika oczyszczone kwiaty bzu, razem z plastrami cytryny i skórką z cytryny. Wsyp kwasek cytrynowy, a całość zalej chłodną, przegotowaną wodą. Przykryty słoik odstaw na 2 dni w ciepłe i ciemne miejsce. Gdy upłynie już ten czas, odcedź kwiaty czarnego bzu. Do soku, który powstanie wsyp cukier, zamieszaj, a następnie przelej do słoików. Zakręć szczelnie i pasteryzuj przez ok. 15 minut.
Sok z czarnego bzu w ciąży - dawkowanie
Musisz pamiętać o odpowiednim dawkowaniu soku z czarnego bzu w czasie ciąży. Optymalna ilość to 150 ml dziennie (sok z owoców czarnego bzu). Powinnaś rozcieńczyć go wodą - 50ml soku na jedną szklankę wody. Dawkowanie syropu z kwiatów czarnego bzu to maksymalnie 4 łyżeczki dziennie w czasie przeziębienia. Kobiety w ciąży przed zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem. Pamiętaj, że nie można jeść świeżych, nieprzetworzonych kwiatów i owoców czarnego bzu, ponieważ zawierają w sobie substancje trujące.
Zobacz także:
- Jakie owoce można jeść w ciąży? Truskawki, czereśnie, winogrona, agrest?
- 8 produktów zakazanych w ciąży
- 5 niezbędnych składników w diecie - od nich zależy zdrowie twojego dziecka