Zupa z buraczków z fasolką to świetny pomysł Moniki Mrozowskiej na wartościowy obiad bogaty w żelazo i kwas foliowy.

Reklama

Jakie właściwości mają buraki?

Buraki są skarbnicą minerałów i witamin. Znajdziemy w nich: potas, wapń, żelazo, magnez, kobalt, witaminy A, B, C i B1, a także kwas foliowy. Buraki ze względu na obecność kobaltu są niezbędne w leczeniu anemii, ponieważ biorą udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Najbardziej wartościowe są buraki surowe, a także sok burakowy, dlatego warto, żeby przyszłe mamy pamiętały o ich spożywaniu.

Dlaczego kobiety w ciąży powinny jeść fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego jest cennym produktem zalecanym dla kobiet w ciąży, a także osobom z niedoborem żelaza. Więcej kwasu foliowego i witaminy A znajduje się w fasolce zielonej, niż żółtej.

Zobacz, jak przygotować zupę z buraczków i fasolki:

Reklama

Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.

Reklama
Reklama
Reklama