Witamina E ‒ jakie ma znaczenie dla przyszłej mamy?
Sprawdź, jaką rolę w organizmie pełni witamina E i do czego potrzebna jest kobietom w ciąży. Czy nadmiar witaminy E może być szkodliwy? Jakie są naturalne źródła tej witaminy?
Witamina E ‒ dzienne zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E w czasie ciąży wynosi 15-19 mg. Nadmiar tej witaminy może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, więc ewentualną decyzję o suplementacji tej witaminy podejmuje tylko lekarz.
Zobacz także: Jak dieta ciężarnej programuje zdrowie dziecka w przyszłości
Jak działa witamina E?
- Witamina E ma działanie antyoksydacyjne ‒ chroni komórki przed utleniaczami i tym samym opóźnia proces starzenia.
- Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.
- Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
- Uniemożliwia utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych czy fosfolipidów.
- Jest niezbędna mężczyznom do produkcji spermy, a u kobiet zapobiega poronieniom.
- Zapobiega utlenianiu witaminy A, lipidów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w ten sposób chroni błony komórkowe przed uszkodzeniem).
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Witamina E ‒ gdy jest jej za mało
Niedobór witaminy E zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, osłabia widzenie, wywołuje zaburzenia układu nerwowego (rozdrażnienie, trudności z koncentracją), obniża libido, wpływa na stan skóry (rogowacenie, wczesne starzenie się), upośledza wchłanianie.
Witamina E ‒ gdy jest jej za dużo
Przedawkowanie witaminy E zdarza się rzadko. Nadmiar tej witaminy przejawia się w postaci m.in. zmęczenia, bólu głowy, osłabienia mięśni, kłopotów ze wzrokiem. Może mieć również negatywny wpływ na rozwój dziecka w łonie matki.
Polecamy: Dieta orkiszowa idealna dla kobiet w ciąży
Jakie są naturalne źródła witaminy E?
Witamina E znajduje się w oleju z kiełków pszenicy, ziarnach zbóż, zielonolistnych warzywach (kapusta, szpinak, sałata), margarynie, migdałach, maśle, mleku, jajach, orzechach ziemnych i włoskich, kiełkach pszenicy.
Wróć do talerza