Zastanawiasz się, ile kalorii w ciąży potrzebujesz ty i twoje dziecko? Wiedz, że ważna jest jakość spożywanych produktów, a duże znaczenie odgrywają tutaj składniki, takie jak: białko, węglowodany, tłuszcz, żelazo, kwas foliowy, składniki mineralne i witaminy. Choć dieta w ciąży powinna być bardziej kaloryczna, to ten naddatek kalorii musi pochodzić z wartościowych składników, a nie z tzw. pustych kalorii. Dlatego samo pilnowanie liczby kalorii to za mało. Ważna jest zarówno kaloryczność diety, jak i to, co się w tej diecie znajduje.

Reklama

Zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży

Do profesjonalnej oceny zapotrzebowania energetycznego w ciąży konieczna jest analiza wielu czynników, między innymi: wzrostu, wagi, wieku i stopnia aktywności fizycznej kobiety. Zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży zależy przede wszystkim od wagi wyjściowej przyszłej mamy, a także trymestru ciąży. Istnieją jednak uśrednione wytyczne, które podają, o ile wzrasta zapotrzebowanie energetyczne w ciąży w każdym trymestrze. Dają one pojęcie o tym, kiedy należy jeść więcej.

Ciąża – ile kalorii dziennie jadać

  • pierwszy trymestr – kaloryczność dziennego wyżywienia powinna wzrosnąć o ok. 150 kcal w porównaniu do diety sprzed ciąży;
  • drugi trymestr – kaloryczność dziennej diety powinna wzrosnąć o ok. 360 kcal w porównaniu do diety sprzed ciąży;
  • trzeci trymestr – kaloryczność dziennego wyżywienia powinna wzrosnąć o ok. 475 kcal w porównaniu do diety sprzed ciąży.

Nie każda kobieta w ciąży w trakcie drugiego i trzeciego trymestru powinna jeść bardziej kaloryczne potrawy. Niektóre przyszłe mamy (np. otyłe) powinny skonsultować się w tej kwestii ze specjalistą.

Jeśli zastanawiasz się, jak nie przytyć w ciąży, pomoże ci w tym odpowiednie rozłożenie kaloryczności na pory dnia i posiłki. Zgodnie z wytycznymi, najlepiej w ciąży dostarczać energię w następujących proporcjach:

  • I śniadanie 20-30 proc.
  • II śniadanie 5-10 proc.
  • Obiad 35-40 proc.
  • Podwieczorek 5-10 proc.
  • Kolacja 15-20 proc.

Najważniejszymi posiłkami, które mają ci dostarczyć najwięcej energii i składników odżywczych, są więc śniadanie i obiad. Jak widać, istnieje jednak pewna dowolność, która pozwala dopasować kaloryczność poszczególnych posiłków do indywidualnych preferencji. Bardzo ważne jest jednak, by jadać 5 posiłków dziennie, aby utrzymywać w miarę stabilny poziom cukru we krwi.

Zobacz także

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama