Każdy z pięciu posiłków, które jesz w ciągu dnia, pięciokrotnie zwiększa szansę na to, że urodzisz zdrowe i mądre dziecko. Nie znaczy to oczywiście, że za każdym razem, gdy zamiast czegoś wartościowego wybierzesz puste ka­lorie (słodycze i potrawy tłuste), natychmiast całkowicie zaprzepaszczasz tę szansę. Jednak trochę ją zmniejszasz... Przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej diety w ciąży (regularne posiłki, potrawy bogate w składniki odżywcze, czyli witaminy i składniki mineralne) zwiększa prawdopodobieństwo urodzenia dziecka w terminie i z odpowiednią masą urodzeniową. To zaś bez wątpienia sprawi, że w przyszłości będzie mniej chorowało. Dobra dieta może też wpłynąć na rozwój mózgu płodu oraz ograniczyć ryzyko wystąpienia niektórych wad wrodzonych. Przedstawiamy najczęstsze pytania kobiet dotyczące żywienia w ciąży.

Reklama

Jakich składników szukać w pożywieniu?

Dla prawidłowego rozwoju dziecka tak naprawdę najważniejsze jest, żeby niczego mu nie brakowało. Białka i węglowodany, witaminy i minerały – wszystkie te elementy diety są absolutnie niezbędne do prawidłowego, równomiernego rozwoju dziecka! Istnie­je jednak grupa składników, które przyczyniają się dodatkowo do szybkiego i sprawnego rozwoju mózgu nienarodzonego maluszka. To, słynne dzięki swojej niezwykłej wartości, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a szczególnie kwas tłuszczowy z rodziny omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy). Zyskał on sławę nie tylko jako antidotum na zbyt wysokie ciśnienie tętnicze i choroby serca, ale także jako główny budulec mózgu (oraz układu nerwowego) i siatkówki oka dziecka, ma też udowodnione działanie antynowotworowe.

Co jeść, aby zapewnić dziecku omega-3?

Przede wszystkim staraj się jeść jak najwięcej ryb. Brytyjski raport ALSPAC, przedstawiony przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda, dowodzi, iż kobiety, które podczas ciąży jadły dużo ryb morskich (a także owoców morza), urodziły dzieci z wyższym wskaźnikiem inteligencji (o ponad 20 proc.!), mające lepszą pamięć i zdolność koncentracji niż te, które ograniczały ryby do 300–400 g tygodniowo. Dla ciebie dobre są: łosoś, śledź, sardynki, krewetki i makrele (czyli ryby morskie). Zdecydowanie unikaj: ryb surowych (a więc sushi), mięsa rekina, miecznika. Ogranicz również mocno jedzenie tuńczyka (do maksymalnie jednego posiłku z jego mięsem w tygodniu) – ryby te żyją bardzo długo, odławia się osobniki mające około trzydziestu lat, które zawierają najwięcej zgromadzonych związków szkodliwej rtęci czy metali ciężkich.

Czytaj też:

[CMS_PAGE_BREAK]

Zobacz także

Gdzie jeszcze można znaleźć te dobre tłuszcze?

Jest ich sporo w jajkach wzbogaconych w kwasy omega-3 (przeczytasz o tym na opakowaniu). Mniejsze ilości, ale wciąż dość dużo korzystnych tłuszczów znajdziesz w oleju lnianym, mięsie kurczaka, także w wątróbce (uwaga: wątróbka zawiera dużo witaminy A, a jej przedawkowanie podnosi ryzyko wad układu nerwowego płodu). Nie polecamy łykania DHA w tabletkach (np. oleju rybnego w kapsułkach), ponieważ nie ma dowodów na to, że można go bezpiecznie łykać w ciąży.

A co z odpornością dziecka? Czy można o nią zadbać jeszcze w ciąży?

Można. Przede wszystkim dostarczając sobie i dziecku jak najwięcej odpowiednich aminokwasów. Najlepsze znajdziesz w białkach jaj kur grzebiących, czyli nie tych z farm hodowlanych. Czy można je kupić w sklepie? Tak! Takie jajka powinny mieć stempel na skorupce z pierwszą cyfrą 0 lub 1 (cyfra 3 oznacza, że jajko pochodzi właśnie z kurzej fermy). Albo po prostu kupuj jajka wiejskie od zaprzyjaźnionej gospodyni. Zawierają one najwięcej aminokwasów budujących ciała odpornościowe malucha. Ogromne znaczenie mają też składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, selen. Wzmacniają odporność tkanek na uszkodzenia, stymulują układ odpornościowy do obrony przed działaniem substancji toksycznych, które mogą dostać się do organizmu płodu. Magnez znajdziesz np. w pestkach dyni i słonecznika, ciemnym pieczywie, kaszy gryczanej, groszku, szpinaku. Źródłem cynku są: ryby, chude mięso, kasze, ciemny ryż, chleb pełnoziarnisty. Najwięcej selenu jest w jajkach i pełnoziarnistym pieczywie (sprawdź: Co jeść w ciąży, a czego lepiej unikać?)

Czy jedząc owoce i warzywa w ciąży, wpływam na zdrowie dziecka?

Tak. Duże znaczenie mają owoce i warzywa zawierające substancje, które zapobiegają powstawaniu szkodliwych produktów przemiany materii, tzw. wolnych rodników. Najwięcej znajdziesz ich w żółtych owocach (brzoskwinie, morele, jabłka, porzeczki) i zielonych warzywach (sałata, kapusta, seler, brokuły).

Czy warto łykać tabletki z witaminami

Na pewno nieraz zastanawiałaś się, czy łykanie preparatów z witaminami jest konieczne. Teoretycznie zdrowa kobieta w ciąży mogłaby w codziennej diecie dostarczyć sobie i dziecku wszystkich niezbędnych składników. Teoretycznie, bo w praktyce musiałaby nigdy nie jeść w biegu, zawsze czuć się dobrze (i nie wymiotować), by jeść tyle, ile powinna, mieć dostęp do ekologicznego, nieprzetworzonego pożywienia itd.

Czytaj też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama