Pasta Budwigowa na bazie chudego twarogu, zielonego groszku i bazylii, to pomysł Moniki Mrozowskiej na smaczne śniadanie. A hitem jest własnoręcznie robiona sól sezamowa, idealna do przyprawiania kanapek, zup i innych dań.

Reklama

Dlaczego kobiety w ciąży powinny spożywać kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 mają szczególny wpływ na rozwój płodu dziecka, dlatego kobiety w ciąży szczególnie powinny zadbać o dietę bogatą w kwasy omega-3.
Kwasy tłuszczowe odgrywają ogromną rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku. Dodatkowo korzystnie wpływają na układ krążenia i serce.

W jakich produktach możemy znaleźć kwasy omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w rybach, skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich, jak również w niektórych olejach roślinnych, takich jak olej lniany, arachidowy i rzepakowy. Większość z nas spożywa ich zdecydowanie za mało.

Reklama

Zobacz, jak przygotować pastę Budwigową:

Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.

Reklama
Reklama
Reklama