Przepis na sałatkę bogatą w kwasy omega-3
Zdrowa i łatwa w przygotowaniu sałatka bogata w kwasy omega-3 na bazie liści nori, awokado i zielonego ogórka.
Nie masz pomysłu na szybką sałatkę? Monika Mrozowska specjalnie dla Was przygotowuje ekspresową sałatkę z awokado, liści nori i zielonego ogórka, a całość polana zdrowym olejem lnianym.
Dlaczego kobiety w ciąży powinny spożywać kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 mają szczególny wpływ na rozwój płodu dziecka, dlatego kobiety w ciąży szczególnie powinny zadbać o dietę bogatą w kwasy omega-3.
Kwasy tłuszczowe odgrywają ogromną rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku. Dodatkowo korzystnie wpływają na układ krążenia i serce.
W jakich produktach możemy znaleźć kwasy omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w rybach, skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich, jak również w niektórych olejach roślinnych, takich jak olej lniany, arachidowy i rzepakowy. Większość z nas spożywa ich zdecydowanie za mało.
Liście nori są również bogatym źródłem kwasów omega-3, białka, witamin i minerałów, ponieważ nie są poddawane obróbce termicznej, tylko suszone na słońcu.
Jakie wartości odżywcze ma awokado?
Awokado jest bogate w kwasy omega-3, kwas foliowy, który pomaga rozwijać mózg płodu i inne narządy. Dodatkowo jest źródłem potasu, witamin C, E, A, witamin z grupy B, likopenu, luteiny i zeaksantyny. To owoc, który w połączeniu z innymi cennymi produktami powoduje lepszą ich przyswajalność, dlatego warto dodawać awokado do sałatek i innych potraw.
Zobacz, jak przygotować sałatkę z nori i awokado:
Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.