Dieta leczy dnę moczanową
Jeśli masz dnę moczanową, możesz sobie pomóc dietą. Jej stosowanie jest konieczne zwłaszcza wtedy, gdy nie jest możliwe przyjmowanie leków, np. w ciąży.
Przyczyną dny moczanowej jest nadmiar związków purynowych, których organizm nie jest w stanie wydalić z organizmu. Ich nadmiar trafia m.in. do stawów, powodując stan zapalny: zaczerwienienie, obrzęk, gwałtowny ból. Konieczne jest schudnięcie (nadwaga i otyłość to czynnik ryzyka dny moczanowej), odpowiednia dieta i ograniczenie w niej puryn.
Czytaj też: Dna moczanowa w ciąży: skąd się bierze, jakie są objawy i leczenie
Co jeść, jeśli masz dnę moczanową
Dieta powinna być lekkostrawna, z dużą ilością warzyw i owoców, chudego nabiału, produktów węglowodanowych.
Jedz produkty, które zawierają mało związków purynowych:
- buraki, cebula, chrzan, cukinia,
- kapusta, marchew, ogórki, pomidory,
- owoce: agrest, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, gruszki, jabłka, maliny, porzeczki, truskawki i winogrona,
- pieczywo, przetwory zbożowe,
- ryż, kasze
- masło, maślanka, sery i jajka,
- orzechy
- chude mleko,
- jogurt o niskiej zawartości tłuszczu,
- ziarna słonecznika, sezamu, orzechy laskowe, ziemne i włoskie,
- oleje roślinne, np. rzepakowy
Uwaga: Produkty powinny być gotowane, duszone, nie smażone.
Czytaj też: Dieta, która sprzyja nowotworom
Tego nie jedz, jeśli masz dnę moczanową
Te produkty zawierają dużo związków purynowych, które nasilają objawy dny moczanowej:
- podroby (np. wątroba, nerki),
- mięso, zwłaszcza czerwone, dziczyzna,
- tłuste sosy,
- alkohol (także piwo),
- wywary kostne i mięsne,
- produkty bogate w tłuszcze zwierzęce
Uwaga: ogranicz ryby. One również zawierają dużo związków purynowych, np. dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sandacz, sola, szczupak, szprotki wędzone, sardynki, śledzie, krewetki.
Ogranicz: kawę, mocną herbatę, czekoladę.
Czytaj też: Dieta na każdy trymestr ciąży