Przyczyną dny moczanowej jest nadmiar związków purynowych, których organizm nie jest w stanie wydalić z organizmu. Ich nadmiar trafia m.in. do stawów, powodując stan zapalny: zaczerwienienie, obrzęk, gwałtowny ból. Konieczne jest schudnięcie (nadwaga i otyłość to czynnik ryzyka dny moczanowej), odpowiednia dieta i ograniczenie w niej puryn.

Reklama

Czytaj też: Dna moczanowa w ciąży: skąd się bierze, jakie są objawy i leczenie

Co jeść, jeśli masz dnę moczanową

Dieta powinna być lekkostrawna, z dużą ilością warzyw i owoców, chudego nabiału, produktów węglowodanowych.
Jedz produkty, które zawierają mało związków purynowych:

  • buraki, cebula, chrzan, cukinia,
  • kapusta, marchew, ogórki, pomidory,
  • owoce: agrest, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, gruszki, jabłka, maliny, porzeczki, truskawki i winogrona,
  • pieczywo, przetwory zbożowe,
  • ryż, kasze
  • masło, maślanka, sery i jajka,
  • orzechy
  • chude mleko,
  • jogurt o niskiej zawartości tłuszczu,
  • ziarna słonecznika, sezamu, orzechy laskowe, ziemne i włoskie,
  • oleje roślinne, np. rzepakowy

Uwaga: Produkty powinny być gotowane, duszone, nie smażone.

Czytaj też: Dieta, która sprzyja nowotworom

Zobacz także

Tego nie jedz, jeśli masz dnę moczanową

Te produkty zawierają dużo związków purynowych, które nasilają objawy dny moczanowej:

  • podroby (np. wątroba, nerki),
  • mięso, zwłaszcza czerwone, dziczyzna,
  • tłuste sosy,
  • alkohol (także piwo),
  • wywary kostne i mięsne,
  • produkty bogate w tłuszcze zwierzęce

Uwaga: ogranicz ryby. One również zawierają dużo związków purynowych, np. dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sandacz, sola, szczupak, szprotki wędzone, sardynki, śledzie, krewetki.
Ogranicz: kawę, mocną herbatę, czekoladę.

Reklama

Czytaj też: Dieta na każdy trymestr ciąży

Reklama
Reklama
Reklama