Pigwa w ciąży – czy jest zdrowa i pod jaką postacią?
Pigwa jedzona w czasie ciąży może przynieść wiele korzyści, w dodatku robione z niej przetwory są bardzo smaczne. Najzdrowsze są te, które przygotowuje się, nie poddając pigwy wysokiej temperaturze. Wyjaśniamy czym różni się pigwa od pigwowca, jak działa sok z pigwy w ciąży, dlaczego warto pić herbatę z pigwy i jeść dżem oraz inne przetwory z tych owoców.
Pigwa bywa często mylona z pigwowcem, tymczasem oba owoce różnią się wyglądem i właściwościami. Pigwa to roślina o kształcie niewielkiego drzewka, natomiast pigwowiec jest krzewem o gęstych, cienkich gałązkach. Pigwa wydaje sporej wielkości owoce, które przypominają żółto-zielone gruszki. Pigwowiec natomiast rodzi niewielkie owoce (mniej więcej wielkości śliwki), które przybierają żółty kolor. Zarówno walory smakowe, aromat, jak i właściwości zdrowotne przemawiają za tym, by przede wszystkim sięgać po pigwowiec, a nie po pigwę.
Poniżej zdjęcia owoców pigwy i pigwowca:
Na zdjęciu: owoce pigwy. fot. Adobe Stock
Na zdjęciu: owoce pigwowca. fot. Adobe Stock
Pigwa a zdrowie
Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo – są bardzo twarde i kwaśne, wręcz cierpkie. Jednak po przetworzeniu są cennym składnikiem zdrowej diety. Pigwa i pigwowiec zawierają dużą dawkę witaminy C, która wspiera działanie układu odpornościowego oraz układu krążenia. Jednak poddawanie ich owoców obróbce termicznej zmniejsza ilość witaminy C. Licząc na przyjęcie sporej dawki tej witaminy, trzeba sięgać po soki z pigwy tłoczone na zimno.
Podczas obróbki termicznej pigwa nie traci innych cennych składników, do których należą:
- witaminy: A, D, B – w tym także kwas foliowy (B9)
- aminokwasy – z nich organizm może zsyntetyzować białka
- mikroelementy – fosfor, magnez, potas, cynk, żelazo, molibden, miedź
- polifenole – działające jak przeciwutleniacze
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik.
Pigwa a pigwowiec – właściwości. Oba owoce są bogatym źródłem mikroelementów i błonnika. Owoce pigwy zawierają więcej cukrów prostych – fruktozy, glukozy i sacharozy – i są mniej kwaśne od owoców pigwowca. Pigwowiec zawiera więcej witaminy C niż pigwa (nawet więcej niż cytryna), jest bardziej kwaśny i aromatyczny.
Właściwości pigwy w ciąży
Przetwory wyrabiane z pigwy i pigwowca mogą znaleźć się w diecie ciężarnej i diecie matki karmiącej. Dostarczają cenne mikroelementy i witaminy, wzmacniając odporność przyszłej mamy i wspomagając zdrowy rozwój płodu. Herbata z pigwą w ciąży może też być pomocna podczas przeziębienia – dodaj do niej 2-3 plasterki imbiru, a przysłuży ci się jeszcze lepiej, np. podczas bólu gardła czy gdy męczą nudności lub wymioty. Pamiętaj jedynie, że nie każda odmiana herbaty w ciąży jest wskazana.
Owoce pigwy mają też właściwości odkażające, dzięki czemu mogą pomóc w zwalczaniu bakteryjnych zakażeń przewodu pokarmowego lub jamy ustnej. Pomagają też normalizować poziom cukru we krwi, gdyż mają niski indeks glikemiczny (o ile owoce nie są „utopione” w cukrze lub miodzie).
Pigwowca i pigwę w ciąży należy jeść z umiarem. W dużych ilościach owoce te mogą przyczynić się do powstania problemów żołądkowo-jelitowych. Z jedzeniem pigwy warto się też wstrzymać w przypadku zaparcia, gdyż dzięki dużej zawartości pektyn, może nasilić problem. Należy pamiętać, że wszelkie przetwory z dodatkiem cukru są bardzo kaloryczne, a te produkowane na bazie alkoholu (np. nalewki), choć smaczne, są zakazane w ciąży.
Pigwa na surowo
Owców pigwy ani pigwowca nie da się zjeść jak jabłka – są tak twarde, że nawet krojenie ich nie jest proste. Co zatem zrobić, aby nie zmniejszać zawartości witaminy C i użyć pigwy na surowo? Polecamy następujący sposób – sprawdzi się zarówno w przypadku pigwy jak i pigwowca:
- umyte owoce pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pestki; pigwę najlepiej jeszcze obrać ze skóry,
- poszatkuj pigwę, a pigwowca możesz pozostawić w postaci ćwiartek owoców
- obierz cytrynę ze skóry i pokrój w plasterki, plasterki podziel na ćwiartki (na każde 500 g pigwy użyj 1-2 cytryny)
- wsyp poszatkowane owoce pigwy lub pigwowca oraz cytryny do miski i zasyp brązowym cukrem i miodem lub jeszcze lepiej – wysmaruj samym miodem. Dokładnie wymieszaj.
- popakuj do słoików, mocno uciskając w nich owoce, zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Owoce zaczną puszczać sok. Przestaw słoiki do lodówki i korzystaj!
Dodawaj sok, a nawet kawałki owoców np. do herbaty. Pamiętaj tylko, że herbata z pigwą nie powinna być gorąca, gdyż wysoka temperatura niszczy witaminę C.
Z pigwy lub pigwowca można wycisnąć sok w wyciskarce wolnoobrotowej – trzeba tylko wcześniej pokroić owoce na kawałki (pigwowca wystarczy przekroić na pół i wyjąć z niego pestki). Tak wyciśnięty sok można trzymać w lodówce przez kilka dni i na bieżąco dodawać do wody lub herbaty albo do soków owocowych i warzywnych.
Sprawdź też: