Zaparcia w ciąży: przyczyny, objawy, jak sobie radzić
Zaparcia w ciąży pojawiają się bardzo często. Ich główną przyczyną jest wyższy poziom progesteronu. Są uciążliwe i budzą wiele wątpliwości: czy przy problemach z wypróżnianiem można przeć, czy zaparcia w ciąży mogą wywołać poród? Wyjaśniamy i uspokajamy – zatwardzenie w ciąży można zwalczyć domowymi i bezpiecznymi sposobami.
- Joanna Biegaj
Zaparcia w ciąży to często spotykana dolegliwość. Przyczynia się do nich wyższy poziom ciążowych hormonów, ale również złe nawyki. Problemy z wypróżnianiem powodują duży dyskomfort, a czasami nawet ból. Nie można ich bagatelizować, bo przedłużające się zaparcia mogą przyczynić się do powstania hemoroidów. Na zatwardzenie w ciąży najlepiej pomogą domowe sposoby, które usprawnią funkcjonowanie jelit i nie zaburzą naturalnego rytmu ich pracy.
Spis treści:
- Zaparcia w ciąży – czym są
- Zaparcia w ciąży – objawy
- Czy zaparcia w ciąży są niebezpieczne
- Zaparcia w ciąży – przyczyny
- Co jeść na zaparcia w ciąży
- Ćwiczenia na zaparcia w ciąży
- Co na zaparcia w ciąży – preparaty z apteki
Zaparcia – co to?
Zaparcia, nazywane potocznie zatwardzeniem, to przedłużone zaleganie treści pokarmowej w okolicy przewodu pokarmowego, zazwyczaj w jelicie grubym. Zaparcia mogą też polegać na problemach z wydaleniem stolca z końcowego odcinka przewodu pokarmowego (odbytnicy). Jeżeli treść jelitowa znajduje się w jelicie grubym przez dłuższy czas – stolec staje się twardszy i bardziej zbity, co jeszcze bardziej utrudnia problemy z wypróżnieniem.
Prawidłowo powinno się oddawać jeden stolec dziennie, minimum trzy razy w tygodniu.
Zaparcia w ciąży – objawy
Jak rozpoznać problemy z wypróżnianiem? Zatwardzenie w ciąży występuje wówczas, gdy:
- wypróżniamy się mniej niż trzy razy w tygodniu;
- oddawanie kału jest nieprzyjemne, a nawet bolesne;
- stolec ma gęstą konsystencję i trudno się go pozbyć z jelit.
Czy zaparcia w ciąży są niebezpieczne?
Nawracające zaparcia w czasie ciąży należy skonsultować się z lekarzem. Zatwardzenie może powodować problemy zdrowotne, np. wspomniane już hemoroidy (inaczej zwane żylakami odbytu). Jeśli zatwardzenie nawraca, lekarz może zalecić przyjmowanie leków z laktulozą lub czopki glicerynowe.
Zaparcia w ciąży – czy można przeć?
Zatwardzenie wymusza parcie podczas próby wypróżnienia. Czy można przeć w ciąży? Wiele kobiet obawia się, że wysiłek podczas wypróżnienia spowoduje poronienie lub przedwczesny poród. Parcie na stolec nie powinno wpłynąć na płód, ani spowodować rozpoczęcia akcji porodowej. Długotrwały ucisk na jelita może być przyczyną porodu, jednak zdarza się to naprawdę bardzo rzadko.
Zaparcia w ciąży – przyczyny
Jedną z głównych przyczyn zaparć w ciąży jest wysoki poziom progesteronu. To hormon, dzięki któremu mięśnie i stawy stają się bardziej elastyczne i lepiej przygotowane na poród. Progesteron działa również rozluźniająco na mięśnie przewodu pokarmowego. Skutkiem tego jest wolniejsze przesuwanie się treści w jelitach, co powoduje zaparcia.
Kolejną przyczyną zaparć u ciężarnych jest powiększająca się macica, która uciska na jelita, powodując zatwardzenie. Do powstawania zaparć może przyczyniać się również spożywanie zbyt małej ilości wody w ciągu dnia oraz niewłaściwy sposób odżywiania.
Produkty, które mogą powodować zaparcia w ciąży:
- biała mąka
- białe, pszenne pieczywo,
- tłusty nabiał,
- podroby, pasztety, tłuste mięsa
- cukier,
- czekolada,
- kakao,
- słodzone, gazowane napoje,
- mocna kawa oraz herbata,
- biały ryż,
- kasza.
Co jeść na zaparcia w ciąży?
Naturalnych sposobów na zatwardzenie jest sporo. Jednym z nich jest stosowanie odpowiedniej diety na zaparcia w ciąży. Przedstawiamy listę skutecznych produktów, które znajdują się niemal w każdej spiżarni lub lodówce.
Gdy w ciąży zdarzą się problemy z wypróżnianiem, te produkty można pić lub jeść bez obaw, że zaszkodzisz sobie lub dziecku:
- Produkty bogate w błonnik. Jedz otręby zbożowe, kaszę gryczaną, razowy makaron, brązowy lub dziki ryż oraz surowe albo suszone warzywa i owoce.
- Suszone śliwki. Możesz też wypić kompot z suszu albo zjeść garść suszonych moreli czy daktyli.
- Kiszonki i fermentowany nabiał. Kiszona kapusta i przetwory mleczne (jogurty naturalne, kefiry i maślanki) wspierają prawidłową perystaltykę jelit.
- Siemię lniane. Możesz dodać je do jogurtu albo wsypać 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego do szklanki z ciepłą wodą i pozostawić na 2-3 godziny.
- Woda. Pij dużą ilość płynów, najlepiej ponad 2 litry dziennie.
- Jabłka. Ważne, by były to owoce surowe albo suszone. Pieczone jabłka czy sok z jabłek nie poradzą sobie z zatwardzeniem.
- Olej lniany. Ma pozytywny wpływ na pracę jelit (podobnie jak nasiona lnu, czyli siemię lniane).
Jakie są najlepsze ćwiczenia na zaparcia w ciąży?
Na zatwardzenie w ciąży świetnie zadziała ruch. Wystarczy codzienny energiczny półgodzinny spacer, ale jeśli masz siłę i ochotę na więcej, wypróbuj:
- regularną, ale niezbyt forsowną gimnastykę;
- ćwiczenia mięśni dna miednicy mniejszej, czyli mięśni Kegla (wzmacniają mięśnie kontrolujące opróżnianie jelit).
Co jeszcze pomoże na zaparcia w ciąży?
Jeśli domowe sposoby na zaparcia w ciąży nie pomogą, po konsultacji z lekarzem można sięgnąć po preparaty z apteki, np. syrop na zaparcia z laktulozą, który reguluje pracę jelit, czopki glicerynowe, które działają łagodnie, a dają szybki efekt (widoczny nawet już po 15 minutach). Pomocne będą również probiotyki.
Na zatwardzenie w ciąży nie wolno stosować środków przeczyszczających i lewatywy. Te popularne metody na zaparcia w ciąży mogą wywołać przedwczesne skurcze i poród.
Zobacz także: