Matki pijące w ciąży umiarkowane lub duże ilości alkoholu narażają swoje nienarodzone dzieci na zmiany genetyczne – donieśli naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w USA. Pamiętaj, nie ma bezpiecznej dawki alkoholu dla kobiety w ciąży! Alkohol jest toksyczną substancją, która przechodzi do krwiobiegu płodu przez łożysko, ma szkodliwy wpływ na rozwój dziecka, może powodować niedotlenienie i upośledzenie odżywiania płodu.

Reklama

Spis treści:

  1. Skutki picia alkoholu w ciąży
  2. Picie alkoholu we wczesnej ciąży
  3. Dawki alkoholu - jak przeliczać?
  4. Ciasto z alkoholem w ciąży

Skutki picia alkoholu w ciąży

Wróćmy do badań naukowych. Specjaliści z Uniwersytetu Ruthgersa odkryli, że nie trzeba zalewać się w sztok, by zaszkodzić dziecku. Ciężkie picie (dużych ilości i często) wywołać może u dziecka zespół FAS, objawiającego się m.in. wadami narządów (w tym serca), uposledzeniem ruchowym i intelektualnym. Jednak dawki umiarkowane i nieco większe też nie są obojętne dla płodu – mogą wywołać zmiany w genach dziecka, które warunkują jego reakcję na stres (gen POMC) oraz działanie zegara biologicznego (gen PER2). W czasie ciąży musisz całkowicie zrezygnować z alkoholu, żeby wyeliminować zagrożenie.

Jeśli spożywasz alkohol w ciąży, może to doprowadzić do poronienia, wewnątrzmacicznego obumarcia płodu oraz porodu przedwczesnego. Dzieci matek pijących umiarkowanie lub nieco więcej niż umiarkowanie rodzą się często z podwyższonym poziomem hormonów stresu – kortyzolu oraz kortykotropiny.

Picie alkoholu we wczesnej ciąży

Natura sama zabezpiecza organizm przyszłej mamy - zazwyczaj pierwszym objawem ciąży jest uczucie odrazy, jakie wzbudza alkohol. Jeśli zdarzyła się sytuacja, że nieświadomie wypiłaś piwo w pierwszych tygodniach ciąży lub lampkę wina – nie musi oznaczać to, że dziecko urodzi się z zaburzeniami. W pierwszych tygodniach ciąży płód jest bardzo wrażliwy na działanie szkodliwych czynników. Jednak na tym etapie rozwoju płodu komórki, które zostały uszkodzone, zastępowane są nowymi.

Zobacz także

Jeśli więc nie będziesz więcej dostarczać dziecku szkodliwych czynników, może ono urodzić się bez wad z pierwszych tygodni ciąży. Jeżeli ciąża będzie się dalej rozwijać – ten epizod nie powinien mieć wpływu na rozwój zarodka. Pamiętaj jednak, że picie alkoholu na początku ciąży też nie jest bezpieczne i nie powinnaś tego robić! Mówimy tutaj jedynie o sytuacji nieświadomego picia alkoholu na początku ciąży.

Dawki alkoholu: jak to przeliczać?

Zacznijmy od definicji: co oznacza umiarkowana i duża dawka alkoholu. Zanim się ucieszysz, że to, ile ostatnio wypiłaś, nie zaszkodziło dziecku, doczytaj tekst do końca!

Dawka umiarkowana alkoholu

Jest to dawka, jaka powoduje koncentrację alkoholu we krwi na poziomie 0,08 g/dL. U kobiet zwykle takie stężenie powstaje po wypiciu 4 drinków (porcji alkoholu) w ciągu 2 godzin. Picie umiarkowane u kobiet oznacza więc wypijanie 4 drinków przy jednej okazji raz w miesiącu.

Duża dawka alkoholu

U kobiet wypicie przy jednej okazji więcej niż 4 drinki oznacza dużą dawkę. Niekorzystne dla zdrowia matki (nie wspominając już o dziecku) jest picie opisane w umiarkowanej dawce alkoholu, ale zdarzające się 5 i więcej razy w miesiącu.

Jeden drink, czyli ile?

Ilość alkoholu podaje się w porcjach. Jedna porcja to 10 g lub 12,5 ml czystego alkoholu etylowego, czyli etanolu. Ile zatem jest porcji alkoholu w różnych napojach wyskokowych?

  • małe piwo – 1,19 porcji,
  • 0,5 litra piwa – 1,8 porcji,
  • kieliszek wina (175 ml) – 1,68 porcji
  • 50 ml wódki – 1,6 porcji alkoholu

Po przeliczeniu wychodzi na to, że 4 porcje alkoholu to jednorazowe wypicie:

  • 3,5 małego piwa,
  • 2,3 dużego piwa,
  • 2 i 1/3 kieliszka wina
  • 2,5 kieliszka (50 ml) wódki

Nawet taka ilość może zaszkodzić nienarodzonemu dziecku, zwłaszcza wtedy, gdy wypijanie takiej ilości alkoholu się powtarza.

Warto podkreślić, że dawki te liczone są dla przeciętnej kobiety, co oznacza masę ciała na poziomie 65 kg. Jeśli ważyłaś mniej przed ciążą, podane wyżej ilości to już jest dla ciebie za dużo!

Ciasto z alkoholem w ciąży

Jeśli dodałaś alkohol do ciasta przed pieczeniem – pozostanie jego smak i aromat, jednak sam alkohol wyparuje z niego pod wpływem wysokiej temperatury. Jeśli chodzi o deser z alkoholem „na zimno”, który nie był poddany obróbce cieplnej – nie powinnaś jeść go w ciąży. Pamiętaj również, że kobiety ciężarne nie mogą spożywać ciast i tortów, w których skład wchodzą surowe jaja, czyli produkty zakazane w ciąży.

Naukowcy są zgodni: nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży!
Kobieta, która pije w ciąży, szkodzi przede wszystkim maluchowi. Dziecko może być nadwrażliwe na bodźce, może mieć wzmożone lub obniżone napięcie mięśniowe, a także problemy z apetytem, koncentracją i pamięcią. Jeżeli matka piła w ciąży, jej dziecko może również mieć obniżony iloraz inteligencji w stosunku do rówieśników, a co za tym idzie, kłopoty z nauką w szkole. Alkoholowy zespół płodowy jest nieuleczalny.

Źródło: pap.pl

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama