Choć na wielu stronach w internecie widnieją informacje, że kobiety mogą stosować pokrzywę w ciąży, rzadko kiedy podkreśla się fakt, że powinny to robić jedynie po konsultacji z lekarzem. Niektórzy eksperci są nawet zdania, że z picia pokrzywy podczas ciąży lepiej zrezygnować. Z czego to wynika?

Reklama

Pokrzywa w ciąży – czy jest bezpieczna?

Herbata z pokrzywy w potocznej świadomości uchodzi za napój wręcz idealny dla kobiet w ciąży. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, między innymi żelazo, na które rośnie zapotrzebowanie podczas ciąży. Zalecenia dotyczące picia pokrzywy przez ciężarne opierają się przede wszystkim na wieloletniej tradycji jej stosowania, a nie na potwierdzonych informacjach na temat jej bezpieczeństwa w ciąży.

W The Natural Medicines Database widnieje informacja, że brakuje wystarczająco wiarygodnych informacji, aby ocenić wpływ pokrzywy na organizm ciężarnej, również wg monografii ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy), w której podzielono surowce roślinne na kilka kategorii pod względem bezpieczeństwa stosowania w ciąży, pokrzywa jest zaliczana do kategorii B - brak danych, użycie należy skonsultować z lekarzem.

Natomiast według internetowej encyklopedii farmacetycznej Drugs.com należy unikać stosowania pokrzywy w ciąży ze względu na jej możliwe niekorzystne działanie.

Herbata z pokrzywy podczas ciąży – tak czy nie?

To właśnie brak badań dotyczących oddziaływania pokrzywy na organizm ciężarnej powinien być powodem, dla którego przyszła mama najpierw skonsultować ze swoim lekarzem. To ginekolog powinien zdecydować, czy ciężarna może pić napar z pokrzywy, sok lub przyjmować pokrzywę w innej postaci. Lekarz również ustali, ile pokrzywy można przyjmować, w jakiej postaci i jak długo.

Zobacz także

Wpływ ziół na organizm podczas ciąży jest często traktowany jednostronnie – zakłada się, że ich stosowanie może przynieść same korzyści. Wiele ciężarnych nie zdaje sobie sprawy z możliwości negatywnego oddziaływania preparatów ziołowych na przebieg ciąży i rozwój dziecka. Zioła mogą przenikać przez łożysko, wchodzić w interakcje z lekami i suplementami diety, które często stosują ciężarne oraz działać odmiennie niż w czasie, kiedy kobieta nie jest w ciąży.

Jakie ryzyko wiąże się z piciem pokrzywy przez ciężarne?

  • Stosowanie pokrzywy w ciąży może sprzyjać krwawieniu i zwiększać ryzyko poronienia, dlatego niektórzy odradzają picie herbaty z pokrzywy w I trymestrze ciąży (dopuszczając ją w późniejszej ciąży). Według niektórych źródeł działanie poronne jest związane z przyjmowaniem dużych ilości pokrzywy. Są też opinie, że picie naparu z pokrzywy może nieść ryzyko przedwczesnego porodu, dlatego lepiej nie stosować go przez całą ciążę.
  • Jeśli ginekolog dopuści możliwość picia herbaty z pokrzywy w ciąży, należy upewnić się, czy wybrany produkt zawiera liście pokrzywy (działają inaczej niż korzeń pokrzywy, którego należy unikać).
  • Może wchodzić w reakcję z lekami np. na ciśnienie krwi, rozrzedzającymi krew i uspokajającymi.
  • Pokrzywa ma działanie moczopędne i może działać odwadniająco. Z tego względu przed piciem pokrzywy w ciąży przestrzega ginekolog, dr Marzena Jurczak Czaplicka z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie w wywiadzie udzielonym mamotoja.pl. Czytamy w nim, że przyszłe mamy powinny unikać picia pokrzywy (naparu i soku) oraz dziurawca – oba zioła działają moczopędnie i odwadniają (a to nie jest wskazane w ciąży).
  • Pokrzywa zawiera związki, które mogą naśladować działanie insuliny, z tego względu może wpływać na poziom cukru we krwi i zakłócać leczenie cukrzycy ciążowej.
  • Pokrzywa może wywołać łagodne zaburzenia żołądkowo-jelitowe w postaci nudności czy biegunki lub skórne reakcje alergiczne np. swędzenie i wysypkę.

Ponieważ nie ma wystarczających informacji na temat bezpieczeństwa stosowania pokrzywy w czasie ciąży i podczas laktacji, pij herbatę z pokrzywy, sok lub syrop tylko na wyraźne zalecenie lekarza.

Herbata z pokrzywy – właściwości

Pokrzywa jest powszechnie stosowana w leczeniu bólu stawów i jako środek moczopędny. Zawiera dużo żelaza, dlatego bywa polecana na anemię w ciąży. Tę zaletę herbaty z pokrzywy podkreślają autorzy Poradnika żywienia kobiet w ciąży, wydanego przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie. Pokrzywa jest również dobrym źródłem witamin A, C, K, a także wapnia i potasu.

W medycynie naturalnej wykorzystuje się liście pokrzyw (suszone lub świeże) i łodygi, a czasem także korzeń (nie jest polecany w ciąży). Pokrzywę można kupić w postaci herbat, ekstraktu, soku, nalewek (alkoholowych nie powinny stosować ciężarne), maści i kremu.

Poparzenie pokrzywą w ciąży

Mówi się, że poparzenie przez pokrzywę jest zdrowe, co nie zawsze jest zgodne z prawdą. Dla osób uczulonych bliski kontakt z tą pokrzywą może być groźny. Drobne włoski znajdujące się na liściach, uszkadzają skórę i wstrzykują do niej takie związki jak acetylocholina, histamina, serotonina czy kwas mrówkowy. Skutkiem tego jest swędzenie, pieczenie, zaczerwienienie, a czasem też wysypka. Czasem może dojść do silnej reakcji alergicznej, która może zagrażać życiu. U osób uczulonych na pyłek pokrzywy podrażnienie może wywołać jedzenie świeżych liści pokrzywy, picie soku lub jedzenie miodu pokrzywowego.

Jeśli samodzielnie zbieramy pokrzywę do suszenia, warto zwracać uwagę na miejsce, z którego roślina pochodzi. Jeśli rośnie blisko tras szybkiego ruchu, może być zanieczyszczona metalami ciężkimi i innymi substancjami.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama