Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy zgaga w ciąży to naturalny objaw związany z ciążą. Ta nieprzyjemna dolegliwość nie powinna być jednak odbierana jako oznaka ciąży, ponieważ przyczyny zgagi mogą być różne. Wyjaśniamy, skąd się bierze zgaga i jak ją łagodzić w czasie ciąży. Czy to prawda, że cola czy soda oczyszczona to naprawdę dobry sposób na zgagę w ciąży?

Reklama

Spis treści:

Co to jest zgaga?

Zgaga to potoczna nazwa pieczenia odczuwanego w przełyku, które jest spowodowane cofaniem się kwaśnej treści z żołądka do górnej części układu pokarmowego. Uczucie pieczenia pojawia się w okolicy zamostkowej i może promieniować w kierunku gardła. Dolegliwość pojawia się zazwyczaj falami. Najczęściej dokucza w nocy lub gdy po posiłku przyjmuje się pozycję leżącą.

Co oznacza zgaga w ciąży – przyczyny zgagi

Najczęstszą przyczyną zgagi jest refluks żołądkowo-przełykowy, czyli nieprawidłowe działanie zwieracza dolnego przełyku, który zamiast zatrzymywać treść żołądkową w żołądku, umożliwia jej cofanie się w górę układu pokarmowego. Powstawaniu zgagi sprzyja również stres, nadwaga, kofeina, pikantne i tłuste potrawy, a także ciąża.

Jeśli zgaga pojawia się w pierwszych dniach ciąży, najprawdopodobniej będzie towarzyszyć kobiecie już do rozwiązania. Intensywniej da o sobie znać po 20. tygodniu ciąży.

Zobacz także

Przyczyny zgagi w ciąży

Zgaga w ciąży najczęściej spowodowana jest zmianami hormonalnymi zachodzącymi w organizmie ciężarnej. Uporczywa zgaga może być skutkiem działania progesteronu, którego poziom gwałtownie rośnie już od pierwszych tygodni po zapłodnieniu. To pod jego wpływem rozluźnia się mięsień okrężny zamykający ujście przełyku do żołądka. Przez niedomkniętą przestrzeń kwaśna, częściowo strawiona treść wydostaje się, wywołując bolesne pieczenie w okolicy zamostkowej.

Inną przyczyną zgagi u ciężarnej są warunki anatomiczne w jamie brzusznej. Zgaga w 8. i 9. miesiącu ciąży może być szczególnie uciążliwa za sprawą powiększającej się macicy. Na tym etapie macica ma już spore rozmiary i zaczyna wpływać na położenie innych narządów w jamie brzusznej. Jelita przesuwają się w górę, a żołądek zmniejsza się, przez co jego zawartość jest wypychana w kierunku przełyku.

Silna zgaga w ciąży może być także skutkiem złych nawyków, w tym nieprawidłowej diety. To bardzo częsta przyczyna pojawienia się tej dolegliwości u przyszłych mam.

Zgaga w ciąży: objawy

Najczęstsze objawy zgagi to uczucie pieczenia lub palenia w klatce piersiowej i gardle. Symptomom tym może towarzyszyć:

  • uczucie ucisku za mostkiem,
  • gorzko-kwaśny posmak w ustach,
  • silna potrzeba odbijania,
  • trudności w przełykaniu.

Objawy zgagi nasilają się w pozycji leżącej, zwłaszcza podczas leżenia na prawym boku. Zmiana pozycji na półleżącą lub stojącą często je łagodzi.

Czasami oprócz zgagi, jako objawy towarzyszące, mogą pojawić się również mdłości czy wymioty.

Sposoby na zgagę w ciąży

Jeśli dokucza ci zgaga w ciąży, zacznij zwracać uwagę na to, co jesz. Warto zapamiętać, po jakich produktach zwykle pojawia się pieczenie w przełyku. Czasem koniecznie jest również wprowadzenie kilku zmian do swojego życia.

Gdy cierpisz na zgagę w ciąży:

  • zadbaj o spokój podczas posiłku (pośpiech sprzyja zgadze);
  • popijaj posiłki wodą niegazowaną;
  • nie kładź się z pełnym żołądkiem (zgaga w ciąży w nocy może być szczególnie uciążliwa);
  • nie podejmuj wysiłku tuż po jedzeniu (zrezygnuj nawet z treningu oddechowego);
  • gdy leżysz, pod głowę podkładaj dodatkową poduszkę;
  • noś luźne ubrania, nie uciskaj brzucha.

Dieta na zgagę w ciąży – co warto jeść i pić:

  • migdały – mają zasadowy odczyn, który pomaga neutralizować kwas żołądkowy w przewodzie pokarmowym;
  • mleko, naturalne maślanki, kefir (łagodzą palenie w przełyku);
  • siemię lniane (powleka śluzówkę żołądka, łagodząc dolegliwość);
  • herbatki ziołowe, np. rumianek;
  • utarta na drobnej tarce surowa marchewka (przynosi niemal natychmiastową ulgę);
  • banany,
  • imbir,
  • czosnek.

Zgaga w ciąży – tego unikaj

Jak już wspomnieliśmy wyżej, nieprawidłowe nawyki żywieniowe mogą sprzyjać powstawaniu zgagi. Dlatego, aby jej unikać warto wyeliminować z jadłospisu:

  • tłuste, smażone i pikantne potrawy;
  • potrawy z dużą ilością soli;
  • mocną herbatę i kawę;
  • napoje gazowane;
  • sodę oczyszczoną
  • czekoladę.

Choć jednym z domowych sposobów na zgagę w ciąży jest spożycie sody oczyszczonej - pamiętaj, że praktykowanie tej metody może przynieść więcej szkody niż pożytku. O ile jednorazowe skorzystanie z właściwości sody (neutralizuje kwasy powodujące zgagę) sięganie po sodę nie powinno zaszkodzić, to częste jej spożywanie może powodować poważne problemy z żołądkiem i zatrzymanie wody w organizmie.

Działanie maskujące nieprzyjemne skutki zgagi w ciąży ma również cola. Jednak - podobnie jak soda - kobiety w ciąży powinny raczej jej unikać, niż stosować jako lekarstwo.

Na cenzurowanym w przypadku zgagi jest również... mięta. Orzeźwiający, miętowa herbata, choć przynosi ulgę w przypadku problemów z trawieniem - nie pomaga na zgagę. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest napar z rumianku.

Zasada, by jeść częściej, ale za to mniejsze porcje, sprawdza się nie tylko w ciąży. Dla osoby, która spodziewa się dziecka, rada ta jest szczególnie cenna, ponieważ pozwala nie tylko uniknąć zgagi, ale również wzdęć i zaparć. Jeśli nie jadasz obfitych posiłków i dokładnie przeżuwasz każdy kęs, przewód pokarmowy lepiej radzi sobie z trawieniem.

Leki na zgagę w ciąży

Gdy naturalne sposoby nie wystarczą, czasem lekarz może rozważyć przepisanie leków na zgagę w ciąży, dzięki którym objawy osłabną lub ustąpią. Zdaniem dr Marzeny Jurczak Czaplickiej, ginekolog położnik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, u części pacjentek wystarczające są tzw. leki zobojętniające – tabletki do ssania lub płyny z węglanem wapnia. W uciążliwej zgadze bardzo dużą skuteczność mają leki z grupy inhibitorów pompy protonowej (omeprazol), które zmniejszają produkcję soku żołądkowego. Stosuje się je raz na dobę w dawce 20 mg.

Nie wierz w mity! Zgaga w ciąży nie przyczyni się to tego, że noworodek urodzi się z gęstą czupryną. Zależność pomiędzy zgagą u mamy a bujnymi włosami dziecka to zabobon, który nie ma żadnego naukowego uzasadnienia.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama