truskawki dla niemowlaka
fot. AdobeStock

Truskawki dla niemowlaka: od kiedy podawać i w jakiej postaci?

Truskawki dla niemowlaka to nie tylko nowy atrakcyjny smak, ale również doskonałe źródło witaminy C i innych cennych składników. Wielu rodziców obawia się, że truskawki mogą uczulać i dlatego dość często pada pytanie, od kiedy można podawać je dziecku. Wyjaśniamy, w jakiej kolejności i w którym miesiącu najlepiej wprowadzać truskawki do diety malucha oraz w jakiej postaci będą dla niego odpowiednie. Dowiesz się też, czy rzeczywiście alergia na truskawki zdarza się często.
truskawki dla niemowlaka
fot. AdobeStock

Truskawki należą do owoców, które mogą uczulać. Obecnie nie zaleca się jednak opóźniania podawania truskawek niemowlętom. To bardzo dobra wiadomość. Truskawki w diecie niemowlaka to doskonałe źródło wielu substancji odżywczych, przede wszystkim cennej witaminy C. Gdy pojawią się świeże truskawki, dziecko też może ich spróbować. Zobacz, kiedy dokładnie je podać, w jakiej ilości, postaci i kiedy należy zachować ostrożność.

Wyjaśniamy:

Od którego miesiąca niemowlę może jeść truskawki?

Kiedyś zalecano wprowadzanie truskawek do menu dziecka dopiero po pierwszym roku życia. Według aktualnie obowiązujących zaleceń niemowlę może jeść truskawki wcześniej. Przy wprowadzaniu truskawek należy zachować jednak ostrożność i odpowiednią kolejność. Najpierw niemowlę powinno otrzymać warzywa. Ma to znaczenie ze względu na charakterystyczny smak warzyw. Dzieci, które wcześniej poznają słodkie owoce, mogą mieć trudność z późniejszym zaakceptowaniem np. gorzkiego smaku brokuła. Po warzywach w diecie dziecka zwykle pojawiają się jabłka, gruszki, banany (są dobrze tolerowane). Po nich można podać np. truskawki.

Przypomnijmy: pierwsze produkty inne niż mleko dziecko może otrzymać między 17 a 26 tygodniem życia. To moment, kiedy rozpoczyna się rozszerzanie diety, wskazany przez ESPGHAN (Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci) oraz EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności). Truskawki powinny pojawić się w diecie niemowlaka po warzywach i po owocach takich jak jabłka, gruszki, banan. 
Redakcja poleca: Czy w ciąży można jeść truskawki? Tak, ale nie zawsze! (czy mogą wywołać alergię u dziecka?)
Masz wielką ochotę na truskawki, ale jesteś w ciąży i zastanawiasz się, czy dziecko nie będzie miało na nie uczulenia. Zapytałyśmy ginekologa, czy jedzenie truskawek w ciąży jest bezpieczne.

Jak podawać truskawki?

W przypadku wszystkich nowych produktów, które podajemy dziecku, bardzo ważne jest wprowadzanie ich do menu malucha pojedynczo. Jeśli dziecko po raz pierwszy je truskawki, odczekaj 3 do 5 dni, zanim zaproponujesz mu kolejny nowy smak. Gdyby pojawiły się objawy alergii pokarmowej, dzięki takiemu postępowaniu łatwiej ustalić, co może przyczyniać się do gorszego samopoczucia dziecka, wysypki, biegunki lub innych niepokojących symptomów. Zaczynaj od małej porcji, stopniowo ją zwiększając i bacznie obserwuj dziecko.

Na początku możesz podać dziecku zmiksowany mus z ugotowanych truskawek (owoce poddane obróbce termicznej rzadziej uczulają), potem możesz oswajać niemowlę ze świeżymi owocami – rozgniecionymi, zmiksowanymi, najpóźniej z owocami w postaci soku. Według Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej (AAP) w pierwszym roku życia dziecka należy unikać podawania soków. Pierwszy sok, jaki wypije dziecko, powinien być przecierowy, w 100 proc. przygotowany z owoców, bez dodatku cukru. Miękkie cząstki truskawek dziecko może jeść w wieku 7-8 miesiąca.

Dlaczego nie opóźnia się podawania truskawek?

Obecnie uważa się, że opóźnianie wprowadzenia do diety dziecka produktów uczulających nie ma znaczenia w ochronie przed wystąpieniem alergii. Wbrew potocznym opiniom, truskawki (poziomki również) nie są uważane za owoce często alergizujące. Niemowlęta najczęściej mają objawy uczulenia po mleku krowim, jaju kurzym, pszenicy, soi, orzeszkach ziemnych i rybach. Uczulenie na truskawki zdarza się rzadko. Rodzice mylnie mogą brać za alergię podrażnienie, które czasem pojawia się wokół ust dziecka po zjedzeniu owocu. Nie musi być to jednak objaw alergii na truskawki, ale reakcja organizmu na kwasy zawarte w owocach. Typowe uczulenie na truskawki ma dość charakterystyczne objawy.

Truskawki dla niemowlaka – kiedy zachować ostrożność?

W przypadku truskawek (podobnie jak wszystkich innych produktów uczulających) ostrożność należy zachować, jeśli jedno z rodziców dziecka ma alergię. Skłonność do uczulenia często jest dziedziczna. W takiej sytuacji podawanie truskawek niemowlęciu należy omówić z pediatrą. Trzeba to zrobić także, jeśli dziecko ma alergię np. na białko mleka lub pojawiają się u niego zmiany skórne o podłożu alergicznym. 

Jeśli dziecko może być alergikiem, eksperci z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie w Poradniku żywienia dziecka od 1 do 3 roku życia zalecają podawanie truskawek dopiero po pierwszych urodzinach. To opóźnienie dotyczy również innych owoców, które mogą wywoływać uczulenie, takich jak poziomki, maliny, owoce cytrusowe. Wszystkie należy wprowadzać ostrożnie, pojedynczo i obserwować reakcje dziecka.

Truskawki mogą uczulać ze względu na zawartość salicylanów. Jeśli u dziecka wystąpi reakcja alergiczna po zjedzeniu truskawek, należy zachować ostrożność również podczas podawania innych owoców zawierających salicylany (jabłka, jeżyny, winogrona, porzeczki, nektarynki, pomarańcze, brzoskwinie, morele i śliwki).
 
Najczęściej uczulają truskawki z importu, które zawierają dużo konserwantów zabezpieczających owoce w transporcie. Jeśli to tylko możliwe, wybieraj polskie truskawki ze sprawdzonego źródła i unikaj kupowania truskawek poza sezonem.

Dlaczego warto podawać truskawki dzieciom?

Truskawki mają korzystny wpływ na zdrowie, są też niskokaloryczne: 

  • zawierają dużo witaminy C – 100 gram truskawek to równowartość dobowego zapotrzebowania na tę witaminę. Warto je również jeść przy niedoborach żelaza – witamina C ułatwia wchłanianie tego pierwiastka.
  • są superpokarmem – truskawki korzystnie wpływają na stan skóry dzięki zawartości witamin A i E oraz witamin z grupy B. Mają działanie antyoksydacyjne, odżywcze, regeneracyjne i dobry wpływ na wzrok.
  • mają niski indeks glikemiczny (40) – nie powodują gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi.


Zobacz też:

Oceń artykuł

Ocena 5 na 8 głosy

Zobacz także

Popularne tematy