Reklama

Syrop z cebuli i czosnku łączy w sobie siłę dwóch superzdrowych produktów. Cebula i czosnek to polskie superfoods. Uznaje się je za ziołowe leki. Syrop z czosnku i cebuli ma właściwości podobne do antybiotyku – jego składniki działają antybakteryjnie. Stosuje się go w leczeniu przeziębień, kaszlu, szczególnie suchego, a nawet przy zapaleniu oskrzeli. Syrop z cebuli jest dobry na gardło, a do tego bezpieczny – mogą go pić dzieci powyżej 2. roku życia i kobiety w ciąży. Polecamy też syrop z cebuli i czosnku z dodatkami: z miodem i cytryną.

Reklama

Spis treści:

Jak zrobić syrop z cebuli i czosnku?

Syrop z czosnku i cebuli robi się bardzo prosto, trzeba jednak wiedzieć, jak połączyć cebulę i czosnek, aby powstał z nich syrop. Syrop z cebuli z dodatkiem czosnku ma silniejsze właściwości niż syrop z samej cebuli. To bardzo dobry lek na częste infekcje i ból gardła. Aby zrobić domowy syrop na przeziębienie z cebuli i czosnku, naszykuj:

  • 2 cebule
  • 1/2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru

Syrop z cebuli i czosnku: przepis

  1. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Cebulę i czosnek układaj w szklanym naczyniu warstwami.
  3. Posyp każdą warstwę cukrem.
  4. Poczekaj, aż cebula puści sok (ok. 4–5 godz.).
  5. Przecedź syrop do butelki lub słoiczka przez gazę.
  6. Przechowuj w lodówce do 10 dni.

Jak podawać syrop z cebuli i czosnku? Po 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie.

Jak zrobić syrop z czosnku (bez cebuli)?

Syrop czosnkowy ma bardzo charakterystyczny smak. Lepiej smakuje, gdy jest schłodzony. Jeśli chcesz zrobić domowy syrop z czosnku na przeziębienie, gardło i kaszel, przygotuj:

  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • cytrynę

Syrop z czosnku: przepis

  1. Do słoika włóż ząbki czosnku, miód i pokrojoną połówkę cytryny.
  2. Wyciśnij sok z drugiej połówki i wlej słoika.
  3. Dodaj szklankę przegotowanej zimnej wody.
  4. Słoik zakręć, zamieszaj zawartość i włóż do lodówki na dobę.

Jak podawać syrop z czosnku? Po 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie.

Jak zrobić syrop z czosnku, cebuli, cytryny i miodu?

Przepis na syrop z cebuli, czosnku, miodu i cytryny jest banalnie prosty. Wystarczy, że korzystając z powyższych przepisów, cukier zastąpisz miodem, a potem wyciśniesz do mikstury sok z cytryny. Właściwości takiego syropu są nie do przecenienia: witamina C zawarta w cytrynie będzie chronić przed infekcjami, a miód zadziała dodatkowo bakteriobójczo.

Jakie właściwości ma syrop z cebuli i czosnku?

Syrop z cebuli i czosnku uważany jest za naturalny antybiotyk: ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Taki naturalny syrop wzmacnia odporność i pomaga złagodzić objawy przeziębienia. Dodatkowo usprawnia trawienie, pomaga leczyć anemię i choroby układu moczowego. Dodatek miodu i cytryny potęguje prozdrowotne właściwości syropu z czosnku i cebuli.

Czy syrop z cebuli i czosnku nadaje się dla dzieci?

Tak, syrop z cebuli i czosnku (także ten z dodatkami) można podawać dzieciom od 2. roku życia. Staraj się też, aby w codziennej diecie dziecka znalazły się surowa cebula i surowy czosnek. Traktuj je jednak jak przyprawy, dziecko nie powinno ich jeść w dużych ilościach, bo działają wzdymająco. Jeśli maluch nie lubi smaku cebuli i czosnku, możesz dodać odrobinę cebuli do surówki, a czosnku do kanapki. Uwaga, jeśli podejrzewasz zapalenie ucha, nie wkładaj czosnku do ucha dziecka!

Syrop z cebuli i czosnku w ciąży

Syrop z cebuli i czosnku to świetne rozwiązanie na przeziębienie, ból gardła i kaszel w ciąży. Naturalny syrop bez chemicznych dodatków jest zdrowy i bezpieczny. Jeśli jednak mimo stosowania syropu z cebuli i czosnku objawy przeziębienia nie mijają albo twoje samopoczucie się pogarsza, zapytaj o poradę lekarza. Żadnej infekcji w ciąży nie wolno lekceważyć. W ciąży nie można też przyjmować leków na własną rękę.

Jak przechowywać syrop z cebuli i czosnku?

Syrop z cebuli i czosnku najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, koniecznie w lodówce. Wtedy zachowa on swoje właściwości przez ok. 2 tygodnie. Nie zostawiaj słoika z syropem z cebuli i czosnku w temperaturze pokojowej na dłużej, bo szybko się zepsuje i nie będzie się nadawał do spożycia.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama