Syrop z cebuli i czosnku: jak zrobić i przechowywać syrop z czosnku, cebuli i miodu? [PRZEPIS DLA DZIECI]
Syrop z cebuli i czosnku to silniejsze lekarstwo niż bardzo popularny syrop z samej cebuli. Warto robić go samodzielnie w domu, bo ma wiele prozdrowotnych właściwości: działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Naturalny syrop z czosnku i cebuli można zrobić z dodatkiem miodu i cytryny − wtedy również będzie nadawał się dla dzieci i kobiet w ciąży, pomoże na przeziębienie i bolące gardło.
Syrop z cebuli i czosnku łączy w sobie siłę dwóch superzdrowych produktów. Cebula i czosnek to polskie superfoods. Uznaje się je za ziołowe leki. Syrop z czosnku i cebuli ma właściwości podobne do antybiotyku – jego składniki działają antybakteryjnie. Stosuje się go w leczeniu przeziębień, kaszlu, szczególnie suchego, a nawet przy zapaleniu oskrzeli. Syrop z cebuli jest dobry na gardło, a do tego bezpieczny – mogą go pić dzieci powyżej 2. roku życia i kobiety w ciąży. Polecamy też syrop z cebuli i czosnku z dodatkami: z miodem i cytryną.
Spis treści:
- Jak zrobić syrop z cebuli i czosnku?
- Jak zrobić syrop z czosnku (bez cebuli)?
- Jak zrobić syrop z czosnku, cebuli, miodu i cytryny?
- Syrop z cebuli i czosnku: właściwości
- Czy syrop z cebuli i czosnku nadaje się dla dzieci?
- Syrop z cebuli i czosnku w ciąży
- Jak przechowywać syrop z cebuli i czosnku?
Jak zrobić syrop z cebuli i czosnku?
Syrop z czosnku i cebuli robi się bardzo prosto, trzeba jednak wiedzieć, jak połączyć cebulę i czosnek, aby powstał z nich syrop. Syrop z cebuli z dodatkiem czosnku ma silniejsze właściwości niż syrop z samej cebuli. To bardzo dobry lek na częste infekcje i ból gardła. Aby zrobić domowy syrop na przeziębienie z cebuli i czosnku, naszykuj:
- 2 cebule
- 1/2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
Syrop z cebuli i czosnku: przepis
- Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Cebulę i czosnek układaj w szklanym naczyniu warstwami.
- Posyp każdą warstwę cukrem.
- Poczekaj, aż cebula puści sok (ok. 4–5 godz.).
- Przecedź syrop do butelki lub słoiczka przez gazę.
- Przechowuj w lodówce do 10 dni.
Jak podawać syrop z cebuli i czosnku? Po 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie.
Jak zrobić syrop z czosnku (bez cebuli)?
Syrop czosnkowy ma bardzo charakterystyczny smak. Lepiej smakuje, gdy jest schłodzony. Jeśli chcesz zrobić domowy syrop z czosnku na przeziębienie, gardło i kaszel, przygotuj:
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki miodu
- cytrynę
Syrop z czosnku: przepis
- Do słoika włóż ząbki czosnku, miód i pokrojoną połówkę cytryny.
- Wyciśnij sok z drugiej połówki i wlej słoika.
- Dodaj szklankę przegotowanej zimnej wody.
- Słoik zakręć, zamieszaj zawartość i włóż do lodówki na dobę.
Jak podawać syrop z czosnku? Po 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie.
Jak zrobić syrop z czosnku, cebuli, cytryny i miodu?
Przepis na syrop z cebuli, czosnku, miodu i cytryny jest banalnie prosty. Wystarczy, że korzystając z powyższych przepisów, cukier zastąpisz miodem, a potem wyciśniesz do mikstury sok z cytryny. Właściwości takiego syropu są nie do przecenienia: witamina C zawarta w cytrynie będzie chronić przed infekcjami, a miód zadziała dodatkowo bakteriobójczo.
Jakie właściwości ma syrop z cebuli i czosnku?
Syrop z cebuli i czosnku uważany jest za naturalny antybiotyk: ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Taki naturalny syrop wzmacnia odporność i pomaga złagodzić objawy przeziębienia. Dodatkowo usprawnia trawienie, pomaga leczyć anemię i choroby układu moczowego. Dodatek miodu i cytryny potęguje prozdrowotne właściwości syropu z czosnku i cebuli.
Czy syrop z cebuli i czosnku nadaje się dla dzieci?
Tak, syrop z cebuli i czosnku (także ten z dodatkami) można podawać dzieciom od 2. roku życia. Staraj się też, aby w codziennej diecie dziecka znalazły się surowa cebula i surowy czosnek. Traktuj je jednak jak przyprawy, dziecko nie powinno ich jeść w dużych ilościach, bo działają wzdymająco. Jeśli maluch nie lubi smaku cebuli i czosnku, możesz dodać odrobinę cebuli do surówki, a czosnku do kanapki. Uwaga, jeśli podejrzewasz zapalenie ucha, nie wkładaj czosnku do ucha dziecka!
Syrop z cebuli i czosnku w ciąży
Syrop z cebuli i czosnku to świetne rozwiązanie na przeziębienie, ból gardła i kaszel w ciąży. Naturalny syrop bez chemicznych dodatków jest zdrowy i bezpieczny. Jeśli jednak mimo stosowania syropu z cebuli i czosnku objawy przeziębienia nie mijają albo twoje samopoczucie się pogarsza, zapytaj o poradę lekarza. Żadnej infekcji w ciąży nie wolno lekceważyć. W ciąży nie można też przyjmować leków na własną rękę.
Jak przechowywać syrop z cebuli i czosnku?
Syrop z cebuli i czosnku najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, koniecznie w lodówce. Wtedy zachowa on swoje właściwości przez ok. 2 tygodnie. Nie zostawiaj słoika z syropem z cebuli i czosnku w temperaturze pokojowej na dłużej, bo szybko się zepsuje i nie będzie się nadawał do spożycia.
Zobacz też: