Ciastka z masłem orzechowym – pyszny podwieczorek [ŁATWE PRZEPISY]
Ciastka z masłem orzechowym staną się ulubionym podwieczorkiem twojego dziecka. Zrobisz je w zaledwie 20 minut! Są bardzo smaczne, nie zawierają glutenu i znikają w zawrotnym tempie.
- Aleksandra Sobieraj, Ewa Janczak-Cwil
Ciastka z masłem orzechowym to sposób na zdrową podwieczorkową przekąskę dla dziecka. Nie są pracochłonne i łatwo je przechowywać w blaszanej puszce. Do przygotowania najprostszych ciastek z masłem orzechowym wystarczą jedynie 3 składniki – wtedy wychodzą bardzo orzechowe – ale można je też przygotować w wersji z większą ilością składników. Podajemy obydwa przepisy oraz przepis na owsiane ciasteczka z masłem orzechowym.
Ciastka z masłem orzechowym będą świetnym składnikiem podwieczorku dla malucha, jeśli podasz je razem ze szklanką mleka i owocem albo z przecierowym sokiem owocowym. Podwieczorek to jeden z pięciu posiłków, które dziecko powinno jeść codziennie, razem z drugim śniadaniem należy jednak do tych mniejszych. Jest mały, ale wcale nie znaczy to, że mniej ważny – dzięki niemu maluch spokojnie doczeka do bardziej sycącej kolacji.
Pamiętaj, że już dziecko około 1. roku życia powinno jeść właśnie 5 posiłków dziennie – nie więcej. Nie przyzwyczajaj malucha do ciągłego pojadania – to grozi sporymi kłopotami m.in. z nadmiarem masy ciała w przyszłości.
Spis treści:
- Przepis na ciastka z masłem orzechowym – tylko 3 składniki
- Przepis na ciastka z masłem orzechowym (z glutenem)
- Przepis na ciastka owsiane z masłem orzechowym
Ciastka z masłem orzechowym – przepisy
Możesz wybrać wersję najprostszą i najbardziej orzechową jedynie z trzema składnikami i bez mąki (bez glutenu), albo ciastka z masłem orzechowym z większą ilością składników – ciastka w tej wersji przygotowuje się nieco dłużej, zawierają mąkę (a więc także gluten) i możesz dodać do nich migdały lub kawałki czekolady.
Przepis na ciastka z masłem orzechowym – tylko 3 składniki
Składniki:
- 250 g masła orzechowego (ze sklepu lub domowego)
- 150 g drobnego cukru
- duże jajko
Przygotowanie:
- W misce połącz składniki przy użyciu miksera lub po prostu mieszając drewnianą łyżką.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Uformuj z masy nieduże kuleczki, połóż je na blasze, zachowując odpowiednie odstępy, i lekko dociśnij. Za pomocą widelca możesz zrobić na nich wzorek.
- Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 12 minut, aż lekko się zrumienią.
- Ostudź i podawaj.
Właśnie w ten sposób, za pomocą widelca, możesz zrobić wzorek na ciastkach:
Przepis na ciastka z masłem orzechowym (z glutenem)
Składniki:
- 500 g masła orzechowego
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 250 g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2–3 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do miski włóż masło orzechowe, cukier, cukier waniliowy, jajka. Zmiksuj do połączenia składników.
- Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieć ciasto. Ciasto będzie się kruszyć, ale nie szkodzi – jeśli da się z niego ulepić kulkę, która po spłaszczeniu się nie pokruszy, to jest OK. Jeśli się kruszy, dodaj 2–3 łyżki wody i ponownie zagnieć ciasto.
- Z ciasto formuj kulki, spłaszcz je palcami i kładź na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy (ciastka urosną!).
- Na ciastkach możesz zrobić wzorki, dociskając je widelcem (albo np. tłuczkiem do mięsa).
- Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 12–15 minut. Są gotowe, gdy lekko się zrumienią (uważaj, by ich nie spalić!). Zanim przełożysz je na talerzyk lub do puszki na ciasteczka, powinny nieco ostygnąć.
Przepis na ciastka owsiane z masłem orzechowym
Składniki:
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- jajko
- ¾ szklanki masła orzechowego
- łyżka ekstraktu waniliowego
- ¾ szklanki mąki orkiszowej
- szklanka płatków owsianych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Utrzyj masło z cukrem na puszysta masę.
- Dodaj wybite jajo i zmiksuj.
- Do masy dodaj ekstrakt waniliowy i masło orzechowe, dokładnie wymieszaj.
- Płatki owsiane (można je wcześniej nieco zmiksować, aby były drobniejsze) wymieszaj razem z mąką, sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy i wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na niego masę, używając łyżki.
- Piecz 8-10 minut.
Zobacz też: