Co smakuje dziecku? Na początek to, co słodkie, bo ten smak dziecko poznało już w brzuszku mamy, łykając wody płodowe. Po narodzinach nadchodzi pora na kolejne smaki. Oto, co smakuje albo (przy twojej pomocy) może mu smakować.

Reklama

Dziecku smakuje to, co słodkie

Mniej więcej trzy miesiące przed narodzinami dziecko zaczyna rozróżniać smak wód płodowych, zmieniający się w zależności od tego, co zjadłaś. Twój gust kulinarny już wtedy pozwala mu zapewne zapamiętać określone smaki. Połykanie wód płodowych wyrabia też wrażliwość kubków smakowych, znajdujących się na języku.

Nienarodzone dziecko prawdopodobnie nie tylko rozpoznaje, ale też lubi słodkości. Takie też upodobania ma po narodzinach (słodki jest twój pokarm). A gdy noworodek dostanie coś kwaśnego lub gorzkiego, krzywi buzię, a niemal nie reaguje na smak słony. Prawdopodobnie przyczyniają się do tego słone substancje w wodach płodowych, z którymi wcześniej się oswoiło.

Dziecku smakuje mleko mamy

Z chwilą, gdy po raz pierwszy przystawisz maluszka do piersi, wprowadzisz go w jeszcze bogatszy świat doznań. Twój pokarm nie zawsze jest taki sam. Dopasowuje się do potrzeb dziecka – zmienia się podczas jednego karmienia: na początku jest wodnisty, by maluch dostatecznie się napił, pod koniec tłustszy, by się nasycił.

Na smak mleka wpływa dieta karmiącej mamy. Jeśli czasem nie wiesz, dlaczego głodne dziecko nie chce ssać piersi, pomyśl, czy nie jadłaś jakiejś nowej potrawy poprzedniego dnia. Może dodałaś za dużo ostrych przypraw, czosnku? To właśnie dlatego dziecko może nie chcieć ssać piersi.

Zobacz także

Dziecku smakuje to, co w odpowiednim czasie podane

Gdy twoje dziecko ma około pół roku, przychodzi czas na nowe posiłki. Możesz zacząć od gotowanych zmiksowanych owoców, warzyw albo soczków. Potem przychodzi czas na kleik ryżowy lub kaszkę. Następne w kolejce jest mięso (najpierw gotowane osobno) oraz niewielkie ilości ryby. A gdy maluch ma już ząbki i umie już dobrze gryźć – biszkopty oraz ciasteczka dla dzieci.

Mądre rozszerzanie diety jest bardzo ważne, dlatego warto wydrukować aktualny schemat żywienia niemowląt.

[CMS_PAGE_BREAK]

Dziecku smakuje to, co smakowicie pachnie

Zmysł smaku to zdolność rozróżniania substancji za pomocą zakończeń nerwowych, które są w kubkach smakowych języka. Ale podczas jedzenia nos jest tak samo ważny, jak język.

Zapach ma znaczenie już dla noworodków, co udowodniły badania. Po obu stronach łóżeczka umieszczano tampony nasączone pokarmem, ale tylko jeden mlekiem mamy. Już ośmiodniowe dzieci niemal bezbłędnie odwracały się w stronę zapachu swej mamy. Później ten mechanizm tylko się utrwala. Zapach ulubionych potraw pobudza apetyt nawet najedzonego dziecka. A ta sama kaszka może być dla malca pysznym daniem, jeśli dodasz do niej malin, a stanie się niesmaczna, kiedy dodasz do niej gruszkę.

Dziecku smakuje to, co dobrze zna

Na początku nie każde dziecko jest zachwycone nowymi smakami. Może odwracać główkę, wypluwać jedzenie. Jednak dzięki próbowaniu nowych dań (także tych nielubianych) zdobywa nowe doświadczenia, zapamiętuje swoje wrażenia. To ważne, bo teraz kształtują się preferencje smakowe dziecka oraz dobre lub złe nawyki żywieniowe, które może mieć także w przyszłości.

Oswajanie z nowościami pójdzie łatwiej, gdy nowe składniki dodasz do potraw znanych, np. owoce do kaszki.

Dziecku smakuje to, co samo wybiera

Staraj się, by w pierwszym roku życia malec spróbował tak wielu smaków i potraw, jak to możliwe (oczywiście przeznaczonych dla niego!). Na razie nie dodawaj do nich soli i cukru. Nie rezygnuj też z tych produktów, których sama nie lubisz – dziecko musi mieć szansę sprawdzić, co mu odpowiada, a co nie. Bo zawsze, gdy próbuje czegoś nowego, wzbogaca swój smak. Wkrótce wychowasz smakosza!

Sprawdź, co i gdzie smakuje dziecku

• Słodki smak – receptory rozpoznające go rozmieszczone są na czubku języka. Jest to smak, który dziecko rozpoznaje najwcześniej.
• Słony smak – najbardziej wrażliwe na niego są kubki smakowe umieszczone po obu stronach języka. Jest rozpoznawany jako ostatni, ale za to łatwo akceptowany. Uważaj więc z dodawaniem soli do gotowanych potraw, zwłaszcza do mięsa i warzyw.
• Gorzki smak – jego receptory umieszczone są jeszcze głębiej (tuż przy kubkach wrażliwych na kwaśność), w czystej postaci budzi wstręt.
• Kwaśny smak – poznajemy go nasadą języka. Bywa ulubionym smakiem dzieci, mających niedobór witaminy C.

Reklama

A co robić, jeśli wiele rzeczy nie smakuje twojemu dziecku? Przede wszystkim sprawdź, jakie są przyczyny braku apetytu dziecka. Obejrzyj film:

Reklama
Reklama
Reklama