Reklama

Szparagi dla niemowlaka to świetny wybór – są zdrowe, delikatne w smaku i łatwe do utrzymania w małej rączce. Sezon na szparagi jest krótki – trwa zaledwie kilka tygodni, zazwyczaj w maju i czerwcu. To idealny moment, by sięgnąć po to wyjątkowe warzywo i włączyć je do menu całej rodziny, także tych najmłodszych. Choć kiedyś uważano szparagi za luksusowy towar, dziś są dostępne w przystępnych cenach i w wielu odmianach – zielone, białe, a nawet fioletowe, które zachwycają nie tylko kolorem, ale i słodszym smakiem. Sprawdź, od kiedy można podawać szparagi niemowlętom i jak je przyrządzać.

Reklama

Spis treści:

Szparagi w diecie niemowlaka

Szparagi są bardzo dobrze tolerowane przez niemowlęta, a przede wszystkim zdrowe. Dostarczą dziecku witamin A, C i K, kwasu foliowego oraz mikroelementów: wapnia, sodu, magnezu, fosforu. Działają przeciwnowotworowo ze względu na zwartość sulforafanu, izotiocyjanianów, indoli oraz inuliny, która jest prebiotykiem sprzyjającym utrzymaniu prawidłowej flory jelitowej i wymiata z organizmu szkodliwe substancje. Najdelikatniejsze są szparagi zielone, których nawet nie trzeba obierać. Bardziej wyrazistym smakiem odznaczają się szparagi białe, dlatego można je podać w drugiej kolejności.

Szparagi dla niemowlaka - od kiedy podawać?

W zaleceniach rozszerzania diety niemowlaka znajduje się rada, aby szparagi podawać już od 8. miesiąca życia dziecka. Na początku rodzice często podają szparagi w formie zmiksowanej, na przykład robią z nich pyszny krem. Takie gładkie puree jest łatwiejsze do przełknięcia dla malucha. Z czasem, gdy dziecko rośnie i zaczyna lepiej radzić sobie z jedzeniem, szparagi mogą być podawane w większych kawałkach np. prosto do ręki. Jest mnóstwo przepisów na potrawy ze szparagami. Poniżej przedstawiamy najlepsze według nas.

Szparagi dla niemowlaka – łatwe przepisy

Zupa krem ze szparagów dla niemowląt

Szparagi umyte i pozbawione zdrewniałych części ugotuj w niewielkiej ilości wody. Najpierw wrzuć łodygi, a po pewnym czasie dorzuć główki szparagów. Po ugotowaniu całość zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dodaj żółtko i drobniutko posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.

Mus szparagowy dla niemowlęcia

Usuń zdrewniałe części szparagów, dokładnie je umyj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop szparagi oliwą, posyp tymiankiem i upiecz – wystarczy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdź, czy się upiekły: wbij widelec, jeśli szparag jest miękki, ale nadal dość jędrny, to znaczy, że jest gotowy.

Wyjmij szparagi z piekarnika i przełóż do blendera. Dodaj niewielką ilość wody i jogurtu naturalnego i dokładnie zmiksuj.

Przepisy ze szparagów dla starszych dzieci

Szparagi w towarzystwie łososia (od 10. miesiąca życia)

Zielone szparagi umyj i odłam twarde końce. Możesz je również pokroić na mniejsze kawałki. Filety z łososia umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę zmiażdżonego czosnku, aby wzmocnić smak.

Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieść filety z łososia i szparagi. Skrop je oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą kuskus.

Szparagowy bukiet z marchewką (od 11. miesiąca życia)

Pęczek białych szparagów obierz, z pęczka zielonych odetnij twarde końce. Kilka marchewek umyj, obierz, przekrój korzenie wzdłuż. Ugotuj warzywa na parze. Ułóż szparagi na ogrzanych talerzach w formie bukietu, przekładając je marchewką. Podaj ze świeżym masłem.
Nasza rada: Posmarowane masłem, podlane łyżką wywaru lub wody i posypane koperkiem szparagi można piec w folii aluminiowej w 200°C, ułożone w dwóch warstwach. Wystarczy 30–40 minut.

Tagliatelle z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami (od 3. roku życia)

Pół paczki makaronu ugotuj al dente z dodatkiem oliwy. Duży pęczek zielonych szparagów umyj, odetnij twarde końce, pokrój na kawałki, uduś na maśle pod przykryciem, by nieco zmiękły (główki krócej). Dodaj pół słoika pokrojonych w paski suszonych pomidorów w oliwie, łyżkę oliwy z pomidorów, czosnek do smaku. Zagotuj. Wymieszaj z gorącym makaronem i posyp dwiema łyżkami parmezanu.
Nasza rada: Zamiast parmezanu możesz posypać potrawę pokrojonym w drobną kosteczkę lub pokruszonym serem feta, jak również łyżką drobniutko posiekanej bazylii.

Białe szparagi z zielonym sosem (od 4. roku życia)

Trzy pęczki białych dość grubych szparagów obierz i odetnij końce. Z łykowatych skórek ugotuj wywar i przecedź go. Do leciutko osolonego wywaru włóż szparagi i ugotuj (muszą być miękkie, lecz nie rozgotowane). Dwie łyżki uprażonych na patelni orzeszków piniowych, pół pęczka posiekanej natki i dwa pokrojone ząbki czosnku włóż do miksera, dodaj 100 ml oliwy i zmiksuj. Gorące szparagi ułóż na talerzach i polej delikatnie sosem pesto.
Nasza rada: Szparagi możesz podać też na zimno, polewając je winegretem (z sokiem z cytryny, a nie octem).

Krem ze szparagów dla małych i dużych - rodzina poprosi o wiele dokładek

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 ml śmietany kremówki (opcjonalnie)
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Szparagi umyj, odłam twarde końce i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

W dużym garnku rozgrzej oliwę, a na niej podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Nie pozwól im zbrązowieć. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki, szparagi, tymianek i wlej bulion warzywny lub wodę. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupę zmiksuj na gładki krem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodaj 100 ml śmietany kremówki i dokładnie wymieszaj. Dla starszych domowników - zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, możesz dodać więcej bulionu lub wody.

Razem z dzieckiem możecie udekorować miski z zupą świeżą natką pietruszki, bazylią lub parmezanem. Smak zupy podkreślą także grzanki lub łyżka jogurtu naturalnego.

szparagi dla niemowlaka
Szparagi dla niemowlaka: od kiedy? Większość rodziców czeka zbyt długo, fot. AdobeStock/Tetiana Soares

Jak gotować szparagi dla dzieci?

W zależności od koloru szparagi przygotowuje się inaczej. Białe trzeba obrać i gotować dłużej, a zielone wystarczy umyć i odłamać zdrewniałe końce. Warto pamiętać, że te zielone gotują się szybciej.

Jak obierać białe szparagi?

Jeśli chcesz, aby białe szparagi były smaczne, starannie obierz je ze skórki i odetnij około 1 cm na końcu – inaczej mogą być gorzkie i włókniste. Nieobrane nie nadają się do jedzenia, ponieważ ich skórka przypomina łyko! Wyjaśniamy, jak obrać je dokładnie:

  • Białe szparagi powinny być jędrne i równej grubości. Unikaj bardzo cienkich, bo trudniej je obrać.
  • Obieraj je ostrym nożykiem od dołu główki aż do końca, usuwając włókna.
  • Jeśli chcesz gotować je w całości, zwiąż je w pęczki i umieść w wąskim garnku, tak by główki wystawały z wody. Gotuj pod przykryciem.
  • Możesz pokroić szparagi na kawałki, ale główki ugotuj osobno, bo szybko miękną.
  • Gotuj je 8-15 minut na wolnym ogniu, aż będą miękkie, ale jędrne.
szparagi dla niemowlaka
Szparagi dla niemowlaka: od kiedy? Większość rodziców czeka zbyt długo, fot.AdobeStock/exclusive-design

Jak długo gotować zielone szparagi dla dzieci?

Zielone szparagi są łatwiejsze do przygotowania, bo nie trzeba ich obierać. Wystarczy odłamać zdrewniałe końce i włożyć je do garna. Oto jak przygotować zielone szparagi krok po kroku:

  • Odetnij tylko twarde końce (2-3 cm) lub po prostu odłam zdrewniałe fragmenty.
  • Wybieraj jędrne szparagi o równej grubości, aby gotowały się w takim samym czasie.
  • Gotuj je przez 5-7 minut, aż staną się miękkie, ale nadal jędrne.

Szparagi można przygotować nie tylko w wodzie – będą pyszne także z patelni grillowej, z piekarnika lub z air fryera. Wystarczy skropić je oliwą i doprawić ziołami.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama