Od kiedy szparagi dla niemowlaka? Większość rodziców podaje je za późno (przepisy)
Zastanawiasz się, czy można przyrządzać szparagi dla niemowlaka? Szparagi są nie tylko bezpieczne dla niemowląt, ale też odżywcze, a przy tym mają łagodny smak. Sprawdź też, jak je obierać i gotować, aby były smaczne i nie traciły cennych wartości odżywczych.

Szparagi dla niemowlaka to świetny wybór – są zdrowe, delikatne w smaku i łatwe do utrzymania w małej rączce. Sezon na szparagi jest krótki – trwa zaledwie kilka tygodni, zazwyczaj w maju i czerwcu. To idealny moment, by sięgnąć po to wyjątkowe warzywo i włączyć je do menu całej rodziny, także tych najmłodszych. Choć kiedyś uważano szparagi za luksusowy towar, dziś są dostępne w przystępnych cenach i w wielu odmianach – zielone, białe, a nawet fioletowe, które zachwycają nie tylko kolorem, ale i słodszym smakiem. Sprawdź, od kiedy można podawać szparagi niemowlętom i jak je przyrządzać.
Spis treści:
- Szparagi w diecie niemowlaka
- Szparagi dla niemowlaka: od kiedy podawać?
- Szparagi dla niemowlaka: łatwe przepisy
- Przepisy ze szparagów dla starszych dzieci
- Jak gotować szparagi?
Szparagi w diecie niemowlaka
Szparagi są bardzo dobrze tolerowane przez niemowlęta, a przede wszystkim zdrowe. Dostarczą dziecku witamin A, C i K, kwasu foliowego oraz mikroelementów: wapnia, sodu, magnezu, fosforu. Działają przeciwnowotworowo ze względu na zwartość sulforafanu, izotiocyjanianów, indoli oraz inuliny, która jest prebiotykiem sprzyjającym utrzymaniu prawidłowej flory jelitowej i wymiata z organizmu szkodliwe substancje. Najdelikatniejsze są szparagi zielone, których nawet nie trzeba obierać. Bardziej wyrazistym smakiem odznaczają się szparagi białe, dlatego można je podać w drugiej kolejności.
Szparagi dla niemowlaka - od kiedy podawać?
W zaleceniach rozszerzania diety niemowlaka znajduje się rada, aby szparagi podawać już od 8. miesiąca życia dziecka. Na początku rodzice często podają szparagi w formie zmiksowanej, na przykład robią z nich pyszny krem. Takie gładkie puree jest łatwiejsze do przełknięcia dla malucha. Z czasem, gdy dziecko rośnie i zaczyna lepiej radzić sobie z jedzeniem, szparagi mogą być podawane w większych kawałkach np. prosto do ręki. Jest mnóstwo przepisów na potrawy ze szparagami. Poniżej przedstawiamy najlepsze według nas.
Szparagi dla niemowlaka – łatwe przepisy
Zupa krem ze szparagów dla niemowląt
Szparagi umyte i pozbawione zdrewniałych części ugotuj w niewielkiej ilości wody. Najpierw wrzuć łodygi, a po pewnym czasie dorzuć główki szparagów. Po ugotowaniu całość zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dodaj żółtko i drobniutko posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.
Mus szparagowy dla niemowlęcia
Usuń zdrewniałe części szparagów, dokładnie je umyj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop szparagi oliwą, posyp tymiankiem i upiecz – wystarczy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdź, czy się upiekły: wbij widelec, jeśli szparag jest miękki, ale nadal dość jędrny, to znaczy, że jest gotowy.
Wyjmij szparagi z piekarnika i przełóż do blendera. Dodaj niewielką ilość wody i jogurtu naturalnego i dokładnie zmiksuj.
Przepisy ze szparagów dla starszych dzieci
Szparagi w towarzystwie łososia (od 10. miesiąca życia)
Zielone szparagi umyj i odłam twarde końce. Możesz je również pokroić na mniejsze kawałki. Filety z łososia umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę zmiażdżonego czosnku, aby wzmocnić smak.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieść filety z łososia i szparagi. Skrop je oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą kuskus.
Szparagowy bukiet z marchewką (od 11. miesiąca życia)
Pęczek białych szparagów obierz, z pęczka zielonych odetnij twarde końce. Kilka marchewek umyj, obierz, przekrój korzenie wzdłuż. Ugotuj warzywa na parze. Ułóż szparagi na ogrzanych talerzach w formie bukietu, przekładając je marchewką. Podaj ze świeżym masłem.
Nasza rada: Posmarowane masłem, podlane łyżką wywaru lub wody i posypane koperkiem szparagi można piec w folii aluminiowej w 200°C, ułożone w dwóch warstwach. Wystarczy 30–40 minut.
Tagliatelle z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami (od 3. roku życia)
Pół paczki makaronu ugotuj al dente z dodatkiem oliwy. Duży pęczek zielonych szparagów umyj, odetnij twarde końce, pokrój na kawałki, uduś na maśle pod przykryciem, by nieco zmiękły (główki krócej). Dodaj pół słoika pokrojonych w paski suszonych pomidorów w oliwie, łyżkę oliwy z pomidorów, czosnek do smaku. Zagotuj. Wymieszaj z gorącym makaronem i posyp dwiema łyżkami parmezanu.
Nasza rada: Zamiast parmezanu możesz posypać potrawę pokrojonym w drobną kosteczkę lub pokruszonym serem feta, jak również łyżką drobniutko posiekanej bazylii.
Białe szparagi z zielonym sosem (od 4. roku życia)
Trzy pęczki białych dość grubych szparagów obierz i odetnij końce. Z łykowatych skórek ugotuj wywar i przecedź go. Do leciutko osolonego wywaru włóż szparagi i ugotuj (muszą być miękkie, lecz nie rozgotowane). Dwie łyżki uprażonych na patelni orzeszków piniowych, pół pęczka posiekanej natki i dwa pokrojone ząbki czosnku włóż do miksera, dodaj 100 ml oliwy i zmiksuj. Gorące szparagi ułóż na talerzach i polej delikatnie sosem pesto.
Nasza rada: Szparagi możesz podać też na zimno, polewając je winegretem (z sokiem z cytryny, a nie octem).
Krem ze szparagów dla małych i dużych - rodzina poprosi o wiele dokładek
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 100 ml śmietany kremówki (opcjonalnie)
- Świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Szparagi umyj, odłam twarde końce i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, a na niej podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Nie pozwól im zbrązowieć. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki, szparagi, tymianek i wlej bulion warzywny lub wodę. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę zmiksuj na gładki krem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodaj 100 ml śmietany kremówki i dokładnie wymieszaj. Dla starszych domowników - zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, możesz dodać więcej bulionu lub wody.
Razem z dzieckiem możecie udekorować miski z zupą świeżą natką pietruszki, bazylią lub parmezanem. Smak zupy podkreślą także grzanki lub łyżka jogurtu naturalnego.

Jak gotować szparagi dla dzieci?
W zależności od koloru szparagi przygotowuje się inaczej. Białe trzeba obrać i gotować dłużej, a zielone wystarczy umyć i odłamać zdrewniałe końce. Warto pamiętać, że te zielone gotują się szybciej.
Jak obierać białe szparagi?
Jeśli chcesz, aby białe szparagi były smaczne, starannie obierz je ze skórki i odetnij około 1 cm na końcu – inaczej mogą być gorzkie i włókniste. Nieobrane nie nadają się do jedzenia, ponieważ ich skórka przypomina łyko! Wyjaśniamy, jak obrać je dokładnie:
- Białe szparagi powinny być jędrne i równej grubości. Unikaj bardzo cienkich, bo trudniej je obrać.
- Obieraj je ostrym nożykiem od dołu główki aż do końca, usuwając włókna.
- Jeśli chcesz gotować je w całości, zwiąż je w pęczki i umieść w wąskim garnku, tak by główki wystawały z wody. Gotuj pod przykryciem.
- Możesz pokroić szparagi na kawałki, ale główki ugotuj osobno, bo szybko miękną.
- Gotuj je 8-15 minut na wolnym ogniu, aż będą miękkie, ale jędrne.

Jak długo gotować zielone szparagi dla dzieci?
Zielone szparagi są łatwiejsze do przygotowania, bo nie trzeba ich obierać. Wystarczy odłamać zdrewniałe końce i włożyć je do garna. Oto jak przygotować zielone szparagi krok po kroku:
- Odetnij tylko twarde końce (2-3 cm) lub po prostu odłam zdrewniałe fragmenty.
- Wybieraj jędrne szparagi o równej grubości, aby gotowały się w takim samym czasie.
- Gotuj je przez 5-7 minut, aż staną się miękkie, ale nadal jędrne.
Szparagi można przygotować nie tylko w wodzie – będą pyszne także z patelni grillowej, z piekarnika lub z air fryera. Wystarczy skropić je oliwą i doprawić ziołami.
Zobacz także: