Zdrowe słodycze dla dzieci: jakie kupować i jak je zrobić w domu? Przepisy
Dzieci lubią słodycze i trzeba się z tym pogodzić. Zamiast z tym walczyć, naucz malca, że zdrowe desery też mogą być pyszne. Zobacz, jakie słodkie produkty możesz dawać dziecku ze spokojnym sumieniem. Podpowiadamy, jak zrobić zdrowe słodycze w domu.
- Magdalena Drab
Zdrowe słodycze dla dzieci – czy to możliwe? Miłość do słodkiego smaku jest zapisana w genach. Dziecko już w brzuchu mamy znacznie chętniej łyka płyn owodniowy, jeśli ma on słodki smak. Ale z drugiej strony dobrze wiesz, że nadmiar cukru prowadzi do próchnicy i otyłości, a w przyszłości także do cukrzycy. Na szczęście są też zdrowe słodkości, które można podawać dziecku bez wyrzutów sumienia. Podpowiadamy, jakie zdrowe słodycze kupować w sklepie. Podsuwamy też przepisy na domowe słodycze dla dzieci.
Jakie są zdrowe słodycze dla dzieci?
Najlepsze zdrowe słodycze to te naturalne. Oswajanie dziecka ze słodkim smakiem zacznij więc od owoców. Owoce zawierają naturalny cukier – fruktozę – i dlatego są tak słodkie. Możesz je miksować, przygotowywać z nich musy, dodawać do placuszków i ciast. Będą też znakomitym farszem do naleśników i pierogów.
A jakie są inne zdrowe słodycze dla dzieci ze sklepu? Warto kupować suszone owoce, takie jak:
- rodzynki,
- daktyle,
- figi,
- morele,
- śliwki
- chipsy jabłkowe.
Suszone owoce też są słodkie, a w dodatku można je dodawać do różnego rodzaju deserów. Oczywiście należy je włączyć do diety dziecka zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt i pokroić przed podaniem, by zminimalizować ryzyko zadławienia.
Jeśli kupujesz inne słodycze dla dzieci, zawsze sprawdzaj ich składy. Produkty nie powinny zawierać cukru, soli ani żadnych sztucznych dodatków. Wybieraj tylko naturalne, z naturalnymi barwnikami i np. słodzone ksylitolem.
Jak zrobić zdrowe słodycze dla dzieci?
Deser mleczny
Mleko jest słodkie dzięki temu, że zawiera naturalny cukier mleczny (laktozę). Bardzo dobrym deserem dla malca są różnego typu napoje mleczne, jogurty, budynie, koktajle. Zawierają białko i wapń, niezbędne do prawidłowej mineralizacji kości. Mleczne desery można przełożyć do pucharka, dodać do nich owoce, cukier waniliowy, cynamon, posypać wiórkami czekolady, rodzynkami lub polać syropem.
Przepis na koktajl jagodowy z lodami
fot. AdobeStock
Składniki na 2 porcje:
- 100 g jagód (mogą być mrożone)
- banan
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 kulki lodów waniliowych
Przygotowanie:
Banana obierz ze skórki, pokrój na kawałki, włóż do blendera. Jagody umyj (lub rozmroź), dodaj do banana, wlej jogurt. Wszystko razem zmiksuj. Przelej do szklanki. Na wierzch połóż kulkę lodów.
Ciasta dla dzieci
Najlepsze są ciasta domowe. Robiąc ciasto, warto do jego przygotowania od czasu do czasu użyć mąki graham albo razowej (znakomicie pasuje np. do piernika, murzynka). Dzięki temu ciasto będzie bardziej wartościowe, gdyż w takiej mące jest więcej witamin i składników mineralnych niż w jasnej, pszennej.
Do ciasta dodaj też dobrej jakości tłuszcze (olej lub masło) oraz owoce (dzięki nim ciasto nabiera nowych smaków i ma dużo witamin, jest też bardziej „mokre”). Ciasta nie przesładzaj. Zwykle wystarczy, gdy wsypiesz połowę ilości cukru, który jest podany w „książkowym” przepisie. Resztę możesz zastąpić suszonymi owocami.
Ważne! Nie używaj gotowych posypek do dekoracji, bo zawierają barwniki i substancje koloryzujące – lepiej, żeby dziecko zjadało ich jak najmniej. Zamiast używać gotowej polewy czekoladowej, po prostu rozpuść czekoladę (byle nie owocową!), dodaj kilka łyżek mleka i polej nią ciasto.
Przepis na łatwe ciasto marchewkowe
fot. AdobeStock
Składniki:
- 5 jajek
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki startej marchewki (ok. 400 g)
Przygotowanie:
- Umyj marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- W małym garnuszku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
- Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masą, cały czas miksując dodawaj roztopione masło i startą marchewkę, następnie dodaj mąkę i mieszaj do momentu połączenia składników.
- Wysmaruj blachę tłuszczem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto.
- Piecz 45 minut w 180°C.
- Posyp cukrem pudrem.
Ciasteczka dla dzieci
Raczej nie kupuj ich w sklepie (jedynym wyjątkiem są ciasteczka przeznaczone dla niemowląt). Niestety, do przygotowywania większości ciastek jest używany tłuszcz cukierniczy, w którym znajduje się dużo tłuszczów trans, szkodliwych dla zdrowia. Ciasteczka dla dziecka po prostu upiecz w domu, dodając mąkę, dobry tłuszcz i oczywiście nie za dużo cukru.
Przepis na ciasteczka korzenne z cynamonem i miodem
fot. AdobeStock
Składniki:
- szklanka mąki gryczanej
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki sody
- po łyżeczce cynamonu, imbiru, kardamonu
- 8 łyżek miodu (pamiętaj, by nie podawać miodu dzieciom poniżej 12. miesiąca życia!)
- 2 żółtka
- kostka masła (200 g)
- szczypta soli l trochę zimnej wody
Przygotowanie:
Posiekaj na stolnicy mąkę z masłem i odrobiną soli, dodaj pozostałe składniki, a na końcu tyle wody, by podczas łączenia składników ciasto się zlepiło (nie należy go mocno wyrabiać). Ciasto odstaw do lodówki na około 20 minut. Rozwałkuj i wykrawaj foremkami różne kształty ciasteczek. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-10 minut (sprawdzaj, by się nie przypaliły).
Słodycze dla dzieci: uwaga na ukryty cukier!
Od czasu do czasu dziecko może zjeść coś słodkiego, ale zwróć uwagę, by wszystkie posiłki nie były dosładzane. Pamiętaj, że cukier ukryty jest w:
- Napojach i słodzonych sokach – często w jednej szklance napoju jest aż 5-6 łyżeczek cukru.
- Słodkich serkach, jogurtach – dlatego lepiej kupić serek czy jogurt naturalny, dodać do niego owoce i ewentualnie samemu osłodzić (choć lepiej tego nie robić w ogóle). Na pewno nie dosypiesz tyle cukru, ile producent. Jeszcze więcej „białej słodkości” znajduje się w gotowych deserach mlecznych. Lepiej samemu przygotować dla dziecka budyń – z mąki ziemniaczanej (nie będzie też wówczas zawierać żadnych dodatkowych składników, typu barwniki).
- Gotowych kaszkach – zwracaj na to uwagę (na szczęście nie do wszystkich jest dodawany cukier). Czytaj informacje na etykiecie.
- Płatkach śniadaniowych – często cukier stanowi 30-40 proc. ich składu. Lepiej ugotować płatki owsiane, a tzw. śniadaniowe traktować jako dodatek.
Wypróbuj nasze inne przepisy na zdrowe deserki i słodycze dla dzieci:
- Talarki jabłkowe
- Truskawkowy jogurcik z kaszką
- Koktajl „zakręcony”
- Ciasto z owocami
- Kokosowe kuleczki
- Mus jagodowy
Zobacz też:
- Nauczycielka skarciła mamę za niezdrową zawartość śniadaniówki
- „Córka faszerowała syna cukrem i dziwiła się, że mały jest niejadkiem. Ferie u babci nauczyły go, jak się je schabowe”
- Dziecko jest nadpobudliwe, bo je za dużo cukru. Prawda czy mit?