
Oczywiście, jeśli dziecku zdarzy się zjeść niezdrowe jedzenie nic strasznego się nie stanie – jednak dbaj o to, by codzienna dieta malucha nie była oparta na wysoko przetworzonym jedzeniu lub na fast foodzie. O dietę małego dziecka, czyli do trzeciego roku życia, musisz dbać szczególnie. Bo chodzi o jego zdrowie nie tylko teraz, ale także w przyszłości.
Chleb tostowy
Najczęściej chleb tostowy ma w składzie substancje konserwujące, które przedłużają jego trwałość, a także środki spulchniające i tzw. polepszacze.
Zdrowszy zamiennik: miękkie grzanki ze zwykłego chleba (najlepiej pieczonego na zakwasie) lub z bułki.
Po 2. roku życia
Zobacz też: 7 rodzajów pieczywa dla dziecka
Napoje gazowane
Zawarty w napojach gazowanych dwutlenek węgla sprawia, że dziecko może się skarżyć na wzdęty brzuszek. Poza tym mają w składzie dużo cukru i szkodliwe substancje dodatkowe, np. kwas ortofosforowy, aromaty, barwniki.
Zdrowszy zamiennik: woda źródlana niskozmineralizowana i soki – dla niemowląt specjalnie dla nich przeznaczone oraz soki świeżo wyciskane w domu; dla przedszkolaków – soki 100% (bez dodatku cukru).
Po 4–6. miesiącu
Konserwy w puszkach
Zarówno konserwy mięsne, jak i rybne. Są zbyt słone, zawierają dużo tłuszczu. Puszkowana żywność nie jest odpowiednia dla najmłodszych także dlatego, że niektóre związki, które są w metalowych puszkach, mogą przenikać do żywności.
Zdrowszy zamiennik: dania w słoiczkach dla niemowląt i małych dzieci (z mięsem, jak i rybą, np. łososiem). Dla starszych mięso lub ryba pieczone, duszone lub gotowane w domu.
Po 5. miesiącu życia
Zwykłe parówki
W przypadku parówek trudno ustalić ich skład, poza tym zwykle robione są z nie najlepszych gatunków mięsa i podrobów, zawierają sporo niemięsnych dodatków, tłuszczu, a także konserwantów. Dopuszczalne są jedynie parówki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych (powyżej 1. roku życia) – jednak ogranicz ich jedzenie, np. jedynie do domowych fast foodów.
Zdrowszy zamiennik: pieczone w domu mięso (np. indyk) i wędliny dobrej jakości, też pieczone. Kupując wędzone wędliny, wybieraj te mniej intensywnie różowe i o mniejszej zawartości azotanów; chudy pasztet domowy.
Po 10–11. miesiącu życia
Galaretka z torebki
Gotowa galaretka w proszku kupowana w sklepie zawiera sztuczne barwniki i aromaty, sporo cukru i syntetyczny kwasek cytrynowy.
Zdrowszy zamiennik: domowa galaretka. Wystarczy zagotować szklankę soku lub kompotu i wsypać, ciągle mieszając, dwie łyżeczki żelatyny. Zanim wlejesz ostudzoną galaretkę do miseczki, ułóż w niej owoce.
Po 12. miesiącu życia.
Zobacz też: przepis na galaretkę z soku