Niektóre składniki diety dziecka są bardzo ważne, bo wzmacniają i wspomagają jego organizm w walce z wirusami i bakteriami. Zobacz, które produkty warto podawać dziecku, by zwiększyć odporność, i wypróbuj nasze przepisy.

Reklama

1. Ryby

Cenne są zwłaszcza tłuste ryby morskie, np. łosoś, śledź. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są niezastąpione dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz narządu wzroku. Chronią też drogi oddechowe przed infekcjami. Zapobiegają niedoborom jodu (gdy go brakuje, dzieci wolniej się uczą i rosną).

Rybne kuleczki (po 1. roku życia)

  • kawałek filetu z łososia
  • jajko
  • łyżka tartej bułki
  • mąka do obtoczenia kulek
  • włoszczyzna
  • posiekany koperek
  • łyżka śmietanki
  • szczypta soli i pieprzu
  • odrobina soku z cytryny

Rybę dokładnie opłucz i sprawdź, czy nie ma w niej ości. Osusz, zmiel. Dodaj żółtko, tartą bułkę oraz ubitą pianę z białek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj masę. Zamocz dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane pulpeciki z ryby obtaczaj ze wszystkich stron w mące. W szerokim garnku zagotuj wywar z warzyw. Włóż pulpeciki, wsyp koperek. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 10–12 minut. Pod koniec wlej śmietankę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Najlepiej smakują z kaszą kuskus i sałatką z pomidora.

2. Kasze

Są niezastąpionym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która poprawia kondycję skóry, ma ogromne znaczenie w zapobieganiu anemii (ze względu na obecność żelaza, witaminy E oraz kwasu foliowego). Grubsze kasze likwidują zaparcia, natomiast te drobne są idealne dla rekonwalescentów i dla dzieci, które chorowały na biegunkę. Nie może ich zabraknąć w dziecięcym menu.

Zobacz także

Zobacz też: Przepis na krupnik z kaszą orkiszową i tofu

Entliczek-krupniczek (po 1. roku życia)

  • włoszczyzna
  • cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • łyżka masła
  • listek laurowy
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • posiekana zielenina

Wsyp kaszę do rondla, wlej półtora litra zimnej wody i mleko. Lekko posól, dodaj listek laurowy i zagotuj. Włoszczyznę, cebulę i ziemniaki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki, dorzuć do wody z kaszą. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem dodaj masło i posiekaną zieleninę.

3. Kiszonki

Wszystkie kwaszone warzywa (ogórki, buraczki), a zwłaszcza kapusta kiszona, wzbogacają florę jelitową bakteriami kwasu mlekowego, hamując rozwój chorobotwórczych bakterii. Pomagają również leczyć biegunkę.

Surówka z kapusty (po 1. roku życia)

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • jabłko
  • łyżka szczypiorku
  • łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • szczypta zmielonego kminku
  • odrobina cukru (możesz ewentualnie z niego zrezygnować, gdy jabłko jest słodkie)

Kapustę kiszoną dość drobno posiekaj. Wrzuć szczypiorek. Jabłka obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na grubej tarce. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj olej (lub oliwę z oliwek), dopraw do smaku.

Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko?

[CMS_PAGE_BREAK]

4. Banany

Banany zawierają inulinę, która jest prebiotykiem tworzącym przyjazne środowisko do rozwoju probiotyków, które hamują w jelitach rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów (jelita są ważną częścią układu odpornościowego). Dzięki dużej zawartości potasu banany dobrze wpływają także na pracę serca.

Deser błyskawiczny (od 10. miesiąca życia)

  • mały banan
  • 2 łyżki kwaśnego soczku owocowego
  • 2–3 łyżki kleiku kukurydzianego przygotowanego według przepisu na opakowaniu

Umyj, obierz i rozetrzyj banana. Papkę połącz z sokiem i dokładnie wymieszaj z kleikiem. Wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę – będzie wtedy przypominać serniczek. Deser można też podawać lekko ciepły.

5. Jabłka

Zawierają kwercetynę, która jest nie tylko źródłem witaminy C, ale i najskuteczniejszym sprzymierzeńcem w walce z wolnymi rodnikami. Wspiera także siły obronne organizmu. Jabłka działają antywirusowo, czyli chronią przed przeziębieniami. Badania dowodzą, że najlepiej zjadać je razem ze skórką, pod którą znajduje się najwięcej wapnia i żelaza, a także pektyn, oczyszczających organizm z toksyn. Zapewniają prawidłową pracę jelit, działają też przeciwbiegunkowo.

Zobacz też: Jak podawać dziecku owoce zimą?

Witaminowy mus (od 10. miesiąca życia)

  • 1/2 l wody
  • duże jabłko
  • czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Jabłko umyj, obierz ze skórki, wykrój gniazdo nasienne i utrzyj na tarce. Odlej szklankę zimnej wody i rozrób w niej mąkę. Pozostałą wodę gotuj z jabłkiem przez pięć minut. Do wrzątku wlej mąkę rozrobioną z wodą i, stale mieszając, trzymaj na ogniu, aż zgęstnieje.

6. Jogurt

Najcenniejsze są te jogurty, które zawierają bakterie probiotyczne (nie każdy jogurt jest probiotyczny!). Dzieci jedzące jogurty mają we krwi wyższy poziom interferonu – substancji, która pobudza organizm do walki z infekcjami.

Sos jogurtowy (od 11. miesiąca życia)

  • mały pojemnik naturalnego jogurtu
  • łyżka śmietanki
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku (koperku)

Jogurt zmieszaj ze śmietanką. Dodaj zieleninę i dokładnie wymieszaj. Polej sosikiem ziemniaczki lub kawałki gotowanego mięska.

Zobacz też: 6 sposobów, jak uprzyjemnić dziecku posiłki

td_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama