W 2. roku życia dziecko rośnie mniej intensywnie niż przed pierwszymi urodzinami, więc potrzebuje znacznie mniej energii. Dlatego też o wiele mniej je – to zrozumiałe. Rodzice jednak mogą uznać tę zmianę za brak apetytu lub wręcz odmawianie jedzenia. A wtedy łatwo wpaść w pułapkę zachęcania dziecka, by jadło więcej, niż potrzebuje, i w konsekwencji narazić je na nadwagę. Dziecko często zmuszane do jedzenia buntuje się przy każdym posiłku i zwykle staje się niejadkiem. Co zatem robić, by zapewnić dziecku wszystkie składniki odżywcze niezbędne do rozwoju? Ułóż dobry plan działania i go zrealizuj, czyli:

Reklama

1. Dostosuj rodzinne menu do potrzeb dziecka

Małe dzieci nie mogą jeść tłustych mięs i wędlin, bigosu, zup w proszku, potraw z puszek, marynat, fast foodów (zwłaszcza hamburgerów i panierowanych kawałków drobiu smażonych w głębokim tłuszczu). Mięso powinno być gotowane, duszone lub pieczone. Potrawy nie mogą być zbyt słone i słodkie.

Zobacz też: 14 produktów zakazanych dla małych dzieci

2. Nie przesadzaj z ilością mięsa

Każdy posiłek powinien zawierać produkty z różnych grup: kasze, pieczywo ziemniaki – jako podstawę diety, warzywa lub owoce oraz jeden z produktów białkowych (mięso, mleko, sery, jajka). Jeśli na obiad dziecko je mięso lub rybę, na śniadanie i kolację nie powinno dostawać wędliny, tylko jajko, mleko lub ser. Gdy obiad jest bezmięsny, to na kolację dobra jest np. kanapka z pieczonym schabem. Produkty białkowe nie mogą dominować w diecie małego dziecka.

3. Podawaj niewielkie drugie śniadania i podwieczorki

Między śniadaniem a obiadem dziecko może dostać nieduży, dostarczający energii posiłek, np. pół gruszki i mały jogurt naturalny, albo kawałek domowego biszkopta z przecierem z mrożonych malin. Pierwsze śniadanie musi być sycące i zapewnić 25 proc. dziennego zapotrzebowania na energię, obiad – 30 proc., kolacja – 25 proc., drugie śniadanie i podwieczorek – po 10 proc. Podwieczorek powinien zaspokoić apetyt na słodycze. Może to być np. budyń waniliowy z mrożonymi truskawkami lub kisiel przygotowany z soku, polany mlekiem.

Zobacz także

4. Zapewnij dobrą ilość składników odżywczych

Z badań nad sposobem żywienia dzieci w drugim i trzecim roku życia wynika, że w przeciwieństwie do niemowląt otrzymują one tylko 60–70 proc. zalecanej ilości żelaza (co zwiększa ryzyko anemii) oraz zbyt mało witaminy D (potrzebują 400 j.m. na dobę). Najlepiej przyswajalne żelazo jest w czerwonym mięsie i żółtku jaj. Produkty ze zbóż z pełnego przemiału zapewniają odpowiednią ilość węglowodanów złożonych, w tym błonnika, witamin z grupy B oraz mikroelementów. Ponadto okazało się, że dzieci jedzą zbyt dużo białka (jego nadmiar też powoduje nadwagę), tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru. Za mało zaś produktów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: oliwy i olejów roślinnych, ryb morskich. Chude mięso powinno pojawiać się trzy razy w tygodniu, ryby – dwa, a w pozostałe dni jajka.

Wydrukuj gotowy 7-dniowy jadłospis dla dwulatka.

[CMS_PAGE_BREAK]

5. Kupuj pieczywo z mąki z pełnego przemiału oraz kasze

Trzeba przyzwyczajać dzieci, by jadły też ciemne pieczywo, np. dobrze wypieczony chleb razowy lub graham i bułki z dodatkiem mąki orkiszowej. Co drugi dzień zamiast kartofli i makaronu gotuj kasze: gryczaną, drobną jęczmienną, jaglaną, kukurydzianą, dostarczają bowiem witamin – E oraz z grupy B, wapnia, żelaza, a także cennego błonnika.

6. Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce

Wprowadź to jako zasadę dotyczącą całej rodziny i bądź konsekwentna. Warzywa oraz owoce to niezastąpione źródło witamin, soli mineralnych i cennego błonnika – niezbędnego do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Warzywa podawaj gotowane, najlepiej na parze, oraz w postaci surówek i sałatek (np. tarta marchewka, ogórki kwaszone – też lepiej starte – lub kapusta kwaszona drobniutko pokrojona). Z warzyw strączkowych rób purée lub dodawaj je do zupy w niewielkich ilościach. Owoce, także suszone, doskonale zastępują słodycze, np. rodzynki, kawałki śliwek i moreli.

Sprawdź 14 produktów zakazanych dla dzieci

7. Zachęcaj do picia mleka, maślanki, jogurtu i kefiru

Mleko i produkty mleczne powinny być nadal stałym składnikiem diety dziecka, ponieważ dostarczają najlepiej przyswajalnego wapnia. Mleko może być modyfikowane lub świeże (jest do wyboru kilka rodzajów). Maślanka, kefir, jogurt, mleko kwaśne są łatwiej strawne, bo zawarte w nich białka są już w postaci „nadtrawionej”. Małym dzieciom nie podaje się chudego mleka, tylko zawierające 2 lub 3,2 proc. tłuszczu, potrzebują one także niewielkich ilości świeżego masła. Aby zapotrzebowanie na wapń było w pełni pokryte, dziecko powinno wypić około dwóch szklanek mleka oraz zjeść mały kubeczek jogurtu i plasterek żółtego sera.

Konsultacja: dr hab. med. Halina Weker, specjalista w dziedzinie Żywienia, kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka.

td_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama