
W 2. roku życia dziecko rośnie mniej intensywnie niż przed pierwszymi urodzinami, więc potrzebuje znacznie mniej energii. Dlatego też o wiele mniej je – to zrozumiałe. Rodzice jednak mogą uznać tę zmianę za brak apetytu lub wręcz odmawianie jedzenia. A wtedy łatwo wpaść w pułapkę zachęcania dziecka, by jadło więcej, niż potrzebuje, i w konsekwencji narazić je na nadwagę. Dziecko często zmuszane do jedzenia buntuje się przy każdym posiłku i zwykle staje się niejadkiem. Co zatem robić, by zapewnić dziecku wszystkie składniki odżywcze niezbędne do rozwoju? Ułóż dobry plan działania i go zrealizuj, czyli:
1. Dostosuj rodzinne menu do potrzeb dziecka
Małe dzieci nie mogą jeść tłustych mięs i wędlin, bigosu, zup w proszku, potraw z puszek, marynat, fast foodów (zwłaszcza hamburgerów i panierowanych kawałków drobiu smażonych w głębokim tłuszczu). Mięso powinno być gotowane, duszone lub pieczone. Potrawy nie mogą być zbyt słone i słodkie.
Zobacz też: 14 produktów zakazanych dla małych dzieci
2. Nie przesadzaj z ilością mięsa
Każdy posiłek powinien zawierać produkty z różnych grup: kasze, pieczywo ziemniaki – jako podstawę diety, warzywa lub owoce oraz jeden z produktów białkowych (mięso, mleko, sery, jajka). Jeśli na obiad dziecko je mięso lub rybę, na śniadanie i kolację nie powinno dostawać wędliny, tylko jajko, mleko lub ser. Gdy obiad jest bezmięsny, to na kolację dobra jest np. kanapka z pieczonym schabem. Produkty białkowe nie mogą dominować w diecie małego dziecka.
3. Podawaj niewielkie drugie śniadania i podwieczorki
Między śniadaniem a obiadem dziecko może dostać nieduży, dostarczający energii posiłek, np. pół gruszki i mały jogurt naturalny, albo kawałek domowego biszkopta z przecierem z mrożonych malin. Pierwsze śniadanie musi być sycące i zapewnić 25 proc. dziennego zapotrzebowania na energię, obiad – 30 proc., kolacja – 25 proc., drugie śniadanie i podwieczorek – po 10 proc. Podwieczorek powinien zaspokoić apetyt na słodycze. Może to być np. budyń waniliowy z mrożonymi truskawkami lub kisiel przygotowany z soku, polany mlekiem.
4. Zapewnij dobrą ilość składników odżywczych
Z badań nad sposobem żywienia dzieci w drugim i trzecim roku życia wynika, że w przeciwieństwie do niemowląt otrzymują one tylko 60–70 proc. zalecanej ilości żelaza (co zwiększa ryzyko anemii) oraz zbyt mało witaminy D (potrzebują 400 j.m. na dobę). Najlepiej przyswajalne żelazo jest w czerwonym mięsie i żółtku jaj. Produkty ze zbóż z pełnego przemiału zapewniają odpowiednią ilość węglowodanów złożonych, w tym błonnika, witamin z grupy B oraz mikroelementów. Ponadto okazało się, że dzieci jedzą zbyt dużo białka (jego nadmiar też powoduje nadwagę), tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru. Za mało zaś produktów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: oliwy i olejów roślinnych, ryb morskich. Chude mięso powinno pojawiać się trzy razy w tygodniu, ryby – dwa, a w pozostałe dni jajka.
Wydrukuj gotowy 7-dniowy jadłospis dla dwulatka.