Światowy Dzień Owoców i Warzyw: czy na twoim talerzu jest ich odpowiednia ilość?
Warzywa i owoce powinny stanowić główne źródło pożywienia w diecie każdego człowieka, także dziecka. Do tej pory mówiło się o 5 porcjach warzyw i owoców, ale teraz zaleca się, by zajmowały one połowę talerza przy każdym posiłku. Tak jest prościej (i zdrowiej!).
Najnowsze zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia, Instytutu Żywności i Żywienia oraz Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej są takie, aby warzywa i owoce stanowiły połowę wszystkiego, co jemy. Do tej pory sugerowano, że ważne jest spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie, jednak to nie było do końca klarowne i miarodajne. Jeśli mamy talerz i przygotowujemy posiłek, o wiele łatwiej jest nam dobrze go skomponować, gdy wiemy, że na połowie musimy zmieścić warzywa i owoce (z przewagą tych pierwszych), a drugą połowę podzielić po równo między zdrowe białko i produkty pełnoziarniste.
Talerz pełen zdrowia zamiast Piramidy Zdrowego Żywienia
Wszyscy, którzy znają Piramidę Zdrowego Żywienia, wiedzą, że na jej spodzie znajdują się warzywa i owoce, co oznacza, że powinny być podstawą odżywiania. Natomiast zdaniem ekspertów piramida traktowana jest jako teoretyczna wiedza szkolna, która niekoniecznie musi przekładać się na rzeczywistość. Aby Polacy zaczęli właściwie się odżywiać, trzeba pokazywać jasno i prosto, co powinno znajdować się na talerzu podczas każdego posiłku.
Agata Zadrożna, ekspert Kantar, uważa, że „Piramidę Żywności i Żywienia ludzie postrzegają przez pryzmat szkoły, przypominają, że wtedy uczyli się o niej. Wiedzą, że piramida ewoluuje, ale generalnie jest dla ludzi tajemnicza. (…) Wadą jest to, co wydaje się jej siłą, czyli kształt. Piramida zaczyna się od tego, co powinniśmy ograniczać. Warzywa i owoce są na jej dole, co ludzie generalnie odczytują jako „podstawa żywienia”. Mają jednak kłopot z przełożeniem takiego postrzegania na życie codzienne. Reasumując: piramida jest mądra, ale nie jest użyteczna, nie jest praktyczna”. Talerz pełen zdrowia wręcz przeciwnie – czytelnie pokazuje, co jeść i w jakich ilościach.
Jak komponować zdrowe posiłki?
Poniżej znajdują się fantastyczne grafiki, które pokazują, jak powinien wyglądać zdrowy, dobrze zbilansowany posiłek. Wystarczy, że na połowie talerza umieścicie ulubione warzywa, a na drugiej połowie zdrowe białka i produkty pełnoziarniste w równych proporcjach. To tego szklanka soku, jabłko albo miseczka owoców leśnych i gotowe! Prawda, że te talerze wyglądają bardzo smakowicie? Zainspirujcie się!
„Połowa sukcesu” to akcja polskich plantatorów uświadamiająca, jak ważne jest to, by na naszych talerzach każdego dnia znajdowała się odpowiednia ilość warzyw i owoców. Jak wynika z badań firmy Kantar, 75 proc. Polaków nie wie, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę talerza. Połowa ankietowanych je ich zdecydowanie za mało. Producenci chcą przekonać, że polskie, lokalne warzywa i owoce są naprawdę wysokiej jakości i spożywanie ich buduje dobre nawyki żywieniowe.
Jak zadbać o to, by dziecko jadło odpowiednią ilość warzyw i owoców?
Jeśli chcesz mieć pewność, że dieta twojego dziecka będzie bogata w warzywa i owoce, zastosuj się do tych rad prof. Dr hab. Krystyny Gutkowskiej ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie:
- Zaplanuj menu z wyprzedzeniem – planując wcześniej jadłospis dla dziecka na kolejne dni, łatwiej ci będzie uwzględnić w nim rekomendowaną ilość warzyw i owoców.
- Zacznij od śniadania – to idealna okazja do podania dziecku owoców i warzyw. Na zdrowe śniadanie możesz zaproponować dziecku zdrową owsiankę z owocami, twarożek lub serek wiejski z ogórkiem albo rzodkiewką albo musli ze świeżymi owocami. Dobrym pomysłem będzie też świeżo wyciśnięty sok (taki ma najwięcej witamin!) lub smoothie, w którym możesz przemycić zarówno warzywa, jak i owoce.
- Warzywa do każdego posiłku – zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, warzywa powinny stanowić połowę każdego spożywanego posiłku. Zadbaj o ten nawyk jak najwcześniej. Skorzystaj ze sprawdzonych sposobów na zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw. Jeśli ich nie lubi, przemycaj je w zupie, sosach, a nawet kotletach mielonych (wystarczy, że dodasz do nich potartą marchewkę czy cukinię).
- Zawsze pod ręką – zamiast słodyczy i słonych przekąsek, proponuj dziecku owocowe i warzywne przekąski, np. pokrojone w słupki marchewki i ogórki, paseczki papryki, pomidorki koktajlowe.
Nigdy nie jest za wcześnie na zdrowe nawyki żywieniowe
To, czego nauczysz dziecko teraz, będzie miało kolosalne znaczenie dla jego nawyków żywieniowych w przyszłości. Naucz je, że kanapka musi być z warzywem i że dzień bez owoców jest stracony! Warzywa i owoce można podawać dzieciom w atrakcyjnej formie, warto też zachęcać już malutkie dzieci do wspólnego przygotowywania posiłków – to wyrabia ciekawość nowych smaków i zachęca do próbowania potraw.
Źródło: polowasukcesu.pl
Zobacz także:
- 7 sposobów na przekonanie dziecka do warzyw [WIDEO]
- Chcesz, by dziecko jadło warzywa? Nie mów, że to zdrowe!
- Kalkulator wagi dziecka