Miód dla dzieci – od kiedy podawać i jaki jest najlepszy?
Choć miód jest bardzo zdrowym produktem, nie powinny go jeść niemowlęta. Wyjaśniamy, dlaczego miodu nie można podawać dzieciom w pierwszym roku życia i skąd bierze się to ograniczenie. Podajemy również ile miodu może zjeść dziecko dziennie w zależności od wieku i jakie rodzaje miodu warto podawać podczas przeziębienia.
Rodzice często pytają, od kiedy podawać dziecku miód. Niektórzy zastanawiają się nawet, czy w ogóle warto wprowadzać go do diety, bo przecież jest produktem słodkim, więc dziecko przyzwyczai się do słodkiego smaku.
Bardziej istotna w przypadku miodu jest jednak kwestia bezpieczeństwa. Miód zbyt wcześnie podany dziecku, może wywołać poważne problemy ze zdrowiem.
Spis treści:
- Od kiedy można podawać dziecku miód?
- Jak wprowadzać miód do diety dziecka?
- Ile miodu dla dziecka będzie w sam raz?
- Jaki miód na przeziębienie dla dzieci?
- Miód a karmienie piersią
Od kiedy dziecko może jeść miód?
Niemowlęta do ukończenia 12. miesiąca nie powinny w ogóle jeść miodu. Miód podaje się dzieciom dopiero po skończeniu przez nie roku. Dotyczy to zarówno miodu zwykłego, jak i pasteryzowanego oraz innych produktów zawierających miód, np. pieczonych na miodzie ciast.
Unikanie miodu w pierwszym roku życia jest konieczne ze względu na ryzyko zachorowania na botulizm dziecięcy (zatrucie jadem kiełbasianym). To bardzo rzadka, ale groźna w skutkach choroba. Jej przyczyną są przetrwalniki toksyny botulinowej (bakteria Clostridum botulinium), które mogą być obecne między innymi w miodzie. Symptomy zatrucia jadem kiełbasianym występują zwykle po 12 godzinach od zjedzenia miodu. Należą do nich: zaparcia, nadmierna senność, wiotkość, utrata apetytu, trudności w oddychaniu.
Jak wprowadzać miód do diety dziecka?
Dziecko powyżej roku ma już na tyle rozwinięty układ odpornościowy, a dokładnie mikroflorę jelit, że jego organizm jest w stanie poradzić sobie z toksyną botulinową bez ryzyka zachorowania. Mimo to miód, jak każdy nowy produkt, należy wprowadzać do diety dziecka ostrożnie (sprawdź: rozszerzanie diety niemowlaka). Najlepiej podać go w małej ilości i odczekać kilka dni, sprawdzając, czy nie pojawiają się niepokojące objawy. Jeśli dziecko zjadło miód i coś cię niepokoi w jego zachowaniu lub samopoczuciu, skonsultuj się z pediatrą.
Miód może uczulać ze względu na obecność w nim pyłków różnych roślin. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku dzieci alergicznych.
Gdy podajesz dziecku miód po raz pierwszy, niewielką ilość możesz rozsmarować na kanapce, dodać do kaszki lub jogurtu. Miodem możesz osłodzić herbatkę, np. z malin albo polać nim placki.
Ile miodu dla dziecka będzie w sam raz?
Zastanawiasz się, ile miodu dziennie można podać dziecku? I słusznie! Miód zawiera bardzo dużo cukrów prostych, więc nie warto przesadzać z jego ilością.
- Dzieci po 12. miesiącu powinny spożywać maksymalnie 7 g miodu dziennie.
- Dla dzieci do 16. roku życia odpowiednia dawka dzienna to 10–50 g miodu.
Podawanie większych porcji miodu zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości. Oczywiście, jeśli maluch jest bardzo aktywny, a starsze dziecko uprawia sport, niewielkie przekroczenie zalecanych ilości nie przyniesie mu szkody.
Jaki miód dla dziecka?
Miód to nie tylko zdrowszy zamiennik cukru. To również, a może przede wszystkim produkt, który może działać leczniczo (zwalcza wirusy i bakterie). Warto podawać go małym dzieciom, które np. kaszlą w wyniku przeziębienia. Specjaliści są zdania, że miód dla dzieci powyżej 1. roku może odznaczać się lepszą skutecznością niż syropy na kaszel bez recepty.
Przeziębionemu i kaszlącemu maluchowi możesz podawać mleko z miodem. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie małej kromki bułki, posmarowanej masłem i miodem (połączenie tych produktów dobrze nawilża i łagodzi śluzówkę gardła).
Miód na przeziębienie dla dziecka
Każdy miód bez względu na jego rodzaj, ma właściwości lecznicze – może wpływać na pracę układu krwionośnego, nerwowego i przede wszystkim podnosić odporność. Jaki miód możesz podawać dziecku:
Miód lipowy – ma silne właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne. Działa także lekko przeciwgorączkowo, napotne. Wykorzystywany jest w łagodzeniu kaszlu.
Miód spadziowy lub gryczany – sprawdzą się najlepiej przy np. nieżytach dróg oddechowych. Mogą być zamiennikiem dla miodu Manuka, a są od niego znacznie tańsze.
Miód malinowy – działa rozgrzewająco i napotne, dlatego też polecany jest na początku przeziębienia. Idealny np. do przyrządzenia grogu na przeziębienie.
Miód wielokwiatowy – wykazuje właściwości antybakteryjne i świetnie sprawdza się w nieżytach górnych dróg oddechowych.
Miód Manuka – zawiera metyloglioksal, który ma bardzo silne właściwości antybakteryjne.
Warto sięgać również po pozostałe rodzaje miodu, które różnią się nie tylko smakiem (akacjowy jest najsłodszy i dzieci go uwielbiają), kolorem, ale również mają nieco odmienne właściwości (szczegółowo opisujemy je w tekście: Jaki miód jest najlepszy dla dziecka).
Znaczenie ma nie tylko rodzaj miodu, ale również źródło jego pochodzenia. Najlepiej kupować miód z zaufanej pasieki, która oferuje miód dobry gatunkowo, nie wzbogacany cukrem oraz mieszankami miodów niewiadomego pochodzenia.
Choć miód ma liczne właściwości zdrowotne, nie należy przesadzać z jego ilością. Warto stosować go ze względu na jego działanie lecznicze, np. podczas przeziębienia. Jedzony w nadmiarze może prowadzić do nadwagi, rozwoju cukrzycy i próchnicy, podobnie jak zwykły biały cukier.
Miód a karmienie piersią
Karmiąca mama może jeść miód bez obaw, że dziecko zachoruje na botulizm dziecięcy. Toksyny botulinowe giną w przewodzie pokarmowym dorosłego człowieka i nie trafiają do krwiobiegu, dlatego nie stwierdza się ich obecności w pokarmie matczynym.
Zobacz też:
- Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego?
- Maliny dla dziecka – od którego miesiąca podawać?
- Sok z czarnego bzu na kaszel i gorączkę