Reklama

Zastanawiasz się, co zrobić na obiad dla dziecka? Najłatwiej ugotować zupę. Z mięs zaś najszybciej przygotowuje się piersi z kurczaka, indyka, polędwiczki wieprzowe. Z takich składników przyrządzisz pyszny i zdrowy obiad, także dla małego dziecka oraz niejadka.

Reklama

Pomysły na obiad dla dziecka: przepisy

Szybki obiad dla dziecka to może być np. mięso w połączeniu z warzywami – świeżymi (ogórkiem, pomidorem) lub gotowanymi (brokuły, fasolka szparagowa) – i kuskusem czy ziemniakami. Taki miks da pełnowartościowy posiłek. I pamiętaj, dziecko nie musi jeść mięsa lub ryb codziennie – odżywcze są też jajka, rośliny strączkowe czy tofu.

Przepisy na obiad dla rocznego dziecka

Na obiad dla rocznego dziecka proponujemy przede wszystkim kremowe zupy – możesz eksperymentować i miksować ze sobą różne warzywa według upodobań maluszka. Dołączamy też szybkie przepisy na obiad, który z powodzeniem możesz zaserwować całej rodzinie.

1. Brokułowy krem

  • 4 różyczki brokułów
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka masła

Warzywa (oprócz brokułów) pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku. Po chwili dodaj brokuły. Gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Zmiksuj. Dodaj masło. Możesz dodać łyżkę jogurtu. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub opieczoną bułką.

2. Kładzione leniwce

  • opakowanie serka homogenizowanego (naturalny, niesłodki)
  • jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól

Wymieszaj serek, mąkę i jajko na gładką masę. Niewielką łyżką kładź kluseczki na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotuj, aż wypłyną. Podawaj z masłem lub polane jogurtem (śmietaną) i odrobiną cukru.

3. Krem jarzynowy z chlebem

  • 6 kromek chleba bawarskiego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 por (biała część)
  • 1,5 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sos balsamiczny i natka pietruszki (do dekoracji)

Warzywa pokrój w kostkę. W garnku roztop masło i zeszklij cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodaj pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki i marchewkę. Warzywa lekko podsmaż, zalej wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut. Dopraw solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie zmiksuj. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno pokrój. Kromki chleba posmaruj masłem i na każdą połóż odrobinę czosnku. Wyłóż kromki na blachę i lekko podpiecz. Gotową zupę udekoruj kleksem sosu balsamicznego i pietruszką.

4. Pomidorowe świderki

  • makaron świderki
  • dobrej jakości passata pomidorowa albo domowy przecier pomidorowy
  • cebula
  • ser żółty
  • sól, pieprz

Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Po zagotowaniu wsyp do wody makaron i gotuj tak długo, jak wskazuje producent. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę, rozgrzej na patelni łyżkę oleju i podsmaż cebulkę, do momentu aż stanie się złocista. Kiedy cebula będzie już miękka, dodaj do niej passatę pomidorową, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Ugotowany makaron odsącz z wody na durszlaku i wsyp go do miseczki. Makaron polej niewielką ilością sosu pomidorowego, posyp go drobno pokrojonym serem. Na koniec, zamieszaj całość, aby ser dobrze się rozpuścił.

5. Drobiowo-groszkowe pulpety

  • mielone mięso z piersi kurczaka, najlepiej zagrodowego
  • jajko
  • kasza manna
  • groszek konserwowy
  • sól, pieprz ziołowy

Mięso przełóż do głębokiego naczynia. Wsyp do niego kopiastą łyżkę kaszy manny, trzy kopiaste łyżki groszku, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Na koniec dodaj jajko. Wymieszaj dokładnie całość i ulep z masy niewielkiej wielkości kulki. Zagotuj wodę w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć do niej pulpety. Gotuj przez ok. 10-15 minut.

6. Szpinakowe ślimaki

Zrób ciasto na naleśniki. Odstaw je na minimum 15 minut. W międzyczasie przygotuj szpinak. Rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju albo masła. Wrzuć szpinak, świeży albo mrożony. Kiedy już całkowicie zmięknie, dodaj do niego przepuszczony przez praskę albo posiekany ząbek czosnku, dodaj też szczyptę pieprzu i soli. Duś do momentu, w którym to szpinak będzie miękki, ale zwarty. Na koniec, dodaj dwie kopiaste łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego. Umyj patelnię i usmaż naleśniki. Kiedy naleśniki będą gotowe, rozsmaruj na nich gotowy szpinak. Zrolowanego naleśnika natnij pokrój wszerz, zachowując niewielkie odstępy.

7. Łosoś w warzywach

  • filet z łososia pochodzącego z certyfikowanej hodowli
  • marchewka
  • cebula
  • papryka
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • dwie łyżeczki masła albo oleju

Marchewkę, cebulę i paprykę (możesz wymienić je też na inne, sezonowe warzywa, np. dynię) umyj i obierz ze skórki. Cebulę pokrój w tzw. pióra, marchewkę i paprykę w słupki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż pokrojone warzywa. Filet umyj, posól i popieprz (użyj niewielkiej ilości przypraw). Skrop rybę niewielką ilością soku z cytryny. Połóż ją na blachę z warzywami. Całość polej dwoma łyżeczkami rozpuszczonego masła albo oleju. Warzywa wraz z rybą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Piecz około 40 minut.

Przepisy na obiad dla niejadka

Nie każde dziecko chętnie próbuje nowych smaków i zjada całe porcje wszystkich dań. Obiad dla niejadka urozmaicaj kolorowymi warzywami i podawaj w prostych do zjedzenia formach, np. w postaci zapiekanki.

1. Frittata groszkowo-szpinakowa

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mrożonego szpinaku (lub posiekanego świeżego, ale blanszowanego)
  • garść mrożonego groszku
  • ziemniak ugotowany w mundurku
  • cebulka dymka
  • pół małej cukinii
  • kawałek pora
  • szczypta soli

Groszek wrzuć do wrzącej wody na 2 minuty (podobnie szpinak, jeśli jest świeży) i odsącz. Wymieszaj szpinak, groszek, pociętą dymkę, cukinię pokrojoną w kostkę, pokrojonego pora i odrobinę soli. Wbij jajka i wymieszaj. Do żaroodpornego naczynia wkrój ugotowanego ziemniaka i zalej mieszaniną warzyw i jajek. Zapiecz w piekarniku w 200°C przez blisko 20 minut. Przed podaniem pokrój w małe trójkąty.

2. Ryba z warzywami

  • świeży filet z ryby morskiej
  • oliwa
  • marchewka
  • kalarepka
  • ziemniak
  • kilka różyczek kalafiora
  • łyżka serka mascarpone
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Rybę lekko dopraw solą, pieprzem i cytryną, skrop oliwą i piecz w piekarniku ok. 20 minut. Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć pokrojoną marchewkę, kalarepkę, kalafiora, ziemniaka. Obsmaż krótko, wlej trochę wody, by warzywa się poddusiły, dopraw odrobiną pieprzu. Gdy warzywa są al dente, dodaj serek mascarpone i posiekany koperek, zagrzej. Podawaj z pieczoną rybą.

3. Zapiekanka makaronowa

  • 25 dag makaronu świderki
  • 4 jajka
  • zielona papryka
  • kiełbasa
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • puszka czerwonej fasoli
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • olej do smażenia
  • masło
  • bułka tarta
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Makaron ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na oleju. Paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na tym samym tłuszczu co kiełbasę. Jajka roztrzep widelcem, dodaj śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj z tartym serem. Fasolę wyjmij z puszki i opłucz. W misce wymieszaj makaron, paprykę, podsmażoną kiełbasę
i fasolę. Wszystko przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą żaroodpornej formy. Na makaronie połóż małe pomidorki. Całość zalej masą jajeczno-serową. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz ok. 30 minut.

Przepisy na szybki obiad dla dziecka

Przepisy na szybkie obiady dla dzieci to wybawienie dla zapracowanych mam. A czasem naprawdę wystarczy tylko posiekać warzywa, zmieszać z kaszą czy makaronem, dopełnić pasującym dodatkiem i zdrowy obiad gotowy.

1. Zupa z soczewicy

  • 2 marchewki
  • mała pietruszka
  • pół pora
  • kawałek selera
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • szczypta cynamonu
  • łyżka octu jabłkowego
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oliwy

Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka i zalej wodą. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj soczewicę i gotuj kolejne 10 minut. Dodaj oliwę i przyprawy. Zupę możesz również zmiksować na krem.

2. Gulasz z kurczaka

  • pierś z kurczaka
  • 3 łyżki mrożonej kukurydzy
  • pół papryki
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • olej

Mięso umyj, pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i szybko obsmaż. Przełóż do rondelka, dodaj wodę, pokrojoną w kostkę paprykę (możesz obrać ją ze skórki), sól i odrobinę pieprzu. Duś wszystko pod przykryciem ok. 10 minut, uważając, by woda się nie wygotowała. Pod koniec dodaj kukurydzę i lekko przypraw. Podawaj z kuskusem (zrób według opisu na opakowaniu).

3. Gryczana z serem

  • szklanka kaszy gryczanej
  • 1,5 szklanki wody
  • pęczek natki pietruszki
  • serek wiejski ziarnisty

Kaszę ugotuj na sypko. Posiekaj natkę. Wymieszaj ciepłą kaszę z natką i serkiem wiejskim. Podawaj na ciepło.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama