Pierogi dla dzieci: z warzywami, mięsem, soczewicą, wigilijne [12 przepisów]
Pierogi dla dzieci przygotowane z dobrej jakości produktów, z farszem, który nie tylko będzie dziecku smakować, ale i nie spowoduje problemów z brzuszkiem? Nasze przepisy na pierogi dla niemowląt i dzieci spełniają te kryteria.
1 z 13
Pierogi dla dzieci możesz zrobić z farszem z warzyw, soczewicy czy mięsa. Możesz je także przygotować „na słodko”, bo dzieci kochają pierogi z owocami lub serem. W tej wersji będą szczególnie atrakcyjne latem, gdy będziesz korzystać ze świeżych owoców, a nie tych mrożonych. Przedstawiamy 12 przepisów na pierogi dla dzieci.
Pierogi dla dzieci
Pierogi dla dzieci zawsze przyrządzaj ze składników dobrej jakości. Jeśli decydujesz się na farsz mięsny, mięso dla dziecka kup u sprawdzonego sprzedawcy. Pierogi to nie tylko dobra potrawa na obiad dla dziecka, lecz także świetny sposób na „przemycenie" warzyw: szpinaku, brokułów, groszku i marchewki. Latem nadziewaj pierogi świeżymi owocami: truskawkami, jagodami. Z pewnością pokochają je nawet niejadki.
Farsz na pierogi dla dzieci - propozycje:
- pierogi z botwinką
- pierogi z jagodami
- pierogi z truskawkami
- serowe pierożki
- pierogi kresowe
- pierogi z wiśniami
- pierogi ruskie
- pierogi z brokułami
- pierogi z mięsem dla dzieci
- pierogi z warzywami dla dzieci
- pierogi z soczewicą
- pierogi wigilijne dla dzieci
Pierogi dla niemowlaka
Już niemowlę może próbować pierogów. Powinnaś je jednak wprowadzać stopniowo - tak jak z każdym pokarmem w czasie rozszerzania diety niemowlęcia. Po pierwszym podaniu obserwuj malucha, by wykluczyć uczulenie na któryś ze składników. Bądź także szczególnie ostrożna przy pierogach wigilijnych dla dzieci! Możesz dziecku podać tradycyjne pierogi lub uszka jednak bez dodatku grzybów. Niemowlaki nie mogą jeść grzybów. Mogą je spożywać dopiero dzieci w wieku 7-10 lat. Dobrą alternatywą tej wigilijnej potrawy są np. pierogi z jabłkiem i cynamonem.
Zobacz także:
2 z 13
Pierogi dla dzieci z botwinką
Jeśli pierogi, to tylko ruskie lub z mięsem? Warto skusić się na inne smaki i eksperymentować, efekty są zaskakująco smaczne!
Składniki na farsz:
- 1 pęczek botwinki
- 15 dkg fety
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pęczek szczypiorku
- pieprz
Umyj botwinkę. Drobno ją pokrój (łodyżki i liście). Rozgrzej masło na patelni i wrzuć botwinkę. Całość smaż ok. 10 minut. Dodaj ząbki czosnku (wcześniej przeciśnij je przez praskę). Dopraw pieprzem. Doda fetę (pokrojoną w kostkę) i posiekany szczypiorek. Wymieszaj całość. Nałóż farsz do ciasta. Zagotuj wodę z solą, wrzuć do niej pierogi, a następnie gotuj przez ok. 4 minuty. Pierogi możesz podawać z kwaśną śmietaną lub skwarkami boczku.
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Wsyp do miski mąkę i sól. Dodaj masło (włóż je wcześniej do wrzącej wody, by się roztopiło). Całość wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajko. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Blat posyp mąką i wygniataj na nim ciasto przez około 7 minut. Zawiń w folie lub przykryj ściereczką i odstaw na kilka chwil. Podziel ciasto na mniejsze części, każdą z nich rozwałkuj. Wytnij kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie farsz. Następnie złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli. Gdy woda będzie już mocno wrzała – wrzuć do niej pierwszą partię pierogów. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 2 minuty (licząc od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody). Długość gotowania zależy od grubości ciasta.
Polecamy też przepis na pierogi z bobem.
3 z 13
Pierogi dla dzieci z jagodami
Pierogi z owocami są doskonałym pomysłem na obiad pachnący latem: zimą użyj mrożonych jagód.
Składniki:
- jagody
- cukier
Świeże jagody umyj pod zimną wodą. Następnie, gdy owoce będą już odsączone z wody, zasyp je trzema łyżkami cukru i wymieszaj. Nadziej pierogi farszem. W jednym pierogu powinna zmieścić się jedna łyżeczka jagód. Następnie ugotuj pierogi. Możesz je podawać ze słodką śmietanką, będą smakować jeszcze lepiej :)
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Wsyp do miski mąkę i sól. Dodaj masło (włóż je wcześniej do wrzącej wody, by się roztopiło). Całość wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajko. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Blat posyp mąką i wygniataj na nim ciasto przez około 7 minut. Zawiń w folie lub przykryj ściereczką i odstaw na kilka chwil. Podziel ciasto na mniejsze części, każdą z nich rozwałkuj. Wytnij kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie farsz. Następnie złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli. Gdy woda będzie już mocno wrzała – wrzuć do niej pierwszą partię pierogów. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 2 minuty (licząc od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody). Długość gotowania zależy od grubości ciasta.
4 z 13
Pierogi z truskawkami dla dzieci
Trudno oprzeć się pierogom z truskawkami, zwłaszcza jeśli podane zostaną z waniliowym sosem lub cukrem pudrem.
Składniki:
- 35 dag mąki
- jajko
- łyżeczka oleju
- letnia woda
- 400 g świeżych lub mrożonych owoców (truskawek, malin, jagód)
- słodka śmietanka
- cukier do smaku
Najpierw przesiej mąkę na stolnicy, dodaj łyżeczkę oleju oraz wbij jajko. Do całej masy dolewaj powoli letnią wodę. Wyrób ciasto, a następnie owiń je ściereczką, żeby nie obsychało. Przygotuj także truskawki, opłucz je i pozbądź się ogonków. Jeśli masz mrożone truskawki – rozmróź je. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, wytnij w nim szklanką okrągłe krążki. Na każdym z nich poukładaj truskawki. Zlep brzegi pierogów i wrzuć je do lekko osolonej, wrzącej wody. Gdy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze 2-3 minuty.
Pierogi możesz podawać np. ze słodką śmietanką.
Czytaj też: Przepisy na naleśniki dla dzieci
5 z 13
Pierogi kresowe dla dzieci
Pierogi dają nieograniczone możliwości eksperymentowania z nadzieniami. Polecamy przepis na pierogi kresowe.
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 łyżki białego sera
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Opłucz kaszę i ugotuj na sypko (zrób to w dwukrotnie większej ilości wody, niż objętość kaszy). Do ugotowanej kaszy dodaj usmażoną na maśle i posiekaną cebulę oraz ser. Dopraw pieprzem i solą – według uznania. Całość wymieszaj.
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Wsyp do miski mąkę i sól. Dodaj masło (włóż je wcześniej do wrzącej wody, by się roztopiło). Całość wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajko. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Blat posyp mąką i wygniataj na nim ciasto przez około 7 minut. Zawiń w folie lub przykryj ściereczką i odstaw na kilka chwil. Podziel ciasto na mniejsze części, każdą z nich rozwałkuj. Wytnij kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie farsz. Następnie złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli. Gdy woda będzie już mocno wrzała – wrzuć do niej pierwszą partię pierogów. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 2 minuty (licząc od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody). Długość gotowania zależy od grubości ciasta.
Czytaj też: Przepisy ze szpinakiem
6 z 13
Serowe pierożki
Podsmażone pierogi są ulubionym daniem wielu dzieci i dorosłych. Jeśli jeszcze nie znacie serowych pierożków, koniecznie wypróbujcie!
Potrzebne składniki:
- 300 g pszennej mąki
- 300 g sera twarogowego
- 2 żółtka
- 5 łyżek startego żółtego sera o ostrym smaku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki świeżego masła
Najpierw przesiej na stolnicę mąkę, dodaj jedną łyżeczkę masła, żółtka, a także trochę ciepłej wody. Zagnieć ciasto, zawiń w ściereczkę i pozostaw na kilka minut. Następnie rozetrzyj twaróg, dodaj do niego posiekaną natkę, pieprz, sól i starty żółty ser. Całość wymieszaj. Rozwałkuj ciasto, wykrój w nim małe kółka. Nadziej każde farszem i dokładnie zlep brzegi. Wrzuć pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Czytaj też: Pomysły na pyszne sałatki dla dzieci
7 z 13
Pierogi z wiśniami dla dzieci
Pierogi z wiśniami to świetny obiad dla niejadka, a dla rodziców sposób na przemycenie do menu dziecka owoców. Polecamy przygotować je w domu, żeby mieć pewność, że są pełne owoców i żeby ograniczyć ilość cukru.
Potrzebne składniki:
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1/2 kg wiśni
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki cukru wymieszanego z cukrem waniliowym
- 3 łyżki masła
Przesiej mąkę na stolnicę, wbij jajka, następnie dodaj olej i szczyptę soli. Połącz wszystko ze sobą. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw na kilka minut. Umyj wiśnie, pozbądź się pestek, wymieszaj z cukrem i rodzynkami. Rozwałkuj ciasto, wykrój z niego krążki i nadziej farszem. Dokładnie sklej brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Co jakiś czas mieszaj. Pierogi możesz udekorować świeżymi owocami i listkami melisy.
Czytaj też: Sprawdzone przepisy na ciasta dla dzieci
8 z 13
Pierogi ruskie dla dzieci
Pierogi ruskie to jedna z najpopularniejszych potraw obiadowych w Polsce. Nadzienie z gotowanych ziemniaków i sera nie jest trudne w przygotowaniu - wypróbuj nasz przepis na pierogi ruskie.
Potrzebne składniki:
- 400 g mąki
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki letniej wody
- 3/4 kg ziemniaków
- kostka twarogu (250 g)
- cebulka
- 2 łyżki masła l łyżka oleju
- szczypta soli i pieprzu
Najpierw zrób farsz. Opłucz ziemniaki, ugotuj je w łupinkach, przestudź i obierz ze skórki. Wymieszaj je z twarożkiem, a następnie zmiel lub przeciśnij przez praskę. Obierz i posiekaj cebulę, a następnie zeszklij ją na maśle i połącz ze zmieloną masą. Dopraw według uznania. Zagnieć ciasto z mąki, wody, żółtek i odrobiny soli. Wyrabiaj je przez około 5 minut, a następnie rozwałkuj. Wytnij z ciasta kółka (np. za pomocą szklanki) i nadziej farszem. Złóż na pół i sklej brzegi. Gotuj w dużej ilości wrzątku z odrobiną oleju, do momentu, aż wypłyną na wierzch i jeszcze przez ok. 2 minuty. Pierogi możesz podawać ze stopionym masełkiem.
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Wsyp do miski mąkę i sól. Dodaj masło (włóż je wcześniej do wrzącej wody, by się roztopiło). Całość wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajko. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Blat posyp mąką i wygniataj na nim ciasto przez około 7 minut. Zawiń w folie lub przykryj ściereczką i odstaw na kilka chwil. Podziel ciasto na mniejsze części, każdą z nich rozwałkuj. Wytnij kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie farsz. Następnie złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli. Gdy woda będzie już mocno wrzała – wrzuć do niej pierwszą partię pierogów. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 2 minuty (licząc od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody). Długość gotowania zależy od grubości ciasta.
Czytaj też: 5 szybkich obiadów
9 z 13
Pierogi z brokułami dla dzieci
Dobry pomysł dla mam, którym trudno przekonać niejadka do warzyw. Polecamy przepis na pierożki z brokułami.
Potrzebne składniki na farsz:
- 1 brokułu
- 10 dag sera twarogowego
- 10 dag sera żółtego
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Brokuły pokrój na różyczki. Gotuj przez ok. 4 minuty, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Na tarce zetrzyj żółty ser, a biały rozkrusz za pomocą widelca. Posiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej na patelni olej i smaż cebulkę, aż będzie zeszklona. Ugotowane różyczki brokuła wymieszaj z cebulką i czosnkiem. Dopraw według uznania solą i pieprzem, a następnie zmiksuj. Dodaj żółty ser i ser twarogowy i wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Wsyp do miski mąkę i sól. Dodaj masło (włóż je wcześniej do wrzącej wody, by się roztopiło). Całość wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajko. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Blat posyp mąką i wygniataj na nim ciasto przez około 7 minut. Zawiń w folie lub przykryj ściereczką i odstaw na kilka chwil. Podziel ciasto na mniejsze części, każdą z nich rozwałkuj. Wytnij kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie farsz. Następnie złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli. Gdy woda będzie już mocno wrzała – wrzuć do niej pierwszą partię pierogów. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 2 minuty (licząc od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody). Długość gotowania zależy od grubości ciasta.
10 z 13
Pierogi z mięsem dla dzieci
Farsz mięsny do pierogów możesz wzbogacić, dodając do niego warzywa, tak jak w tym przepisie (nic się nie zmarnuje!):
Składniki na farsz:
- 500 g ugotowanego mięsa z rosołu
- ugotowane warzywa z zupy (1 marchewka, 1/2 pietruszki)
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko (ewentualnie).
Pieczarki pokrój na mniejsze części. Cebule obierz i pokrój w kosteczkę. Cebulę i pieczarki wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię, dodaj masło. Całość odparuj i zrumień na większym ogniu, mieszając co chwilę. Następnie mięso drobiowe (bez skóry), wołowe (razem z tłuszczem), a także cebulę, pieczarki i warzywa z wywaru zmiel w maszynce do mięsa i dopraw solą oraz pieprzem. Nie martw się, jeśli nadzienie wyszło ci za rzadkie – możesz je wtedy podsmażyć na patelni. Jeśli będzie zbyt sztywne – dodaj odrobinę rosołu. Do farszu możesz dodać jajko. Całość wymieszaj.
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Wsyp do miski mąkę i sól. Dodaj masło (włóż je wcześniej do wrzącej wody, by się roztopiło). Całość wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajko. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Blat posyp mąką i wygniataj na nim ciasto przez około 7 minut. Zawiń w folie lub przykryj ściereczką i odstaw na kilka chwil. Podziel ciasto na mniejsze części, każdą z nich rozwałkuj. Wytnij kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie farsz. Następnie złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli. Gdy woda będzie już mocno wrzała – wrzuć do niej pierwszą partię pierogów. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 2 minuty (licząc od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody). Długość gotowania zależy od grubości ciasta.
11 z 13
Pierogi z warzywami dla dzieci
To dobry pomysł na obiad zarówno dla małego miłośnika warzyw, jak i dziecka, którego trzeba długo przekonywać do jedzenia jarzyn.
Potrzebne składniki na farsz:
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 małego selera
- 20 dag pieczarek
- papryka
- ząbek czosnku
- cebula
- 2 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
- olej
Obierz wszystkie warzywa, następnie drobno je pokrój. Najpierw zezłoć na oleju cebulkę, po chwili dodaj do niej pieczarki, paprykę i czosnek. Gdy papryka już odrobinę zmięknie – dorzuć jeszcze seler, pietruszkę i marchewkę. Całość musisz smażyć aż do momentu, gdy warzywa zmiękną. Farsz dopraw według uznania, lekko wystudź, a następnie wymieszaj z serem.
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Wsyp do miski mąkę i sól. Dodaj masło (włóż je wcześniej do wrzącej wody, by się roztopiło). Całość wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajko. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Blat posyp mąką i wygniataj na nim ciasto przez około 7 minut. Zawiń w folie lub przykryj ściereczką i odstaw na kilka chwil. Podziel ciasto na mniejsze części, każdą z nich rozwałkuj. Wytnij kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie farsz. Następnie złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli. Gdy woda będzie już mocno wrzała – wrzuć do niej pierwszą partię pierogów. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 2 minuty (licząc od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody). Długość gotowania zależy od grubości ciasta.
12 z 13
Pierogi dla dzieci z soczewicą
Soczewica jest dobrym źródłem białka i żelaza, a w pierogach smakuje nawet dzieciom.
Składniki na farsz:
- 200 g zielonej soczewicy
- 2 spore cebule
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajo
- pieprz, sól
- majeranek
Soczewicę opłucz w zimnej wodzie. Następnie zaparz ją (1,5 szklanki wrzątku) i odstaw, aż napęcznieje. Gotuj ją do momentu, aż powstanie lepka masa. Później rozgnieć lub zmiksuj soczewicę. Na oleju podsmaż cebulkę i dodaj ją do soczewicy. Później dorzuć jeszcze posiekany czosnek i pokrojone jajko. Dopraw według uznania przyprawami i majerankiem.
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Wsyp do miski mąkę i sól. Dodaj masło (włóż je wcześniej do wrzącej wody, by się roztopiło). Całość wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajko. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Blat posyp mąką i wygniataj na nim ciasto przez około 7 minut. Zawiń w folie lub przykryj ściereczką i odstaw na kilka chwil. Podziel ciasto na mniejsze części, każdą z nich rozwałkuj. Wytnij kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie farsz. Następnie złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli. Gdy woda będzie już mocno wrzała – wrzuć do niej pierwszą partię pierogów. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 2 minuty (licząc od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody). Długość gotowania zależy od grubości ciasta.
13 z 13
Pierogi wigilijne dla dzieci - z jabłkami i cynamonem
Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami są ciężkostrawne nawet dla dorosłego człowieka. Możesz więc przygotować dla dziecka nieco inne pierogi na Wigilię, np. z jabłkami i cynamonem.
Składniki na farsz:
- jabłka
- cynamon
- cukier wanilinowy
- cukier
Umyj i obierz jabłka. Następnie pokrój je w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj odrobinę cynamonu, cukru, cukru waniliowego i odrobinę wody. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut (do momentu, aż jabłka będą miękkie, a sok wyparuje). Często mieszaj.
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Wsyp do miski mąkę i sól. Dodaj masło (włóż je wcześniej do wrzącej wody, by się roztopiło). Całość wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajko. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Blat posyp mąką i wygniataj na nim ciasto przez około 7 minut. Zawiń w folie lub przykryj ściereczką i odstaw na kilka chwil. Podziel ciasto na mniejsze części, każdą z nich rozwałkuj. Wytnij kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie farsz. Następnie złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli. Gdy woda będzie już mocno wrzała – wrzuć do niej pierwszą partię pierogów. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 2 minuty (licząc od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody). Długość gotowania zależy od grubości ciasta.
Sprawdź więcej potraw wigilijnych dla dzieci.