Przepis na faworki
Faworki domowej roboty zawsze smakują najlepiej.
- Edipresse
Składniki
– 1,5 szklanki mąki
– 5 żółtek
– 2-3 łyżeczki gęstej śmietany
– łyżeczka cukru
– łyżeczka spirytusu
– smalec lub olej do smażenia
– cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
• Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i spirytusu trzeba wyrobić ciasto, które powinno być dość twarde i sprężyste. Ważne jest długie wyrabianie ciasta, aby pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza. PO wyrobieniu, pozostaw ciasto na 1 godzinę.
• Po godzinie rozwałkuj ciasto bardzo cienko, pokrój na paski długości około 10 cm. Każdy pasek natnij po środku i jeden jego koniec przełóż przez otwór.
• Rozgrzej tłuszcz i wkładaj do niego faworki; gdy się zrumienią po jednej stronie przekręć je na drugą i po usmażeniu przełóż je na bibułę, aby odsączyć tłuszcz.
• Faworki układaj piętrowo na półmiskach, każde piętro posypując cukrem pudrem.
Dobre rady
1. Dobrym sposobem na skuteczne wyrabianie ciasta na faworki jest uderzanie nim o stolnicę lub „wybijanie” go wałkiem.
2. Czy tłuszcz do smażenia jest wystarczająco rozgrzany możesz sprawdzić, wrzucając do niego mały kawałek ciasta. Jeżeli natychmiast wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że możesz zacząć smażenie.