– 1,5 szklanki mąki – 5 żółtek – 2-3 łyżeczki gęstej śmietany – łyżeczka cukru – łyżeczka spirytusu – smalec lub olej do smażenia – cukier puder do posypania
Sposób przygotowania • Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i spirytusu trzeba wyrobić ciasto, które powinno być dość twarde i sprężyste. Ważne jest długie wyrabianie ciasta, aby pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza. PO wyrobieniu, pozostaw ciasto na 1 godzinę. • Po godzinie rozwałkuj ciasto bardzo cienko, pokrój na paski długości około 10 cm. Każdy pasek natnij po środku i jeden jego koniec przełóż przez otwór. • Rozgrzej tłuszcz i wkładaj do niego faworki; gdy się zrumienią po jednej stronie przekręć je na drugą i po usmażeniu przełóż je na bibułę, aby odsączyć tłuszcz. • Faworki układaj piętrowo na półmiskach, każde piętro posypując cukrem pudrem.
Dobre rady 1. Dobrym sposobem na skuteczne wyrabianie ciasta na faworki jest uderzanie nim o stolnicę lub „wybijanie” go wałkiem. 2. Czy tłuszcz do smażenia jest wystarczająco rozgrzany możesz sprawdzić, wrzucając do niego mały kawałek ciasta. Jeżeli natychmiast wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że możesz zacząć smażenie.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://mamotoja.pl:443"},{"label":"Małe dziecko","url":"https://mamotoja.pl/male-dziecko/"},{"label":"Żywienie","url":"https://mamotoja.pl/male-dziecko/zywienie/"},{"label":"Przepis na faworki"}],"seoMetadata":{"title":"Przepis na faworki","description":"Faworki domowej roboty zawsze smakują najlepiej.","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":400,"width":600,"alt":"Regulamin konkursu \"Dzień Matki z Ziaja\"","title":"Regulamin konkursu \"Dzień Matki z Ziaja\"","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/e50f82-5790276.jpg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://mamotoja.pl/male-dziecko/zywienie/przepis-na-faworki-2052-r1/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://mamotoja.pl/male-dziecko/zywienie/przepis-na-faworki-2052-r1/","canonicalUrl":"https://mamotoja.pl/male-dziecko/zywienie/przepis-na-faworki-2052-r1/","permutiveModel":{"category":["male-dziecko","zywienie"],"subcategory":["article"],"channel":"male-dziecko","title":"Przepis na faworki","article":{"id":"7028","description":"Faworki domowej roboty zawsze smakują najlepiej.","type":"article","author":"redakcjamamotoja","tags":[]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Przepis%20na%20faworki","tweet":"Przepis%20na%20faworki","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/e50f82-5790276.jpg","url":"https://mamotoja.pl/male-dziecko/zywienie/przepis-na-faworki-2052-r1/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://mamotoja.pl/male-dziecko/zywienie/przepis-na-faworki-2052-r1/#Article","@type":"Article","description":"Faworki domowej roboty zawsze smakują najlepiej.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/e50f82-5790276.jpg?resize=600,400","width":600,"height":400}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://mamotoja.pl/male-dziecko/zywienie/przepis-na-faworki-2052-r1/"},"name":"Przepis na faworki","url":"https://mamotoja.pl/male-dziecko/zywienie/przepis-na-faworki-2052-r1/","author":[{"@type":"Person","name":"Edipresse"}],"dateModified":"2024-05-07T12:17:44+02:00","datePublished":"2007-02-14T09:55:16+01:00","headline":"Przepis na faworki","publisher":{"@type":"Organization","name":"Mamotoja.pl","url":"https://mamotoja.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":85,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/56/2024/03/mtj-logo-crop-2-704b1b6.svg?resize=260,85","width":260}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["male-dziecko","zywienie"],"channel":"male-dziecko","format":"standard","pageid":"7028","primary_cat":"zywienie","subcat":"article","author":"redakcjamamotoja","publish_date":"2007-02-14T08:55:16+00:00","template":"article"},"dfp":{"configuration":"Live","cat":["male-dziecko","zywienie"],"channel":"male-dziecko","format":"standard","pageid":"7028","primary_cat":"zywienie","subcat":"article"},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"zywienie"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["male-dziecko","zywienie"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":400,"width":600,"alt":"Regulamin konkursu \"Dzień Matki z Ziaja\"","title":"Regulamin konkursu \"Dzień Matki z Ziaja\"","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/e50f82-5790276.jpg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"male-dziecko","display":"Małe dziecko","taxonomy":"category"},{"slug":"zywienie","display":"Żywienie","parent":{"slug":"male-dziecko","display":"Małe dziecko"},"taxonomy":"category"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"bI4wq9Bsk2VWmNGwZAzMuKbj7xdUNZreLF0iWAdtdPD.G7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"666469","content_title":"Przepis na faworki","content_type":"article","publication_date":"2007-02-14T08:55:16+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":7028,"contentName":"Przepis na faworki","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://mamotoja.pl/male-dziecko/zywienie/przepis-na-faworki-2052-r1/","pageType":"Content","siteCategory":"Mamotoja.pl/Male-dziecko/Zywienie","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Zywienie","website":"mamotoja-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Małe dziecko","Żywienie"],"keywords":[],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"mamotoja","schemaId":"https://mamotoja.pl/male-dziecko/zywienie/przepis-na-faworki-2052-r1/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"7028"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/mamotoja.pl","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["Live"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"fh03VzXbJ7TSroxaNqRLE_SKE3XC_PJUT7Ivop7VopT.T7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"582494706ccb0960db8607dd128f1bfd","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"b2e3ee7a096da365591375b82875c705","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Składniki – 1,5 szklanki mąki – 5 żółtek – 2-3 łyżeczki gęstej śmietany – łyżeczka cukru – łyżeczka spirytusu – smalec lub olej do smażenia – cukier puder do posypania
Reklama
Sposób przygotowania • Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i spirytusu trzeba wyrobić ciasto, które powinno być dość twarde i sprężyste. Ważne jest długie wyrabianie ciasta, aby pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza. PO wyrobieniu, pozostaw ciasto na 1 godzinę. • Po godzinie rozwałkuj ciasto bardzo cienko, pokrój na paski długości około 10 cm. Każdy pasek natnij po środku i jeden jego koniec przełóż przez otwór. • Rozgrzej tłuszcz i wkładaj do niego faworki; gdy się zrumienią po jednej stronie przekręć je na drugą i po usmażeniu przełóż je na bibułę, aby odsączyć tłuszcz. • Faworki układaj piętrowo na półmiskach, każde piętro posypując cukrem pudrem.
Reklama
Dobre rady 1. Dobrym sposobem na skuteczne wyrabianie ciasta na faworki jest uderzanie nim o stolnicę lub „wybijanie” go wałkiem. 2. Czy tłuszcz do smażenia jest wystarczająco rozgrzany możesz sprawdzić, wrzucając do niego mały kawałek ciasta. Jeżeli natychmiast wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że możesz zacząć smażenie.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.