Co trzecie dziecko w wieku 2-3 lat jest niedożywione!
Tyle jedzenia na świecie się marnuje, a aż 30 proc. dzieci na świecie jest niedożywionych. Trudno w to uwierzyć, ale raport UNICEF nie pozostawia złudzeń.
149 milionów dzieci na świecie rośnie zbyt wolno, 50 milionów waży zdecydowanie za mało, a 40 milionów ma nadwagę. Co z nami jest nie tak, że przy takiej ilości marnującego się jedzenia aż tyle maluchów nie odżywia się prawidłowo?
Doniesienia UNICEF
Wczoraj, 15 października 2019 r., UNICEF opublikował raport, z którego wynika, że co trzecie dziecko w wieku 2-3 lat jest niedożywione. Mamy XXI wiek, w którym część dzieci nie ma co jeść, a część, mimo obfitości dostępnego jedzenia, żywi się fatalnie, co zagraża ich życiu i zdrowiu. Najczęściej w ich diecie występuje niedobór żelaza oraz witaminy A. I niedobory te dotyczą aż połowy dzieci – choć nie chodzą głodne, nie otrzymują z pożywieniem niezbędnych składników.
Niedożywienie dzieci w liczbach
Najmocniej przemawiają podsumowania i cyfry, więc spójrz na nie:
- aż 200 milionów dzieci w wieku poniżej 5. r. ż. jest niedożywionych,
- blisko 70 proc. dzieci w wieku 6 miesięcy – 2 lata nie jest prawidłowo odżywianych,
- 45 proc. dzieci w wieku 6 miesięcy – 2 lata nie je warzyw i owoców,
- prawie 60 proc. dzieci w wieku 6 miesięcy – 2 lata nie je nabiału, jajek, ryb, mięsa,
- tylko 42 proc. niemowląt do 6. miesiąca życia pije mleko matki.
Skutkiem takiego sposobu odżywiania są problemy z odpornością, prawidłowym wzrostem i rozwojem, także mózgu oraz kłopoty z nauką.
Najczęstszą współczesną formą głodu wśród dzieci jest tzw. głód ukryty. Polega on na tym, że dzieci nie otrzymują niezbędnych składników odżywczych i jednocześnie mają nadwagę.
Źródło problemu głodu ukrytego
Problem ten dotyczy coraz większej liczby dzieci w krajach wysokorozwiniętych, także w bogatej Europie. Na przestrzeni lat 2000-2016 podwoiła się liczba dzieci z nadwagą i otyłością. Rośnie spożycie fast foodów i słodzonych napojów. Wszystko przez niedostateczne dochody rodzin w bogatych krajach. Rodziny takie zmuszone zostają ze względów ekonomicznych do kupowania taniej żywności o złej jakości.
UNICEF alarmuje, że brak dostępu do zdrowej żywności (także wtedy, gdy jest ona zbyt droga) utrwala ubóstwo rodzin i jest ona wraz ze złym sposobem żywienia przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Co z tym można zrobić – rekomendacje
UNICEF zaapelował do rządów państw o natychmiastowe podjęcie działań: promowanie edukacji żywieniowej, wspieranie systemów opieki społecznej, wprowadzenie kar za reklamowanie niezdrowego jedzenia oraz opodatkowanie cukru.
Źródło: kobieta.onet.pl
Przeczytaj także:
- Najnowsze zasady rozszerzania diety niemowlęcia
- 6 zasad komponowania diety dla rocznego dziecka
- Prawdy i mity o żywieniu przedszkolaka