Sok z czarnego bzu dla dzieci – właściwości, dawkowanie, przepis
Z uwagi na jego cenne właściwości sok z czarnego bzu możemy podawać dziecku, gdy zmaga się ono z katarem, kaszlem lub gorączką. Jest to środek leczniczy pochodzenia naturalnego, który przyda się w walce z przeziębieniem. Sok z czarnego bzu (lub syrop) kupisz m.in. w aptece, ale możesz też zrobić go w domu według prostego przepisu.
Sok i syrop z czarnego bzu można podawać dzieciom, które skończyły 2 lata. Sok od syropu różni się tym, że zawiera w sobie większą ilość wody. Syrop jest bardziej skondensowany, a co za tym idzie – działa już jego niewielka ilość. Robiąc sok, na kilogram dojrzałych owoców przypada np. litr wody, zaś na syrop – np. szklanka wody.
Najlepszym sposobem jest picie soku albo syropu przygotowanego z owoców (dzieci w żadnych wypadku nie mogą spożywać ich na surowo) lub kwiatów. Zarówno syrop, jak i sok z czarnego bzu mają dobroczynne właściwości z uwagi na zawartość m.in. witaminy C, żelaza i potasu. Owoce możemy zebrać sami i własnoręcznie przyrządzić z nich przetwory. Tak samo jest z kwiatami.
Spis treści:
- Syrop z czarnego bzu dla dzieci: owoce czy kwiaty?
- Kiedy stosować syrop z czarnego bzu u dzieci? Właściwości
- Sok z czarnego bzu dla dzieci: dawkowanie
- Syrop z owoców czarnego bzu: przepis
- Syrop z kwiatów czarnego bzu: dawkowanie i przepis
Syrop z czarnego bzu dla dzieci: owoce czy kwiaty?
Do celów leczniczych wykorzystuje się zarówno owoce czarnego bzu, jak i kwiaty. Owoce czarnego bzu muszą być dojrzałe. Najlepszą porą na ich zbieranie jest sierpień lub wrzesień. Kwiaty natomiast pojawiają się w czerwcu i lipcu, są białe i niewielkie. Kwiaty czarnego bzu mają właściwości napotne, rozgrzewające, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe. Owoce czarnego bzu dodatkowo stymulują odporność dziecka.
Sok z czarnego bzu polecany jest zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Co więcej, syrop z czarnego bzu mogą pić również kobiety w ciąży. Jest to o tyle ważne, że podczas ciąży kobiety nie zawsze mogą spożywać inne leki.
Kiedy stosować syrop z czarnego bzu u dzieci? Właściwości
Do głównych właściwości syropu z czarnego bzu zalicza się działanie wspomagające układ odpornościowy. Syrop z czarnego bzu można stosować u dzieci, gdy chcemy złagodzić objawy przeziębienia i grypy. Ma on właściwości:
- przeciwbakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe (przy słabym nasileniu bólu),
- wspomagające układ odpornościowy,
- regulujące trawienie (szczególnie polecane przy niestrawnościach i zaparciach),
- wzmacniające naczynia krwionośne,
- napotne, co pomoże w leczeniu gorączki i dreszczy,
- moczopędne i przeciwutleniające korzystne wpływa na oczyszczanie się organizmu z toksyn,
- wykrztuśne w łagodnych stanach zapalenia dróg oddechowych możesz podać dziecku syrop z czarnego bzu jako syrop na kaszel. Świetnie sprawdzi się podczas gorączki, czy kataru u dziecka.
Sok z czarnego bzu bogaty jest w witaminę C, prowitaminę A, potas, sód, wapń, glin, żelazo, a także glikozydy antocyjanowe, które hamują wolne rodniki i działają antynowotworowo. Dodatkowo znajdziemy w nim pektyny, garbniki, kwasy owocowe.
Sok z czarnego bzu dla dzieci: dawkowanie
Dziecko w czasie infekcji nie powinno przyjmować więcej niż 4 łyżeczek syropu z czarnego bzu dziennie. Nie podawaj też syropu tuż przed zaśnięciem, ponieważ ma on właściwości wykrztuśne (może prowokować kaszel).
Syrop z czarnego bzu dziecko może otrzymać także profilaktycznie jedną łyżeczkę dziennie. Zastanawiasz się, jak podawać dziecku sok z czarnego bzu? Dobrym sposobem jest rozcieńczenie go z ciepłą wodą lub dolanie do herbaty – złagodzi to wtedy jego smak.
Syrop z owoców czarnego bzu: przepis
Żeby syrop mógł spełniać swoje dobroczynne właściwości, musi zostać w odpowiedni sposób przygotowany. Bardzo istotny jest fakt, że surowe owoce czarnego bzu zawierają szkodliwe dla człowieka substancje: sambunigrynę oraz prunazynę, które mogą wywołać zatrucie. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie syropu z czarnego bzu, według sprawdzonych przepisów. Przygotowując go, możesz skorzystać z następującej propozycji.
Składniki, których będziesz potrzebowała:
- 1/3 szklanki świeżych owoców czarnego bzu
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki startego na tarce świeżego kłącza imbiru (jeśli nie lubisz ostrych w smaku syropów, dodaj mniej imbiru, możesz też użyć 1 łyżki imbiru w proszku zamiast świeżego kłącza)
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku, najlepiej sprawdzi się cejloński
- ½ łyżeczki sproszkowanych goździków (możesz użyć również 1 goździka w całości)
- 1/3 szklanki miodu (możesz dodać mniej)
Najpierw umyj owoce czarnego bzu oraz pozbądź się niedojrzałych owoców. Dojrzały czarny bez powinien mieć czarny kolor. Następnie przełóż go do garnka, dodaj wszystkie składniki (poza miodem) i gotuj na wolnym ogniu ok. 30-45 minut. Odstaw do wystygnięcia, do momentu, aż będzie lekko ciepły. Użyj sitka, by oddzielić pulpę od soku. Ostatnim krokiem jest dodanie miodu. Wymieszaj wszystko. Syrop przelej do słoika lub szklanej butelki.
Syrop z kwiatów czarnego bzu: dawkowanie i przepis
Maksymalnie dziecko może przyjmować 4 łyżeczki syropu z kwiatów czarnego bzu na dobę. Nie należy przekraczać tej zalecanej ilości.
Do przygotowania syropu (ok. 0,9 litra) potrzebujesz:
- 40-60 baldaszków kwiatów bzu (kwiaty czarnego bzu rosną w skupiskach zwanych baldaszkami – czyli kiściach kwiatów)
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Będziesz korzystać jedynie z kwiatów, więc odetnij z baldaszków wszystkie łodygi, łodyżki oraz ogonki. Jeżeli już to zrobiłaś – zalej kwiaty litrem wrzątku i pozostaw do ostygnięcia. Jaki jest kolejny krok? Włóż je na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie przecedź wywar, dodaj do niego cukier i zagotuj całość (już bez kwiatów). Jeśli pojawi się piana – musisz ją dokładnie zebrać. W momencie, gdy cukier już całkiem się rozpuści – przelej syrop do wyparzonych wcześniej słoików lub butelek i zakręć je. Gotowe już syropy muszą być przez 15 minut pasteryzowane.
Poza sokiem w budowaniu odporności organizmu, zarówno u dziecka, jak i dorosłego świetnie sprawdzą się również inne przetwory z czarnego bzu: dżemy, marmolady i konfitury.
Zobacz także: