Chleb dla niemowlaka – kiedy podawać, jaki wybrać, przepisy na chleb
Chleb w diecie niemowlęcia może pojawić się w okresie rozszerzania diety. Od około 6. miesiąca można dziecko powoli oswajać ze smakiem pieczywa. Zobacz, jak wprowadzać chleb do jadłospisu maluszka i jak wybrać dobry chleb. Dla ambitnych mamy także trzy przepisy na zdrowy domowy chleb dla dzieci i całej rodziny.
- Ewa Janczak-Cwil
Chleb w diecie niemowlaka może pojawić się, gdyzbyt wcześnie – oficjalne zalecenia dotyczące rozszerzania diety niemowlaka wyraźnie mówią o tym, że przez pierwsze pół roku dziecku w zupełności wystarcza mleko. Jednak ostateczna decyzja o tym, kiedy w diecie dziecka pojawią się nowe produkty, należy do rodziców, choć warto trzymać się określonego przez ekspertów przedziału czasu. Pierwszy chleb dla dziecka powinien być dobrze wypieczony, świeży lub lekko czerstwy.
Spis treści:
- Chleb w diecie niemowlaka
- Od kiedy chleb dla niemowlaka?
- Jaki chleb dla niemowlaka?
- Chleb dla niemowlaka – jak podawać?
- Przepisy na chleb dla dzieci
Chleb w diecie niemowlaka
Wątpliwości dotyczące wprowadzania chleba do diety dziecka mają związek z glutenem. Jakiś czas temu zmodyfikowano zasady rozszerzania diety niemowlaka. Wcześniej zalecano, aby pierwsze produkty zbożowe w diecie tak malutkiego dziecka nie zawierały glutenu. Obecnie specjaliści nie odradzają już podawania glutenu niemowlętom, gdyż okazało się, że nie ma to wpływu na rozwój alergii na gluten.
Chleb w diecie dziecka to nie tylko kolejny zdrowy produkt. Pieczywo to dla niemowlaka także okazja do poznawania nowych smaków i konsystencji. Chleb zawiera węglowodany, które są cennym źródłem energii dla szybko rozwijającego się organizmu. W chlebie znajduje się ok. 10 procent białka, witaminy z grupy B (B1, B2, niacyna), a także miedź, potas, magnez, fosfor, żelazo – choć tych ostatnich w białym pieczywie jest wyraźnie mniej niż w pieczywie razowym.
Od kiedy chleb dla niemowlaka?
Z zaleceń ekspertów wynika, że chleb w diecie niemowlaka powinien pojawić się ok. 6 miesiąca życia dziecka. Dziecku do 6 miesiąca w zupełności wystarcza mleko mamy lub odpowiednie mleko modyfikowane.
Przypomnijmy – najwcześniej nowe produkty można zacząć podawać dziecku od 17 tygodnia życia (początek 5. miesiąca), ale nie należy z tym zwlekać później niż do 26 tygodnia (początek 7 miesiąca) życia dziecka.
Jaki chleb dla niemowlaka?
Ze względu na niedojrzały jeszcze układ pokarmowy niemowlęcia, na początku najlepiej sięgać po białe lekko strawne wypieki, czyli pszenne bułki lub chleb.
Zdrowsze od białego jest pieczywo sitkowe, grahamowe, ale trzeba z nim poczekać i wprowadzać je do jadłospisu dopiero po pierwszym roku życia. Zawiera ono więcej składników odżywczych niż pieczywo białe, dostarcza też więcej błonnika i witamin.
Z podawaniem najzdrowszego pieczywa razowego trzeba poczekać, aż dziecko ukończy drugi rok życia. To też moment, od którego można dziecku podsuwać pieczywo z ziarnami.
Lepiej nie dawać niemowlęciu pieczywa tostowego o długim terminie przydatności do spożycia, gdyż zawiera dużo konserwantów.
Poniżej podpowiadamy, jakie pieczywo jest najbardziej wartościowe i od kiedy można je podawać dziecku:
- białe bułki pszenne – najmniej wartościowe białe pieczywo, za to lekko strawne, dla najmłodszych niemowląt – od 6 miesiąca życia,
- biały chleb pszenny lub pszenno-żytni – bardziej wartościowy od bułek pszennych, od 6 miesiąca życia,
- pieczywo sitkowe – produkowane z częściowo oczyszczonej mąki żytnio-pszennej, zdrowsze od białego pieczywa, ale nadaje się dla dzieci po 1 roku życia,
- pieczywo graham – pieczone z nieoczyszczonej mąki pszennej, znacznie zdrowsze od pieczywa białego, ale bardziej lekkostrawne od pieczywa razowego, dla dzieci po 1 roku życia,
- pieczywo razowe – z nieoczyszczonej mąki żytniej, zdecydowanie najzdrowsze pieczywo, ale tylko dla dzieci po 1 roku życia,
- pieczywo chrupkie (razowe lub białe) – od zwykłego różni się mniejszą zawartością wody, ale większą soli. Z tego względu w diecie dzieci powinno pojawiać się niezbyt często.
Zobacz też: 11 rodzajów pieczywa dla dzieci po 2 roku życia
Wybierając chleb czy bułkę dla niemowlaka, warto zwrócić uwagę na skład pieczywa – im krótszy tym lepszy. Zwykle lepszej jakości jest pieczywo z małych piekarń. To marketowe zawiera na ogół więcej „polepszaczy” i jest wcześniej długo mrożone, przez co traci część wartości odżywczych.
Chleb dla niemowlaka – jak podawać?
Podając pierwszy raz bułkę czy chleb niemowlęciu, na początku można ich kawałeczki wkruszyć np. do jajecznicy. Po 10 miesiącu życia, gdy dziecko już sprawnie żuje, można maluchowi szykować malutkie kanapeczki, ale trzeba odkroić od chleba skórkę, którą niemowlę może się zakrztusić.
Uwaga! Skórkę od chleba do żucia i gryzienia można dać dziecku dopiero po pierwszym roku życia, wcześniej istnieje ryzyko, że dziecko się nią zakrztusi.
Przepisy na chleb dla dzieci
Pyszny i zdrowy chleb dla niemowlaka czy starszego dziecka można upiec samodzielnie w domu. Wystarczy foremka-keksówka i piekarnik. Poniżej znajdziesz trzy przepisy na domowej roboty chleby dla całej rodziny.
1. Chleb dla niemowlaka – bezglutenowy (od 6. miesiąca życia)
Składniki:
- 2 szklanki skrobi pszennej bezglutenowej,
- sól, kminek,
- 1/2 paczki drożdży (50 g),
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 szklanki mleka,
- 1 duży ziemniak,
- 1 jajo
Wykonanie:
Ziemniak obierz, ugotuj i przetrzyj. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 4 łyżeczki skrobi, rozprowadź odrobiną letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Skrobię wsyp do miski. Dodaj ziemniaki, kminek, sól, wlej mleko i drożdże. Wyrób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia, aż dwa razy zwiększy objętość. Ciasto w wysmarowanej masłem formie odstaw do wyrośnięcia. Roztrzep jajo z małą ilością wody, posmaruj ciasto po wierzchu rozmąconym jajem i piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu przechowuj chleb w pojemniku.
2. Chleb dla dziecka i całej rodziny – prowansalski (po 1 roku życia)
Składniki:
- 3 szklanki pszennej mąki typ 750 lub z pełnego przemiału,
- szklanka ciepłej wody,
- 15 g suszonych drożdży,
- 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Wlewając wodę, wyrabiaj ciasto. Wyrobione wyłóż na stolnicę posypaną mąką i ugniataj, aż stanie się lśniące i elastyczne. Umyj miskę i posmaruj oliwą. Ukształtuj kulę, włóż do miski, obracaj, by cała była natłuszczona. Przykryj i zostaw w cieple, aż dwa razy zwiększy objętość. Potem oklep je, wyłóż na stolnicę. Lekko zagnieć, przykryj miską na 10 minut. Do piekarnika wstaw naczynie z wodą, rozgrzej go do 230ľC. Blachę oprósz mąką. Rolując, uformuj ciasto w ok. 30-cm owal o grubości 1 cm. Posyp ziołami prowansalskimi. Ciasto spryskaj chłodną wodą. Piecz 20 minut, odwróć i piecz ok. 5 minut.
3. Słodki chlebek dla dziecka i rodziny – z morelami (od 2. roku życia)
Składniki:
- 30 dkg mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka masła,
- 2/3 szklanki jasnych rodzynek,
- 2 łyżeczki cukru,
- 10 suszonych moreli,
- 6 łyżek jogurtu,
- 2 łyżeczki suszonych drożdży,
- 6 łyżek soku z pomarańczy
Wykonanie:
Wymieszaj w misce mąkę i sól, dodaj masło, drożdże, rodzynki, pokrojone morele, podgrzany sok, jogurt i mieszaj do zgęstnienia. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i ugniataj, aż stanie się lśniące i gładkie. Nadaj mu kształt mocno spłaszczonej kuli, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220ľC. Posyp blachę mąką, włóż ciasto i piecz 35-40 minut. Po upieczeniu przenieś na drucianą siatkę. Jeszcze ciepłe ciasto możesz posmarować galaretką owocową.
Zobacz też: