Reklama

Wraz z nastaniem jesieni temat odporności zaczyna przybierać na sile, gdyż jest to okres częstszych niż w inne pory roku infekcji. Właśnie wtedy rodzice bardzo często poszukują sposobów, aby poprawić funkcjonowanie układu immunologicznego najmłodszych. Co konkretnie powinno się znaleźć w diecie niemowlęcia, aby wzmocnić jego odporność?

Reklama

Odporność dziecka a mleko mamy

Należy przede wszystkim podkreślić, że nie ma lepszego sposobu na wzmocnienie odporności maluszka niż podawanie mu mleka mamy. Trzeba wiedzieć, że jest ono doskonale zbilansowanym pokarmem, które zawiera niezbędne składniki odżywcze i witaminy, potrzebne do prawidłowego rozwoju.

Warto również pamiętać, że w kobiecym pokarmie znajduje się mnóstwo składników ważnych dla odporności. Są to przede wszystkim przeciwciała, które umożliwiają noworodkowi, a później niemowlęciu walkę z bakteriami, wirusami i grzybami. To właśnie mleko matki pomaga budować mikrobiotę bakteryjną, co przekłada się na lepszą ochronę przed patogenami.

Zgodnie z rekomendacjami ekspertów zaleca się, by karmić dziecko piersią min. do 6. miesiąca życia dziecka.

A jeśli nie karmisz dziecka piersią, wybierz mleko modyfikowane z dodatkiem probiotyków, prebiotyków i kwasów tłuszczowych LC PUFA.

Jak powinien wyglądać jadłospis malucha po rozszerzeniu diety?

Dieta powinna być urozmaicona. Niemowlę powinno codziennie jeść produkty z 5 różnych grup:

Reklama
  • mleko i jego przetwory – ważne są m.in. jogurty i kefiry bogate w żywe kultury bakterii
  • owoce i warzywa – to prawdziwa bomba witaminowa
  • produkty zbożowe – twórz dania z kasz, pieczywa, makaronów
  • mięso, ryby i jajka – to doskonałe źródła białka
  • tłuszcze – wybieraj szczególnie te roślinne
Reklama
Reklama
Reklama