Reklama

Zdarza się często słyszeć obiegową opinię, że malin nie trzeba myć, gdyż łatwo je w ten sposób uszkodzić. To spory błąd. Owoce zawsze trzeba umyć przed spożyciem, gdyż mogą zawierać owady, środki do ich spryskiwania, a także drobnoustroje. Ponadto nigdy do końca nie wiemy, w jakich warunkach były zbierane i przechowywane. O ile jednak umycie twardych owoców nie nastręcza żadnego problemu, to już umycie malin nie jest prostą czynnością. Są one tak bardzo delikatne, że strumień wody bardzo łatwo je niszczy i zamienia w owocową pulpę. Dlatego podpowiadamy, jak umyć maliny, jednocześnie zachowując ich piękny kształt.

Reklama

Czy maliny się myje:

Dlaczego trzeba myć maliny?

Nigdy nie wiemy, czy osoba zrywająca maliny miała czyste ręce, dlatego maliny trzeba myć, gdyż - jak każdy owoc - są brudne. Mogą zawierać:

  • pająki, owady – np. larwy kistnika malinowca żerują w owocach malin i powodują ich robaczywienie,
  • piasek,
  • bakterie, wirusy i pasożyty przeniesione z rąk podczas zrywania owoców z krzaczków.

Jedząc maliny, jeżyny lub jagody zebrane w lesie bez ich wcześniejszego umycia, stwarzamy ryzyko zarażenia się w ten sposób bąblownicą – bardzo poważną chorobą pasożytniczą, wywołaną przez tasiemca.

Jak myć maliny?

To owoce o bardzo delikatnej strukturze i podczas mycia tracą kształt oraz puszczają soki. Dlatego najlepiej zrezygnować z ich mycia pod bieżącą wodą i oczyścić je w miseczce napełnionej wodą. Zrobić malinom rodzaj kąpieli wodnej, podczas której z owoców wypłuczą się nieczystości.

Następnie wylać zanieczyszczoną wodę i nalać do miski świeżą i w niej ostatecznie wypłukać maliny. Owoce wyłożyć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru wody.

Maliny myjemy bezpośrednio przed spożyciem. Jeżeli chcemy je dłużej przechować w lodówce, to nie myjmy ich przed włożeniem do niej, a dopiero przed samym jedzeniem.

Składniki odżywcze w malinach

Maliny są źródłem witamin i minerałów:

  • błonnika,
  • kwasu foliowego,
  • witamin C, E, B1, B2, B6,
  • potasu,
  • magnezu,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • pektyn.

Maliny to owoce bardzo dobre dla chorych na cukrzycę, gdyż mają bardzo niski indeks glikemiczny, więc diabetycy nie muszą aż tak bardzo się ograniczać w ich spożyciu. Zawarte w malinach antocyjany obniżają poziom glukozy we krwi po posiłkach bogatych w skrobię.

Zjedzeniem jednej szklanki malin pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Maliny dla dzieci

Ze spożywaniem malin muszą uważać mali alergicy, gdyż owoce te często wywołują reakcje alergiczne. Maliny, o ile dziecko nie jest na nie uczulone, można podawać niemowlętom od 7. miesiąca życia.

Czy kobiety w ciąży mogą jeść maliny?

Kobiety w ciąży mogą jeść maliny, tak samo, jak i pić herbatę malinową.

Jedynie napar z liści malin w pewnych okresach ciąży może działać pobudzająco na pracę mięśni macicy. A to może mieć działanie przyspieszające poród. Dlatego herbaty z liści malin nie należy pić bez wyraźnych zaleceń.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama