W zapobieganiu chorobom ważny jest sprawny układ odpornościowy. Przewód pokarmowy to jego ważna część. Które z nowości w diecie dobrze wpływają na odporność dziecka w 1. roku życia?

Reklama

Marchewka

Jest bogatym źródłem prowitaminy A, czyli beta-karotenu, który zwiększa odporność na infekcje, wzmacnia błony śluzowe, zapobiega chorobom skóry i oczu. W pierwszym roku życia podaje się też dziecku inne warzywa, m.in. dynię, buraki, pomidory, brokuły, fasolkę, zielony groszek, brukselkę. Także one zawierają cenne witaminy i składniki mineralne, które chronią przed infekcjami.

Zobacz też: Rozszerzanie diety dziecka metodą BLW

Jabłka

To jedna z pierwszych nowości w diecie. Jest ono cennym źródłem m.in. witaminy C, która wspiera siły obronne organizmu. Działa antywirusowo, chroniąc przed przeziębieniami. Jabłka zapewniają prawidłową pracę jelit, działają też przeciwbiegunkowo.

Mięso

Czerwone mięso (wołowina, cielęcina, wieprzowina) jest źródłem żelaza. To składnik hemoglobiny, która transportuje tlen w organizmie. Jeśli dziecko ma w diecie za mało tego pierwiastka, łatwiej łapie infekcje. Do zupek dodaje się ok. 20 g mięsa, najpierw gotowanego osobno i zmiksowanego, potem z jarzynami, posiekanego.

Zobacz także

Ryby

Zwłaszcza tłuste ryby morskie, np. tuńczyk, łosoś, makrela, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są niezastąpione dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego, mózgu i wzroku. Chronią też płuca i drogi oddechowe przed infekcjami. Zapobiegają niedoborowi jodu, który zmniejsza zdolność uczenia się i spowalnia rozwój fizyczny.

Oliwa z oliwek

Wymiennie z masłem lub olejem rzepakowym powinna być tłuszczowym składnikiem zupek. Oliwa zawiera kwas oleinowy, który zmniejsza częstość zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Jest bogata m.in. w witaminę A, której niedobór zwiększa ryzyko infekcji. Kwasy tłuszczowe zaś dobrze wpływają na stan skóry, wzrok i odporność.

Zobacz też: Tłuszcze w diecie dziecka

Jajko

Żółtko to źródło witaminy A (wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych i ochronę przed drobnoustrojami), niezbędne kwasy tłuszczowe, żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny, i poprawiający odporność cynk (bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek).

Natka pietruszki

Jest bogatym źródłem witaminy C, która chroni przed infekcjami, a także witamin z grupy B. Zawiera też m.in.: magnez, żelazo, sód, potas, wapń, beta-karoten. Dodana do potraw z mięsem lub jajek, zwiększa przyswajalność żelaza z tych produktów. Wzmaga też apetyt, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, utrudniając atak drobnoustrojom.

Zobacz też: Szczypiorek, natka, rzeżucha, czyli witaminy prosto z parapetu

Banany

Zawierają m.in. inulinę, czyli prebiotyk. Tworzy ona dobre warunki do rozwoju bakterii probiotycznych, które walczą z drobnoustrojami. Banany są bogate w potas, zapewniający prawidłową pracę serca.

Jogurt

Jogurty probiotyczne tworzą korzystną florę w jelitach, chroniąc przed atakiem bakterii i wirusów. Konkurują z nimi o substancje odżywcze, wytwarzają witaminę K i niektóre witaminy z grupy B. Dobrze wpływają na działanie białych krwinek, regulujących procesy odpornościowe. Tych właściwości nie mają wyroby jogurtopodobne bez żywych kultur bakterii (nie trzeba ich trzymać w lodówce).

Wydrukuj ściągawkę z produktów na odporność dla niemowlaka.

schemat żywienia niemowląt, rozszerzanie diety niemowlaka, karmienie niemowlaka

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama