Reklama

Jabłka, w zależności od odmiany, mogą być słodkie lub lekko kwaskowe, soczyste albo kruche. To niezwykle zdrowe owoce – zawierają szereg cennych witamin (C, E i K) i minerałów (potas, krzem, cynk), dlatego też nie powinno zabraknąć ich w diecie niemowlaka. Rodzice często zastanawiają się, w jakiej formie podawać niemowlakowi pierwsze jabłuszko: surowe, gotowane, a może pieczone? Wyjaśniamy, jak przygotować jabłko dla niemowlaka.

Reklama

Od którego miesiąca dziecko może jeść jabłko?

Pierwsze jabłko można zaserwować po ukończeniu przez dziecko 6. miesiąca życia. Zgodnie z aktualnymi zasadami rozszerzania diety jabłko powinno być jednym z pierwszych owoców, jakie podajemy dziecku.

Od kiedy więc można podawać niemowlakowi jabłko gotowane, a od kiedy jabłko surowe? Zarówno surowe, jak i gotowane jabłko możesz podać dziecku po ukończeniu przez nie 6 miesięcy. W przypadku owoców sposób podania nie ma aż tak dużego znaczenia jak w przypadku warzyw – gotowane jabłko będzie jednak łatwiejsze do strawienia.

Surowe jabłko w kawałkach powinno być podane maluszkowi dopiero wtedy, kiedy dziecko będzie stabilnie siedzieć i będzie miało zęby, które rozdrobnią twardy owoc na małe kawałki.

Pierwsze jabłko dla niemowlaka: jak je zrobić?

Jeżeli chcesz podać dziecku surowe jabłko jako pierwsze, powinno być ono starte albo zblendowane na gładką papkę. Gotowane, miękkie jabłko można z kolei podać w cząstkach, jeśli rozszerzasz dziecku dietę metodą BLW.

Jeśli chcesz podać maluchowi jego pierwsze jabłko, wybierz słodką albo słodko-kwaśną odmianę, np. jonagold. Antonówki czy szare renety mogą być dla malca zdecydowanie zbyt kwaśne.

Jak przygotować tarte jabłko dla niemowlaka?

Potrzebujesz:

  • jabłka
  • noża/obieraczki
  • tarki o drobnych oczkach

Przygotowanie: Obrane jabłko zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Jak przygotować jabłko gotowane dla niemowlaka?

Potrzebujesz:

  • jabłka
  • noża/obieraczki
  • garnka
  • ok. 0.5 litra wody

Przygotowanie: przed podaniem jabłko powinno zostać dokładnie umyte, obrane (możliwie cienko) i pozbawione gniazda nasiennego. Po przygotowaniu jabłka wstaw na gaz garnek z wodą, wrzuć do niego kawałki jabłka i gotuj je aż do miękkości. Ile gotować jabłko dla niemowlaka? Wszystko zależy od stopnia twardości owoców. Zwykle zajmuje to ok. 15-20 minut. W trakcie gotowania należy zwrócić szczególną uwagę, czy owoce nie robią się zbyt miękkie – wówczas ciężko będzie dziecku złapać je w rączkę. Jabłko przed podaniem powinno być całkowicie wystudzone.

Jak przygotować pieczone jabłko dla niemowlaka?

Potrzebujesz:

  • jabłka
  • noża
  • naczynia żaroodpornego

Przygotowanie: Jabłko dokładnie umyj i włóż je do naczynia żaroodpornego. Piekarnik ustaw na 180°C. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstaw do niego naczynie z jabłkiem (lub jabłkami, jeśli chcesz od razu przygotować ich więcej). Piecz je przez około 20-25 minut. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. Po wystudzeniu obierz jabłko ze skórki i usuń pestki wraz z gniazdem nasiennym. Przygotowane tak jabłko podaj w mniejszych kawałkach, na talerzu.

Wypróbuj nasze inne przepisy z użyciem jabłek:

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama