
Gotowanie kaszy jaglanej wymaga czasu i znajomości kilku zasad, które poprawiają smak jaglanki i jej zdrowotne właściwości. O co chodzi? Między innymi o to, aby w trakcie gotowania pozbyć się kwasu fitynowego, a także goryczki.
Jak dobrze ugotować kaszę jaglaną?
Dobre przygotowanie kaszy jaglanej wymaga czasu. Warto zacząć dzień wcześniej, wieczorem.
- Starannie wypłucz kaszę na sicie pod bieżącą wodą.
- Mocz kaszę jaglaną, najlepiej przez całą noc – to pozbawi ją kwasu fitynowego (to substancja antyodżywcza, która utrudnia wchłanianie cennych substancji obecnych w ziarnach prosa).
- Zagotuj 2,5 razy więcej wody niż przygotowana porcja kaszy.
- Wrzuć kaszę do ugotowanej wody i dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
- Gotuj przez 15–20 min na małym gazie.
- Nie mieszaj w trakcie gotowania.
- Pozostaw kaszę w garnku pod przykryciem, żeby wchłonęła resztkę wody.
Sposoby na usunięcie goryczki
Gorzki smak kaszy jaglanej można usunąć, mocząc kaszę przez godzinę w zimnej wodzie, a potem dokładnie płucząc. Jeśli gotujesz kaszę na sypko, możesz wrzucić ją też na rozgrzaną patelnię i prażyć, aż poczujesz bardzo przyjemny orzechowy zapach. Musisz jednak wiedzieć, że świeża kasza podczas gotowania bardzo ładnie pachnie. Jeśli w smaku jest gorzka, to znak, że jest zjełczała. Takiej kaszy nie powinniśmy jeść, a na pewno nie należy podawać jej dziecku.
Kaszy jaglanej nie należy długo przechowywać – wtedy szybko jełczeje i staje się gorzka. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w ziarnach prosa, z którego wytwarza się tę kaszę. Kasza jaglana szybko wchłania zapachy innych produktów. Najlepiej przechowywać ją w suchym i ciemnym miejscu, np. w szklanym słoiku.
Zobacz też:
- Dania z kaszą jaglaną – przepisy
- Od kiedy podawać niemowlakowi kasze?
- 5 sprytnych sposobów na kasze – przepisy