Masło orzechowe to pasta z prażonych orzeszków ziemnych, a przy tym żywność bogata w różnorodne składniki odżywcze. Jego konsystencja jest dla niemowlaka o wiele bezpieczniejsza od całych orzeszków. Sprawdzamy, od kiedy można dziecku zaproponować dziecku masło orzechowe. Jakie masło orzechowe dla niemowlaka będzie najbardziej odpowiednie?

Reklama

Spis treści:

Masło orzechowe dla niemowlaka – od kiedy?

Masło orzechowe można podawać niemowlętom już od 4. miesiąca życia. Wynika to ze stanowiska lekarzy. W aktualnych wytycznych „Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, 2021” czytamy: „Nie ma danych naukowych uzasadniających wprowadzanie pokarmów alergizujących w późniejszym wieku niż inne pokarmy uzupełniające w celu zmniejszenia ryzyka alergii na pokarm. (…) Należy zachęcać matki, aby w czasie wprowadzania orzeszków ziemnych kontynuowały karmienie piersią.

Wyjątkiem są niemowlęta ze skazą białkową, które powinny spróbować orzechów dopiero, gdy skończą pół roku. W ich przypadku z podawaniem masła orzechowego również trzeba wstrzymać się do ukończenia 6. miesiąca życia.

Masło orzechowe należy wprowadzać do diety niemowlaka ostrożnie – podawać niewielką ilość produktu i obserwować reakcję dziecka (czy nie wystąpią objawy alergii).

Zobacz także

Jakie masło orzechowe dla niemowlaka?

Wprowadzając masło orzechowe do diety niemowlaka, najlepiej wybrać produkt wysokiej jakości. Przed zakupem należy czytać etykiety na opakowaniach. Na co zwrócić uwagę? Dobre masło orzechowe to niemal 100 proc. orzechów. Może zawierać niewielki dodatek oleju, cukru czy soli, choć idealnie by było, aby nie zawierało ich wcale. W składzie masła orzechowego nie powinien znaleźć się olej palmowy, który jest niezdrowy i szkodliwy dla środowiska. Rodzaj orzechów nie ma znaczenia.

Masło orzechowe dla niemowlaka można też zrobić samodzielnie w domu. Wtedy mamy gwarancję, że w jego składzie nie znajdą się żadne zbędne dodatki.

Masło orzechowe dla niemowlaka – przepis

Pyszną pastę do smarowania pieczywa można zrobić z dowolnych orzechów. Przygotowując masło orzechowe dla niemowlaka, najlepiej sięgnąć po niesolone prażone orzechy ziemne. Orzeszki ziemne mają tę zaletę, że są zdrowe i niedrogie w porównaniu do innych rodzajów orzechów. Można też samemu uprażyć je na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przepis na masło orzechowe dla niemowlaka jest bardzo łatwy. Wystarczy wsypać do blendera 2-3 szklanki orzeszków i blendować je na gładką masę – zajmuje to kilka minut. Jeśli orzeszki są bardzo suche, można dodać odrobinę zdrowego oleju, np. rzepakowego, który jest neutralny w smaku i nie ma intensywnego zapachu. Dozwolone są też niewielkie dodatki cukru i soli, ale jeśli dziecko akceptuje masło orzechowe bez dodatków poprawiających smak, lepiej ich nie dodawać.

Masło orzechowe dla niemowlaka może też być świetną nauką radzenia sobie z pokarmem zawierającym grudki. Wystarczy w tym celu po kilkunastu sekundach odłożyć część zmiksowanych orzeszków, a resztę blendować dalej aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec masę i drobne kawałki orzeszków dokładnie się miesza, aby rozprowadzić kawałki w całej masie.

Masło orzechowe dla niemowlaka – jak podawać

Najczęściej masła orzechowego używa się do smarowania pieczywa lub ciasteczek, ale młodsze niemowlęta są za małe na jedzenie kanapek. Do wprowadzania masła orzechowego do diety czteromiesięcznego dziecka, które dopiero zaczyna jeść z łyżeczki, wykorzystać warto inne potrawy.

Masło orzechowe można dodawać zamiast masła np. do różnych wypieków lub do sosów. Potrawka z kurczaka w sosie z dodatkiem masła orzechowego? Dlaczego nie! Masło orzechowe można też dodać do musu jabłkowego, a starszym niemowlętom podawać posmarowane nim kawałki jabłka.

Masło orzechowe ma smak, który albo się uwielbia, albo się go nie znosi. To, że ty je lubisz nie znaczy, że twojemu dziecku będzie smakować. I odwrotnie. Jeśli niemowlę nie polubi masła orzechowego, nie ma powodu, aby zmuszać go do jedzenia, mimo tego, że masło orzechowe jest ono zdrowe.

Składniki odżywcze, które masło orzechowe dostarcza organizmowi to:

  • białka,
  • węglowodany,
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • kwas foliowy, niacyna,
  • kwas pantotenowy,
  • pirydoksyna,
  • ryboflawina,
  • tiamina,
  • witamina E,
  • witamina C,
  • witamina A,
  • sód,
  • magnez,
  • wapń,
  • mangan,
  • fosfor,
  • selen,
  • miedź,
  • żelazo
  • cynk.

Przeczytaj też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama