Mięso dla niemowlaka to ważny element diety. Jest w nim tyle ważnych składników odżywczych, że trudno je czymkolwiek zastąpić. Wyjaśniamy, ile mięsa dziennie powinno jeść niemowlę i czy mięso mielone nadaje się dla małego dziecka. Z pomocą prof. dr hab. n. med. Haliny Weker publikujemy listę dozwolonych gatunków mięsa dla niemowlaka.

Reklama

Kiedy przygotować pierwsze mięso dla niemowlaka?

Mięso warto podać w 6. miesiącu życia dzieciom karmionym butelką i w 7. miesiącu dzieciom karmionym piersią. Po 4. miesiącu życia w organizmie malca kończą się zgromadzone w życiu płodowym zapasy żelaza, którego dobrym źródłem jest właśnie mięso. Jeśli mięso jest dobrej jakości (a takie powinno być!), nie trzeba gotować go osobno i dodawać do zupki dopiero po zmiksowaniu lub posiekaniu.

Jakie mięso jest najzdrowsze dla niemowlaka?

Dla niemowlaka wybieraj białe gatunki mięs, np. indyka, kurczaka, królika – mają one mało czerwonego barwnika, czyli mioglobiny, i są chudsze. Nie znaczy to, że w ogóle nie wolno jeść wołowiny, cielęciny czy wieprzowiny. Jednostronna dieta może być przyczyną niedoborów ważnych składników odżywczych. Czerwone mięso zawiera dużo żelaza hemowego, koniecznego do produkcji czerwonych krwinek.

Jak kupić dobre mięso dla dziecka?

W sklepach ze zdrową żywnością pytaj o mięso ekologiczne – jeśli ma certyfikat, pochodzi od zwierząt, które nie były karmione paszą z dodatkiem antybiotyków, stymulatorów wzrostu. To ideał. Kupuj je też w zwykłych sklepach, nigdy na bazarze lub targu. Wybieraj chude, świeże, mało przekrwione mięso.

Uwaga, gotowe mięso mielone nie nadaje się dla niemowlaka! Znacznie zdrowiej przygotować mięso mielone samodzielnie w domu, bez dodatku tłuszczu. Niemowlak nie może też jeść podrobów i przetworów mięsnych (kiełbasy, konserwy, parówki).

Zobacz także

Spośród wielu gatunków mięsa wybierz najlepsze i najbardziej odżywcze dla swojego dziecka.

Królik (od 6–7. miesiąca)
Delikatny, chudy, lekkostrawny. Ma więcej białka niż wołowina, cielęcina czy wieprzowina. Zawiera mało tłuszczu, ale za to dużo witamin z grupy B. Rzadko alergizuje.

Cielęcina (od 7. miesiąca)
Lekkostrawna. Choć podobnie jak wołowinę zalicza się ją do tzw. mięs czerwonych, to jest delikatniejsza. Często cielęciny nie mogą jeść dzieci uczulone na białko mleka krowiego.

Kurczak (od 6–7. miesiąca)
Lekkostrawny, hipoalergiczny. Zdejmuj z niego skórę, bo zawiera dużo tłuszczu. Kupuj kurczaki wiejskie, nie fermowe – są zdrowsze, choć gotują się dłużej.

Indyk (od 6–7. miesiąca)
Zawiera sporo białka i mało tłuszczu, najchudsza jest pierś z indyka. W udkach są włókna kolagenowe. Mięso indycze jest delikatne, kruche, smaczne.

Jagnięcina (od 7. miesiąca)
Bardzo delikatna, smaczna, nietłusta. Niezwykle rzadko powoduje uczulenia. Dobrze smakuje z miętą oraz warzywami. Przed pieczeniem warto ją skropić cytryną i oliwą.

Wołowina (od 7. miesiąca)
Ma trzy razy więcej żelaza niż kurczak, ale też więcej tłuszczu. Nie jest dobra dla dzieci uczulonych na białka mleka. Nie należy jej jeść na surowo (np. w postaci tatara).

Wieprzowina (od 7. miesiąca)
Jest smaczna, zawiera sporo tłuszczu, ale dużo witamin i żelaza. Jest najbogatsza w witaminę B1 ze wszystkich mięs. Najchudsze są polędwica, schab, szynka.

Uwaga, mięso kaczki zacznij podawać później – od ok. 2. roku życia dziecka. Kaczka jest kaloryczna, ale bogata w składniki odżywcze: białko, żelazo, witaminy z grupy B. Mięso z piersi kaczki można piec lub gotować.

Ile mięsa dla niemowlaka?

W 6–7. miesiącu życia wystarczy dodać do zupki ok. 10 g mięsa (po ugotowaniu), pod koniec 1. roku życia ilość ta może się podwoić. Ile razy w tygodniu serwować niemowlęciu mięso? Mięso możesz podawać dziecku (i sama jeść) codziennie. Wystarczy jedna porcja dziennie – np. na obiad. Składniki odżywcze są w mięsie tak skoncentrowane, że wystarczy zjeść porcję, by organizm dostał to, czego potrzebuje.

Dwa razy w tygodniu mięso warto jednak zastąpić rybą – tłustą, morską, która zawiera m.in. cenne kwasy omega-3.

Pamiętaj, że zgodnie z nowym schematem żywienia dieta wegańska u dzieci i wegetariańska są dopuszczalne u niemowląt, choć trudne do właściwego skomponowania. Dziecko może nie jeść mięsa, ale tylko wtedy, gdy pozostaje pod stałą opieką specjalisty dietetyka, przyjmuje właściwie dobrane suplementy, a rodzice zostali poinformowani, że zaniechanie stosowania zbilansowanej diety i suplementacji niesie poważne ryzyko dla zdrowia, a nawet życia.

Jak przygotować mięso dla niemowlaka?

Wybieraj chude gatunki mięs i gotuj je, duś lub piecz. 100 g chudego mięsa po ugotowaniu dostarcza 100 kcal, a jako panierowany kotlet – nawet 350 kcal. Niemowlęta nie powinny więc jeść smażonych potraw.

Mięso zawiera dużo składników odżywczych ważnych dla organizmu, m.in.:

  • Białko – główny budulec komórek i tkanek organizmu. Białko mięsa jest dobrze przyswajalne. Im chudsze mięso, tym więcej w nim białka.
  • Żelazo – zapobiega anemii, zwiększa odporność organizmu na infekcje. Jego niedobory mogą również powodować problemy z koncentracją, uczeniem się.
  • Cynk – ważny dla skóry, błon komórkowych. Ma też wpływ na odporność organizmu. Jego zwiększonych ilości potrzebują m.in. kobiety w ciąży i karmiące.
  • Witaminy B1 i B2 – potrzebne są m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego. Biorą udział w przemianach białka, tłuszczów i węglowodanów w organizmie.
  • Witamina B12 – niezbędna do wzrostu wszystkich komórek organizmu, wraz z kwasem foliowym uczestniczy w tworzeniu DNA, zapobiega niedokrwistości.
  • Witamina PP – do prawidłowej pracy potrzebują jej m.in. mózg i układ nerwowy. Konieczna do tworzenia niektórych hormonów.

Zobacz też:

Reklama
Konsultacja merytoryczna

prof. dr hab. n. med. Halina Weker

Kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka, adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkini Komitetu Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk, specjalistka w zakresie żywienia dzieci w różnym wieku oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji
 
Reklama
Reklama
Reklama