Jakie mięso dla niemowlaka? Na początku unikaj tylko jednego gatunku
Zastanawiasz się, jakie mięso przygotować dla niemowlaka? Mamy dla Ciebie całą wiedzę w pigułce. Z pomocą dietetyka wyjaśniamy, ile razy w tygodniu niemowlę powinno jeść mięso i które gatunki są najzdrowsze dla maluszka.

Mięso dla niemowlaka to ważny element diety. Jest w nim tyle ważnych składników odżywczych, że trudno je czymkolwiek zastąpić. Wyjaśniamy, ile mięsa dziennie powinno jeść niemowlę i czy mięso mielone nadaje się dla małego dziecka. Z pomocą prof. dr hab. n. med. Haliny Weker publikujemy listę dozwolonych gatunków mięsa dla niemowlaka.
Spis treści:
- Jakie mięso dla niemowlaka?
- Kiedy trzeba podać pierwsze mięso niemowlakowi?
- Tyle mięsa może zjeść niemowlę - dokładna gramatura
- Jak przygotować mięso dla dziecka? Proste przepisy!
Jakie mięso dla niemowlaka?
Dla niemowlaka wybieraj białe gatunki mięs, np. indyka, kurczaka, królika – mają one mało czerwonego barwnika, czyli mioglobiny, i są chudsze. Nie znaczy to, że w ogóle nie wolno jeść wołowiny, cielęciny czy wieprzowiny. Jednostronna dieta małego dziecka może być przyczyną niedoborów ważnych składników odżywczych. Czerwone mięso zawiera dużo żelaza hemowego, koniecznego do produkcji czerwonych krwinek.
Spośród wielu gatunków mięsa wybierz najlepsze i najbardziej odżywcze dla swojego dziecka. Oto one:
- Królik (od 6–7. miesiąca)
Delikatny, chudy, lekkostrawny. Ma więcej białka niż wołowina, cielęcina czy wieprzowina. Zawiera mało tłuszczu, ale za to dużo witamin z grupy B. Rzadko alergizuje. - Cielęcina (od 7. miesiąca)
Lekkostrawna. Choć podobnie jak wołowinę zalicza się ją do tzw. mięs czerwonych, to jest delikatniejsza. Często cielęciny nie mogą jeść dzieci uczulone na białko mleka krowiego. - Kurczak (od 6–7. miesiąca)
Lekkostrawny, hipoalergiczny. Zdejmuj z niego skórę, bo zawiera dużo tłuszczu. Kupuj kurczaki wiejskie, nie fermowe – są zdrowsze, choć gotują się dłużej. - Indyk (od 6–7. miesiąca)
Zawiera sporo białka i mało tłuszczu, najchudsza jest pierś z indyka. W udkach są włókna kolagenowe. Mięso indycze jest delikatne, kruche, smaczne. - Jagnięcina (od 7. miesiąca)
Bardzo delikatna, smaczna, nietłusta. Niezwykle rzadko powoduje uczulenia. Dobrze smakuje z miętą oraz warzywami. Przed pieczeniem warto ją skropić cytryną i oliwą. - Wołowina (od 7. miesiąca)
Ma trzy razy więcej żelaza niż kurczak, ale też więcej tłuszczu. Nie jest dobra dla dzieci uczulonych na białka mleka. Nie należy jej jeść na surowo (np. w postaci tatara). - Wieprzowina (od 7. miesiąca)
Jest smaczna, zawiera sporo tłuszczu, ale dużo witamin i żelaza. Jest najbogatsza w witaminę B1 ze wszystkich mięs. Najchudsze są polędwica, schab, szynka.
Mięso z kaczki oraz baranina powinny pojawić się w diecie dziecka dopiero około 1. roku życia. Szczególnie dania z baraniną mogą być zbyt ciężkie dla niedojrzałego układu trawiennego.
Jak kupić dobre mięso dla dziecka?
W sklepach ze zdrową żywnością pytaj o mięso ekologiczne – jeśli ma certyfikat, pochodzi od zwierząt, które nie były karmione paszą z dodatkiem antybiotyków, stymulatorów wzrostu. To ideał. Kupuj je też w zwykłych sklepach, nigdy na bazarze lub targu. Wybieraj chude, świeże, mało przekrwione mięso.
Jeśli planujesz danie z mięsem mielonym, lepiej zrezygnuj z gotowego produktu w paczce. Zdrowiej będzie, jeśli zmielisz mięso samodzielnie – bez dodatku zbędnego tłuszczu. Pamiętaj też, że niemowlę nie powinno jeść podrobów ani przetworów mięsnych, takich jak kiełbasy, konserwy czy parówki.
Kiedy trzeba podać pierwsze mięso niemowlakowi?
Mięso warto podać w 6. miesiącu życia dzieciom karmionym butelką i w 7. miesiącu dzieciom karmionym piersią. Po 4. miesiącu życia w organizmie malca kończą się zgromadzone w życiu płodowym zapasy żelaza, którego dobrym źródłem jest właśnie mięso. Jeśli mięso jest dobrej jakości (a takie powinno być!), nie trzeba gotować go osobno i dodawać do zupki dopiero po zmiksowaniu lub posiekaniu. Dlaczego mięsne są tak ważne dla prawidłowego rozwoju malucha?
Mięso zawiera dużo składników odżywczych ważnych dla rozwoju małego organizmu, m.in.:
- Białko – główny budulec komórek i tkanek organizmu. Białko mięsa jest dobrze przyswajalne. Im chudsze mięso, tym więcej w nim białka.
- Żelazo – zapobiega anemii, zwiększa odporność organizmu na infekcje. Jego niedobory mogą również powodować problemy z koncentracją, uczeniem się.
- Cynk – ważny dla skóry, błon komórkowych. Ma też wpływ na odporność organizmu. Jego zwiększonych ilości potrzebują m.in. kobiety w ciąży i karmiące.
- Witaminy B1 i B2 – potrzebne są m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego. Biorą udział w przemianach białka, tłuszczów i węglowodanów w organizmie.
- Witamina B12 – niezbędna do wzrostu wszystkich komórek organizmu, wraz z kwasem foliowym uczestniczy w tworzeniu DNA, zapobiega niedokrwistości.
- Witamina PP – do prawidłowej pracy potrzebują jej m.in. mózg i układ nerwowy. Konieczna do tworzenia niektórych hormonów.
Ile mięsa dla niemowlaka?
W 6–7. miesiącu życia wystarczy dodać do zupki ok. 10 g mięsa (po ugotowaniu), pod koniec 1. roku życia ilość ta może się podwoić. Ile razy w tygodniu serwować niemowlęciu mięso? Mięso możesz podawać dziecku (i sama jeść) codziennie. Wystarczy jedna porcja dziennie – np. na obiad. Składniki odżywcze są w mięsie tak skoncentrowane, że wystarczy zjeść porcję, by organizm dostał to, czego potrzebuje.
Dwa razy w tygodniu mięso warto jednak zastąpić rybą – tłustą, morską, która zawiera m.in. cenne kwasy omega-3.
Dieta wegańska może zagrozić życiu dziecka
Pamiętaj, że zgodnie z nowym schematem żywienia dieta wegańska u dzieci i wegetariańska są dopuszczalne u niemowląt, choć trudne do właściwego skomponowania. Dziecko może nie jeść mięsa, ale tylko wtedy, gdy pozostaje pod stałą opieką specjalisty dietetyka, przyjmuje właściwie dobrane suplementy, a rodzice zostali poinformowani, że zaniechanie stosowania zbilansowanej diety i suplementacji niesie poważne ryzyko dla zdrowia, a nawet życia.
Jak przygotować mięso dla dziecka? Proste przepisy!
Wybieraj chude gatunki mięs i gotuj je, duś lub piecz. 100 g chudego mięsa po ugotowaniu dostarcza 100 kcal, a jako panierowany kotlet – nawet 350 kcal. Jednak pamiętaj - niemowlęta nie powinny jeść smażonych potraw. Zaleca się, aby dzieci próbowały smażonych potraw najwcześniej w 12. miesiącu życia.
W takim razie, jak podawać mięso maluchowi? Zamiast smażyć, lepiej przygotować je w piekarniku, na parze lub udusić na małej ilości wody. Dzięki temu będą lżejsze i łatwiejsze do strawienia, a nadal pyszne i pełne wartości. Oto proste przepisy:
Pulpeciki z cielęciny - idealne dla małej rączki
Składniki:
- 150 g mielonej cielęciny
- łyżka tartej bułki
- białko
- marchewka
- pietruszka
- natka pietruszki
- łyżka masła
- posiekany koperek
- sól dla starszaka i rodziców (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mięso wyrób z bułką i białkiem na gładką masę. Zrób pulpety. Warzywa obierz, włóż do garnuszka, dodaj natkę pietruszki. Gotuj w wodzie ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj pulpety i gotuj jeszcze ok. 15 minut. Podawaj pulpety z warzywami. Na wierzch ułóż masło, posyp koperkiem.
Lekki rosołek z kurczaka
Składniki:
- udko kurczaka (1 sztuka)
- mała marchewka (1 sztuka)
- mała pietruszka (1 sztuka)
- seler (20 g)
- kawałek pora
- sól (opcjonalnie, tylko dla starszych dzieci)
- pieprz (do smaku)
- posiekana natka pietruszki (1 łyżka)
Przygotowanie:
Udko kurczaka gotuj 40 minut w 1,5 l wody. Oczyść warzywa i dodaj do wywaru. Gotuj całość 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij ugotowane warzywa (marchewkę możesz pokroić w plasterki i dodać do zupy już na talerzu). Udko wyciągnij, obierz i podziel na kawałki. Rosół podawaj z kawałkami mięsa, makaronem, posypany drobno posiekaną natką pietruszki.

Smakowite kaszotto dla malucha
Składniki:
- 2 łyżki kaszy jaglanej lub pęczaku
- ok. 30–40 g mięsa z indyka lub kurczaka (np. pierś, bez skóry)
- 1/2 małej marchewki
- 1/4 małej cukinii (bez skórki i pestek)
- 1 łyżeczka drobno startego selera lub pietruszki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka dobrej oliwy z oliwek lub masła klarowanego (na końcu)
- woda do gotowania
Przygotowanie:
Kaszę przepłucz na sitku, a mięso pokrój w małą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na drobne kawałki. Wszystko wrzuć do małego garnka, zalej wodą tak, aby przykrywała składniki. Gotuj na małym ogniu ok. 20–25 minut, aż wszystko będzie miękkie. Na koniec dodaj odrobinę oliwy lub masła. To danie możesz także zmiksować.
Zobacz też:
- Jogurt naturalny dla niemowlaka: od kiedy i jaki? Kokosowy jest dobry, ale są lepsze
- Jajko dla niemowlaka: od kiedy i jak podać z myślą o małym brzuszku (dużo przepisów)
- To podstępni truciciele z ogródka. Wyglądają pięknie na rabatce, ale dla dzieci mogą oznaczać najgorsze
prof. dr hab. n. med. Halina Weker
Kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka, adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkini Komitetu Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk, specjalistka w zakresie żywienia dzieci w różnym wieku oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji