5 przepisów na pierwsze zupki dla niemowlaka
Pierwszą zupkę możesz podać niemowlakowi na początku rozszerzania diety, które może się rozpocząć między 17 a 26 tygodniem życia dziecka (ale pamiętaj, że możesz wyłącznie karmić piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka). Zupka powinna być zmiksowana i niezbyt gęsta. Zobacz, jak ugotować pierwszą prostą zupkę dla niemowlaka.
Chcesz ugotować pierwszą zupkę dla niemowlaka? To dobry pomysł! Na początku rozszerzania diety spróbuj podać maluszkowi prostą zupkę, którą sama ugotujesz. Maluszek na tym etapie je naprawdę niewiele. Ważne jest, by jedzenie było naprawdę świeże. Oto 5 przepisów, które ułatwią ci gotowanie dla dziecka na samym początku rozszerzania diety, a także najważniejsze zasady w kwestii przygotowania pierwszej zupki dla niemowlaka.
Zacznij od warzyw
Eksperci polecają, aby rozszerzanie diety niemowlęcia zacząć właśnie od warzyw, bo ze względu na wyrazisty smak i aromat niemowlęta akceptują je trudniej niż owoce. Jeśli zaczniesz od owoców, dziecku może być później trudno polubić smak warzyw. Pamiętaj też, że warzywa mają różne smaki. Dlatego zmieniając ich ilość w zupce, możesz wpływać na smak dania.
Dodaj odrobinę tłuszczu
Do pierwszych zupek trzeba dodać łyżeczkę tłuszczu – najlepiej, by był to olej rzepakowy, oliwa z oliwek lub świeże masło. To ważne, bo tłuszcz to nie tylko źródło energii tak potrzebnej malutkiemu dziecku, ale także składnik, który ułatwia przyswajanie niektórych witamin, czyli A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
Wzbogać smak zupki
Po pewnym czasie do zupek dla niemowlaka możesz też dodawać kleik ryżowy lub kaszkę mannę, żeby nieco je zagęścić i by były bardziej sycące. A gdy dziecko nauczy się już jeść zupki z samych warzyw, zacznij dodawać mięso i rybę. Początkowo trzeba je miksować z zupką, potem, gdy dziecko nauczy się już jeść zupełnie gładkie papki, możesz je drobniutko siekać nożem i mieszać z zupką.
Nie dodawaj soli!
Zupki dla niemowląt można przyprawiać, ale nie solą! Nie używaj też pieprzu czy cukru. Te dwie najbardziej popularne w naszym kraju przyprawy zupełnie nie nadają się dla malutkich dzieci. Nie przejmuj się, że dla ciebie zupka bez soli jest niesmaczna – maluch zupełnie inaczej odbiera jej smak i wcale jej za taką nie uważa. Może się krzywić, ale tylko dlatego, że na początku rozszerzania diety smak warzyw jest dla niego po prostu dziwny – do tej pory znał przecież tylko smak mleka. Zamiast soli czy pieprzu możesz dodać do zupek dla niemowlaka naturalne przyprawy, np. koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, a potem także odrobinę ziół, np.:
- bazylia
- majeranek
- tymianek
- oregano
- słodka papryka
Uwaga! Na początku rozszerzania diety maluszek je naprawdę niedużo – jedynie 2-3 łyżeczki. Jednak z każdym dniem możesz proponować mu większa porcje. Nigdy nie zmuszaj dziecka do jedzenia – to może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego i maluch na długo może zniechęcić się do nowych dań.
1 z 5
Zupka dyniowa
Składniki:
- 100 g obranej dyni
- mały ziemniak
- pół marchewki
- łyżeczka masła
- łyżka kleiku ryżowego
Przygotowanie:
- Warzywa obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki.
- Włóż do garnuszka i zalej niewielką ilością wody.
- Ugotuj do miękkości.
- Zmiksuj.
- Gdy zupka będzie jeszcze dość ciepła dodaj kleik ryżowy i masło.
- Wymieszaj i podawaj dziecku.
Przeznaczona dla dziecka od 5-6. miesiąca
2 z 5
Zupka ziemniaczana
Składniki:
- ziemniak
- pół marchewki
- kawałek pietruszki i selera
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Warzywa obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki.
- Włóż do garnuszka i zalej niewielką ilością wody.
- Ugotuj do miękkości, pod koniec dodaj koperek i krótko zagotuj.
- Zmiksuj.
- Dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj i podawaj dziecku.
Przeznaczona dla dziecka od 5-6. miesiąca
3 z 5
Zupka wielowarzywna
Składniki:
- dwie różyczki kalafiora
- mała marchewka
- ziemniak
- kawałek selera
- kawałeczek pora
- pół pietruszki
- łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Warzywa obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki.
- W garnuszku zalej je niewielką ilością wody - tylko tyle, by przykryła warzywa.
- Ugotuj do miękkości.
- Zmiksuj.
- Dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj i podaj dziecku.
Przeznaczona dla dziecka od 5-6. miesiąca
4 z 5
Zupka marchwiowa
Składniki:
- dwie nieduże marchewki
- mały ziemniak
- kawałek selera
- łyżeczka świeżego masła
- pół łyżeczki natki pietruszki
Przygotowanie:
- Warzywa obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki.
- Włóż je do małego garnuszka i zalej niewielką ilością wody.
- Ugotuj do miękkości, a pod koniec gotowania dodaj natkę i krótko zagotuj.
- Zmiksuj.
- Dodaj masło, wymieszaj i podaj dziecku, sprawdzając, czy zupka nie jest za gorąca.
Przeznaczona dla dziecka od 5-6. miesiąca
5 z 5
Zupka brokułowa
Składniki:
- trzy różyczki brokułu
- pół ziemniaka
- pół marchewki
- po kawałku selera, pora i pietruszki
- łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Warzywa obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki.
- Włóż je do garnuszka i zalej wodą, żeby przykryła warzywa.
- Ugotuj je do miękkości.
- Zmiksuj.
- Dodaj oliwę, wymieszaj i podaj dziecku po ostudzeniu do bezpiecznej temperatury.
Przeznaczona dla dziecka od 5-6. miesiąca
Zobacz także: