Cukinia a kabaczek – czy są między nimi jakiekolwiek różnice w wyglądzie i smaku? Tak naprawdę niewielkie, chociaż wiele osób uważa te warzywa za kompletnie od siebie różne. Rozrośnięte, potężne, żółte cukinie często nazywane są kabaczkiem, ale czy słusznie? Czym jest cukinia, a czym kabaczek? Rozwiewamy wątpliwości.
Czym się różnią kabaczek i cukinia?
Nie ma konkretnych wytycznych, czym jest cukinia, a czym kabaczek. W powszechnej opinii istnieje przekonanie, że małe okazy to cukinie, a dorodne, pokryte żółtą skórką to kabaczki. Oba warzywa to tak naprawdę jedno i to samo. Różnią je tylko kolor i gabaryty.
Kabaczek a cukinia: smak i wygląd
Cukinia to podłużne warzywo pokryte zieloną skórką. W kształcie przypomina ogórka szklarniowego, jednak jest od niego znacznie grubsza. Na końcu cukinii znajdują się jej kwiaty, które również są jadalne i stanowią nie lada przysmak, zwłaszcza jeśli przyrządzi się je w cieście naleśnikowym. Kabaczek rozmiarami przypomina dynię hokkaido, jednak jest bardziej spłaszczony, a skórka przybiera różne odcienie żółci – od bardzo intensywnej do wręcz kremowej. Kabaczek jest też znacznie większy od cukinii, jednak oba warzywa są w smaku identyczne.
Jak wygląda kabaczek?
Zobacz na zdjęciu, jak wygląda kabaczek:
Jak wygląda cukinia?
Zobacz na zdjęciu, jak wygląda cukinia:
Od kiedy dziecko może jeść cukinię, a od kiedy kabaczka?
Zarówno cukinię, jak i kabaczka można podać już 6-miesięcznemu dziecku, u którego rozszerza się dietę. Na początku najlepiej włączyć cukinię i kabaczka do diety w postaci przecieru, potem można podawać je jako zupę krem. We wszystkich przepisach, w których jest cukinia, można z powodzeniem użyć kabaczka.
Przepisy z użyciem cukinii i kabaczka
- Krem z cukinii dla niemowlaka – szybki i łatwy przepis
- Placuszki z cukinii
- Kotleciki z cukinii i marchwi
- Zupa z cukinii dla niemowlaka
Zobacz też: