Dieta wzmacniająca odporność – jakie składniki powinny się w niej znaleźć?
Czy wiesz, że zdrowie i odporność dziecka w dużej mierze zależy od jego diety? Zobacz, na jakich składnikach powinna się opierać, aby dziecko miało siłę pokonać wszystkie wirusy.
Dziecku dla prawidłowej odporności nie wystarczy sama witamina C czy B. Potrzebne są wszystkie witaminy, a także wiele składników mineralnych, karotenoidy, fitoncydy, białka, tłuszcze, węglowodany. Cegiełek, które budują system odpornościowy dziecka jest mnóstwo – i wszystkie są tak samo ważne. . Ale gdy jednej z nich zabraknie, cała ta budowla może się zachwiać, a wtedy dziecko zachoruje.
Podstawą zdrowego jadłospisu będzie zatem urozmaicenie. Nie proponuj dziecku codziennie tych samych potraw, choćby były najzdrowsze. Gdy jego dania będą różnorodne, układ odpornościowy dostanie wszystko, co mu potrzebne. Oto, jakie składniki powinny znaleźć się w diecie dziecka:
Żelazo – jego niedobór grozi anemią
Żelazo wchodzi ono w skład hemoglobiny, czyli barwnika krwi. Jeśli jest go za mało, krwinki czerwone są słabe, a wtedy nie mogą dobrze wykonywać swojego zadania, jakim jest rozprowadzanie witamin, przeciwciał i składników odżywczych do każdej komórki. To grozi m.in. osłabieniem i anemią. Aby dziecko dostawało odpowiednią porcję żelaza podawaj mu mięso (także czerwone, w którym jest najwięcej żelaza), jajka, ryby, brokuły, natkę pietruszki, suszone owoce, kasze, fasolę. Żelazo najlepiej przyswaja się z witaminą C, dlatego gdy dziecko je mięso, podaj mu też np. surówkę skropioną cytryną.
Cynk – na odporność i mocne kości
Cynku potrzebuje organizm dziecka m.in. do produkcji przeciwciał podczas każdej infekcji. Cynk bierze też udział między innymi w rozwoju kości, gojeniu się ran, w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca. Przy jego niedoborach dziecko może chorować, mieć słaby apetyt. Cynk znajdziesz m.in. w pestkach dyni, migdałach, orzechach, chudym mięsie, rybach, kaszach (zwłaszcza gryczanej), mleku, warzywach i jajkach.
Naturalne antybiotyki – te dania pomogą zwalczyć bakterie!
Szczególnie dużo właściwości antybiotykopodobnych mają miody lipowy oraz spadziowy. Hamują one rozwój bakterii chorobotwórczych i wzmacniają odporność. Podawaj dziecku miód (ale tylko wtedy, gdy nie ma na niego alergii). Naturalne antybiotyki znajdziesz też w cebuli, czosnku. Podawaj je jako dodatek do gotowanych oraz pieczonych mięs, ryb, warzyw; przemycaj w zupie, albo podawaj w postaci syropu. Czytaj więcej: 5 domowych syropów na przeziębienie i kaszel
Kwasy omega-3 czyli: odporność, wzrok, mózg…
Kwasy omega-3 wspomagają wytwarzanie przeciwciał i wzmacniają błony śluzowe (nosa, gardła, oskrzeli). Dwa razy w tygodniu podawaj dziecku ryby morskie, np. śledzia, halibuta, łososia, dorsza, makrelę, oraz słodkowodne, np. pstrąga. Czy wiesz, że wg nowych zaleceń rybę można podawać niemowlęciu już od początku rozszerzania diety? Sprawdź: Nowy schemat żywienia – ważne zmiany!
Probiotyki – dobre bakterie wspomagające odporność i trawienie
Probiotyki to dobre bakterie, które bytują w jelitach. Nie pozwalają namnażać się zarazkom w przewodzie pokarmowym malucha, wspomagając w ten sposób działanie jego układu odpornościowego. Prebiotyki są szczególnie polecane w trakcie, a także po kuracjach antybiotykami, kiedy organizm dziecka jest osłabiony. Znajdziesz je np. w mleku modyfikowanym z probiotykami, jogurtach, kefirach, fermentowanych napojach mlecznych. Najlepiej przebadane szczepy probiotyczne znajdziesz w preparatach z apteki.
Zobacz, co musisz wiedzieć o probiotykach – nasza ściągawka
Prebiotyki – pożywka dla dobrych bakterii
Są pożywką dla dobrych bakterii – im więcej prebiotyków w diecie, tym więcej probiotyków w organizmie. Prebiotyki dodaje się do niektórych rodzajów mleka modyfikowanego i do kaszek dla niemowląt. Znajdują się też w owocach i warzywach (bananach, szparagach, porach, cebuli).