Bakłażan (inaczej nazywany psianką podłużną, oberżyną, gruszką miłości, szalonym jabłkiem) należy do psiankowatych, podobnie jak pomidor, papryka, ziemniaki. Ojczyzną bakłażanów są Indie, w Europie uprawę bakłażanów spopularyzowali Włosi. Choć w Polsce bakłażana można kupić przez cały rok, najchętniej jest kupowany jesienią. Wciąż pozostaje dość egzotycznym warzywem (botanicznie jest właściwie owocem, ściślej mówiąc jagodą).

Reklama

Co dobrego w bakłażanach

Bakłażany są mało kaloryczne: w 100 g mają ok. 20 kcal, dlatego świetnie nadają się dla osób odchudzających się. W 90% bakłażan składa się z wody.
W bakłażanach znajduje się też:

  • błonnik: zapobiega zaparciom, poprawia pracę przewodu pokarmowego, chroni przed nowotworami,
  • potas: poprawia pracę serca, obniża ciśnienie,
  • wapń: ważny dla kości,
  • magnez: ważny dla pracy układu nerwowego.

W skórce bakłażana zawarte są m. in. antocyjany. Odpowiadają za fioletowo-granatowy kolor skórki. Są silnymi antyutleniaczami (działają przeciwnowotworowo). W skórce bakłażana odkryto też nasuninę, która działa antynowotworowo, hamując angiogenezę (tworzenie nowych naczyń krwionośnych wokół guza nowotworowego).
Bakłażany są polecane w diecie antynowotworowej, poprawiają przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom układu krążenia, są też polecane przy kuracji antybiotykowej. Są też uważane za afrodyzjaki.

Jak jeść bakłażany

Bakłażanów nie je się na surowo, trzeba je poddać obróbce termicznej. Je się je ze skórką.
W smaku bakłażan jest nieco mdły i ma lekką nutkę goryczki. Żeby się jej pozbyć, trzeba go posolić, poczekać ok. 30 min., a potem wypłukać.
Bakłażany są mało aromatyczne, dlatego warto je łączyć z innymi warzywami, np. pomidorami, cukinią, doprawiać przyprawami, np. pieprzem, kardamonem, bazylią, oregano. Można je smażyć, robić z nich warzywne lub warzywno-mięsne gulasze, zapiekanki (musaka to grecka zapiekanka z bakłażana). Bardzo dobre są bakłażany nadziewane mięsem, ryżem. Można je zapiekać i faszerować, gotować, a z gotowanych robić pasty i dipy. Grillowanego bakłażana można zwijać w ruloniki, podając np. z ostrym serem.

Czytaj też: Najlepsze przepisy z bakłażanów

Zobacz także

Bakłażany w czasie karmienia piersią

Pomimo tego, że bakłażany są niskokaloryczne, to jednak ciężkostrawne. W czasie karmienia piersią można je od czasu do czasu jeść, ale z umiarem, by nie spowodowało to u karmiącej mamy bólów brzucha.
Lepiej jeść bakłażany pieczone, gotowane. W czasie karmienia piersią niewskazane są smażone, gdyż stają się jeszcze bardziej ciężkostrawne.

Reklama

Czytaj też: Tego nie jedz, gdy karmisz piersią - te produkty alergizują

Reklama
Reklama
Reklama