Co dobrego w morelach?

Morele zawierają bardzo dużo witaminy A (najwięcej ze wszystkich owoców), niezbędnej dla prawidłowego widzenia, a także są źródłem żelaza, fosforu, wapnia i potasu, niewielkich ilości witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Jedzenie moreli zaleca się przy anemii, bo wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek. Morele zawierają też regulujący pracę przewodu pokarmowego błonnik, wzmacniają układ odpornościowy, korzystnie działają na system nerwowy.

Reklama

Czy karmiąca mama może jeść morele?

Mama karmiąca piersią może jeść morele. Suszonymi morelami (najlepiej niesiarkowanymi) warto również zastępować słodycze lub jeść je np. na przekąskę, ale należy uważać, bo ich nadmiar może mieć działanie lekko przeczyszczające.

Zobacz też: Najczęstsze objawy niedoboru witamin

Kiedy jest najlepszy sezon na morele?

Najlepsze morele, dojrzewające w naszym klimacie, są w okresie sierpień-wrzesień. Sprowadzane z zagranicy są jednak dostępne w sklepach od wczesnej wiosny do późnej jesieni.

Jak jeść morele?

Najlepiej jeść morele na surowo. Morelę można łatwo podzielić na pół wzdłuż uwydatnionej z boku bruzdy - wtedy łatwiej wyjąć pestkę. Pożywne są też morele suszone. Z moreli można też przygotowywać przetwory: kompoty, dżemy, konfitury. Można je stosować do dań mięsnych oraz jako dodatek do deserów i ciast.

Zobacz także
Reklama

Zobacz też: 5 zasad, jak przygotowywać domowe przetwory

Reklama
Reklama
Reklama