Reklama

Co dobrego jest w truskawkach?

Są niskokaloryczne, bardzo bogate w witaminę C (mają jej więcej niż cytrusy). Już 20 dkg truskawek zaspokaja dobowe zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Choć dojrzałe truskawki są słodkie, to mają mało kalorii (tylko 30-35 kcal w 100 g). Są też bogate w kwas foliowy, witaminy A i z grupy B, a także w żelazo, fosfor, wapń, mangan i kobalt. Poprawiają przemianę materii, działają lekko przeczyszczająco i moczopędnie, wspomagają pracę nerek, odtruwają organizm. A nawet poprawiają nastrój! Są też polecane w niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Reklama

Czy karmiąca mama może jeść truskawki?

Tak, karmiąca mama może jeść truskawki, jeśli sama nie ma na nie alergii - truskawki są zaliczane do silnych alergenów. Jednak nie musisz unikać jedzenia truskawek, aby zapobiec alergii u dziecka - jeśli sama je jesz, dziecku to w żaden sposób nie szkodzi.

Zobacz też: Letnie pokusy karmiącej mamy

Kiedy jest najlepszy sezon na truskawki?

W Polsce truskawki dojrzewają w okresie czerwiec-lipiec. Importowane truskawki można kupić w sklepach niemal przez cały rok - nie są jednak tak aromatyczne i słodkie jak zbierane w sezonie.

Jak jeść truskawki?

Najlepiej jeść truskawki na surowo, jedynie umyte pod bieżącą wodą, ale koniecznie z szypułkami. Jeśli oderwiesz je wcześniej, nasiąkną wodą i stracą smak. Doskonale nadają się do deserów, ciast, lodów, galaretek, na owocową zupę czy kompot. Truskawki są też znakomitym nadzieniem do naleśników czy pierogów. Można je zamrażać, najlepiej w porcjach do jednorazowego zjedzenia, lub przygotować z nich przetwory: konfitury, kompoty, dżemy.

Reklama

Zobacz też: Jak mrozić owoce? Robimy domowe mrożonki

Reklama
Reklama
Reklama