Fasola, groch, bób - rośliny strączkowe powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu - oczywiście jeśli nie mamy chorób przewodu pokarmowego, które to uniemożliwiają.

Reklama

Zdrowie w ziarnach fasoli

Wszystkie rodzaje fasoli (a jest ich około 200!) są bogate w ważne dla zdrowia składniki mineralne. Fasola zawiera m.in.:

  • białko: białko z fasoli jest bardzo dobrze przyswajalne i porównywalne pod względem wartości odżywczych z białkiem mięsa czy ryby (dlatego fasolę często jedzą wegetarianie). Z tego powodu fasola jest też polecana sportowcom;
  • potas: ważny dla serca,
  • wapń: niezbędny dla kości,
  • żelazo i kwas foliowy: zapobiegają anemii,
  • selen: zapobiega nowotworom,
  • cynk: ważny dla układu odpornościowego,
  • witaminy z grupy B: poprawiają pamięć, nastrój, zdolność logicznego myślenia, są ważne dla układu nerwowego,
  • prebiotyki: rodzaj węglowodanów, które są doskonałą pożywką dla flory bakteryjnej; to m.in. dzięki temu fasola korzystnie wpływa na układ odpornościowy.

Fasola odtruwa organizm i usuwa z niego toksyny (pozostałości pestycydów i metali ciężkie). Zawarte w niej węglowodany złożone są wolno trawione (dlatego po jej zjedzeniu długo nie odczuwa się głodu). Są nawet opinie, że jedzenie fasoli (podobnie jak innych strączkowych, a także kasz oraz warzyw) zapobiega cukrzycy.

Czytaj też: Smaczne przepisy z fasoli

Jak zapobiec bólom brzucha po fasoli

Fasola zawiera specyficzne oligosacharydy, jak stachioza, werbaskoza, rafinowa, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym. Dopiero w jelicie grubym zaczynają być rozkładane, co powoduje wytwarzanie gazów, a w konsekwencji wzdęcia.

Zobacz także

Tym problemom można zaradzić, w odpowiedni sposób gotując fasolę. Ponieważ oligosacharydów nie niszczy obróbka cieplna, jedynym sposobem ich pozbycia się jest wypłukanie ich podczas długiego moczenia fasoli. Dlatego tak ważne jest moczenie fasoli (najlepiej w gorącej wodzie). Potem wodę trzeba wylać i gotować fasolę w następnej wodzie.

  • Najlepiej zalać fasolę wrzątkiem, moczyć ją przez kilka godzin. Potem wypłukać dwa, trzy razy, zalać kolejną porcją przegotowanej zimnej wody i gotować przez półtorej godziny (bez przykrycia).
  • Podczas gotowania można dodać cząber, kminek lub koper włoski. Do ugotowanej fasoli – majeranek. Najlepiej jest solić fasolę dopiero po ugotowaniu.

Fasola w czasie karmienia piersią

Ze względu na wartości fasoli, warto ją jeść w czasie karmienia piersią, zwracając uwagę na sposób gotowania, by tym samym zmniejszyć ilość szkodliwych gazów. Lepiej jeść fasolę w rozsądnych ilościach (np. dwie łyżki ugotowanych ziaren). Ważne jest też to, by była to np. zupa fasolowa lub sałatka z dodatkiem fasoli, a nie np. fasolka po bretońsku z dodatkiem mięsa. Często to właśnie nie sama fasola, a to, co jemy razem z nią (np. mięso) powoduje wzdęcia i bóle brzucha.

Reklama

Czytaj też: Produkt, który jest zakazany podczas karmienia piersią

Reklama
Reklama
Reklama