Czy w czasie karmienia piersią można jeść fasolę?
Jeszcze niedawno karmiącej mamie odradzano jeść fasolę, ze względu na to, że może u dziecka powodować kolki. Ale wiele kobiet w czasie karmienia piersią je fasolę, a dziecko żadnych kolek nie ma. To jeść ją czy nie?
Fasola, groch, bób - rośliny strączkowe powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu - oczywiście jeśli nie mamy chorób przewodu pokarmowego, które to uniemożliwiają.
Zdrowie w ziarnach fasoli
Wszystkie rodzaje fasoli (a jest ich około 200!) są bogate w ważne dla zdrowia składniki mineralne. Fasola zawiera m.in.:
- białko: białko z fasoli jest bardzo dobrze przyswajalne i porównywalne pod względem wartości odżywczych z białkiem mięsa czy ryby (dlatego fasolę często jedzą wegetarianie). Z tego powodu fasola jest też polecana sportowcom;
- potas: ważny dla serca,
- wapń: niezbędny dla kości,
- żelazo i kwas foliowy: zapobiegają anemii,
- selen: zapobiega nowotworom,
- cynk: ważny dla układu odpornościowego,
- witaminy z grupy B: poprawiają pamięć, nastrój, zdolność logicznego myślenia, są ważne dla układu nerwowego,
- prebiotyki: rodzaj węglowodanów, które są doskonałą pożywką dla flory bakteryjnej; to m.in. dzięki temu fasola korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
Fasola odtruwa organizm i usuwa z niego toksyny (pozostałości pestycydów i metali ciężkie). Zawarte w niej węglowodany złożone są wolno trawione (dlatego po jej zjedzeniu długo nie odczuwa się głodu). Są nawet opinie, że jedzenie fasoli (podobnie jak innych strączkowych, a także kasz oraz warzyw) zapobiega cukrzycy.
Czytaj też: Smaczne przepisy z fasoli
Jak zapobiec bólom brzucha po fasoli
Fasola zawiera specyficzne oligosacharydy, jak stachioza, werbaskoza, rafinowa, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym. Dopiero w jelicie grubym zaczynają być rozkładane, co powoduje wytwarzanie gazów, a w konsekwencji wzdęcia.
Tym problemom można zaradzić, w odpowiedni sposób gotując fasolę. Ponieważ oligosacharydów nie niszczy obróbka cieplna, jedynym sposobem ich pozbycia się jest wypłukanie ich podczas długiego moczenia fasoli. Dlatego tak ważne jest moczenie fasoli (najlepiej w gorącej wodzie). Potem wodę trzeba wylać i gotować fasolę w następnej wodzie.
- Najlepiej zalać fasolę wrzątkiem, moczyć ją przez kilka godzin. Potem wypłukać dwa, trzy razy, zalać kolejną porcją przegotowanej zimnej wody i gotować przez półtorej godziny (bez przykrycia).
- Podczas gotowania można dodać cząber, kminek lub koper włoski. Do ugotowanej fasoli – majeranek. Najlepiej jest solić fasolę dopiero po ugotowaniu.
Fasola w czasie karmienia piersią
Ze względu na wartości fasoli, warto ją jeść w czasie karmienia piersią, zwracając uwagę na sposób gotowania, by tym samym zmniejszyć ilość szkodliwych gazów. Lepiej jeść fasolę w rozsądnych ilościach (np. dwie łyżki ugotowanych ziaren). Ważne jest też to, by była to np. zupa fasolowa lub sałatka z dodatkiem fasoli, a nie np. fasolka po bretońsku z dodatkiem mięsa. Często to właśnie nie sama fasola, a to, co jemy razem z nią (np. mięso) powoduje wzdęcia i bóle brzucha.
Czytaj też: Produkt, który jest zakazany podczas karmienia piersią