Odciągnięty pokarm można przechowywać jedynie kilka godzin w temperaturze pokojowej, w lodówce nieco dłużej - do kilku dni, zaś w zamrażarce nawet do kilku miesięcy. Najlepiej jednak zużyć zamrożony pokarm w przeciągu 3–4 tygodni.

Reklama

Jak duże porcje mleka zamrażać?

Jeśli zamrażasz mleko, postaraj się zamrażać porcje mleka o objętości jednego albo połowy jednego karmienia (np. po 50 ml), aby po rozmrożeniu nie zmarnowała się ani kropla. Na woreczku albo pojemniku z mlekiem zawsze zanotuj datę zamrożenia – tak, aby zużywać zapasy od najstarszych porcji do najświeższych.

I pamiętaj, że rozwarstwienie schłodzonego pokarmu jest normalne. Gdy podgrzejesz mleko w 37-stopniowej kąpieli wodnej (lub w podgrzewaczu), rozwarstwienie zaniknie.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama