Kapusta a karmienie piersią – czy można jeść bigos, kiszoną kapustę albo gołąbki
Kapusta i karmienie piersią – według wielu osób się wykluczają. Kapusta uważana jest za ciężkostrawną i wiatropędną, ale to nieprawda, że sprzyja gazom u niemowląt mam, które jadły to warzywo. Jeśli przygotuje się ją odpowiednio, jest zdrowa i pyszna, a karmiąca mama może ją jeść
Kapusta nie należy do produktów, których trzeba unikać podczas karmienia piersią. Ma kiepską opinię, bo tradycyjnie podaje się ją w „złym” towarzystwie, np. do tłustych mięs czy smażonych kotletów. Jeśli przyrządzisz ją lekkostrawnie, nie przyczyni się do kłopotów trawiennych. Do tej samej rodziny co biała kapusta należy też brokuł, kalafior czy brukselka – wszystkie je karmiąca mama może jeść, chyba że... takie żywienie nie służy jej trawieniu!
Spis treści:
1. Jedzenie kapusty podczas karmienia piersią
2. Czy matka karmiąca może jeść kapustę kiszoną
3. Przepisy z kapustą dla karmiących mam
- Kapuśniak z kiszonej kapusty a karmienie piersią
- Młoda kapusta a karmienie piersią
- Gołąbki a karmienie piersią
- Bigos a karmienie piersią
Jedzenie kapusty podczas karmienia piersią
Matka karmiąca może jeść kapustę, choć w rozsądnych ilościach. Kapusta należy do warzyw wzdymających, jednak nie ma takiej siły, żeby gazy wytworzone w jelitach karmiącej mamy przedostały się z pokarmem do brzuszka karmionego piersią dziecka. Bardziej więc chodzi tu o twój komfort trawienia!
Uwaga! Schłodzone liście kapusty przykładane do piersi karmiącej mamy łagodzą dolegliwości w czasie zastoju pokarmu w piersiach.
Czy matka karmiąca może jeść kapustę kiszoną
Kiszona kapusta to doskonałe źródło witaminy C (ma jej więcej niż świeża kapusta), zawiera też kwas mlekowy o właściwościach probiotycznych, który dobrze działa na przewód pokarmowy. Przygotowane z niej: kapuśniak, bigos czy surówka mogą trafiać na stół karmiącej mamy. Czasami mamy mówią, że niemowlęta nie chcą ssać piersi albo rozdrażnieniem czy płaczliwością sygnalizują, że kapusta kiszona wpływa negatywnie na smak mleka matki. Taka reakcja jednak nie zdarza się w przypadku każdego dziecka, nie ma też uzasadnienia naukowego, dlatego warto samej sprawdzić, czy mama może jeść kapustę kiszoną (np. z żurawiną).
Przepisy z kapustą dla karmiących mam
Te przepisy z kapustą świeżą lub kiszoną (wybieraj kiszoną, a nie kwaszoną - ta druga nie jest ukiszona tradycyjnie, tylko dodano do niej ocet!) będą idealnym uzupełnieniem diety mamy karmiącej. Poddałyśmy je pewnym modyfikacjom, by były jeszcze zdrowsze!
Kapuśniak z kiszonej kapusty a karmienie piersią
Taką zupę można przygotować z mniejszym dodatkiem kiszonej kapusty i bez dodatku soku, który powstaje podczas kiszenia – warto kiszoną kapustę mocno odsączyć (i posiekać) przed dodaniem jej do zupy. Lżejszy kapuśniak przygotujesz, używając o połowę mniejszej ilości tego dodatku. Możesz też spróbować kapuśniaku ze słodkiej kapusty. Jest przepyszny!
Młoda kapusta a karmienie piersią
Młoda kapusta jest niskokaloryczna i bogata w witaminę C. Tak jak i inne potrawy z kapusty surowej czy kiszonej, tak i dania z młodej kapusty mogą być spożywane przez karmiącą mamę. Warto jednak zmniejszyć w przepisie ilość cebulki i mąki w zasmażce, by danie było lżejsze i zdrowsze.
Przepis na lżejszą młodą kapustkę:
- 1 młoda kapusta
- pół cebuli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- koperek do smaku i aromatu
- sól, pieprz
Kapustę drobno poszatkować. Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobniutko pokroić, podsmażyć na oleju i przełożyć do garnka. Dodać kapustę i podlać wodą (ok. 3/4 szklanki). Posolić, popieprzyć i gotować do miękkości.
Roztopić masło na patelni, dodać mąkę i podsmażyć. Wlać trochę wody z kapusty i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Zasmażkę dodać do kapusty i wymieszać. Na koniec dosypać koperek.
Gołąbki a karmienie piersią
W gołąbkach warto zmniejszyć ilość przypraw, zwłaszcza tych ostrzejszych (cebula, czosnek), których używa się do przyprawiania mięsa na gołąbki. Dzięki temu potrawa będzie bardziej lekkostrawna, Możesz wypróbować nasz przepis na łagodne gołąbki z cielęciną i ryżem, które nadają się do podawania nawet rocznemu dziecku!
Bigos a karmienie piersią
Wypróbuj nasz przepis na bigos świąteczny. Zmniejsz w nim ilość cebulki, boczku, kiełbasy i grzybów, a stanie się lżejszy. Zdrowszym, jarskim odpowiednikiem będzie też kapusta z suszonymi śliwkami zamiast grzybów. W bigosie ciężkostrawna nie jest sama kapusta, a dodatki, jakie wzbogacają jej smak. Dlatego karmiąc piersią, możesz sięgać po bigos, ale warto by był nieco „odchudzony’’.
Rodzaje kapusty
Kapusta zawiera sporo witaminy C (podobne ilości co cytryna), wszystkie witaminy z grupy B, witaminę A oraz nieco witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne: wapń, magnez, potas. A w zielonych zewnętrznych liściach jest też trochę żelaza i kwasu foliowego. Szczególnie cenny jest sok z kapusty, który wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki.
Sezon na kapustę trwa od czerwca aż do listopada. Kapusta dobrze przechowuje się przez zimę, więc jest dostępna w sprzedaży przez cały rok.
Rodzaje kapusty:
- biała – najbardziej popularna w Polsce, najsmaczniejsze (delikatne i soczyste) są twarde i ciężkie główki, nadaje się do kiszenia i na surówki.
- włoska – ma ciemnozielone karbowane liście i intensywny smak. Ilością witaminy A przewyższa białą kapustę. Zwykle jest składnikiem włoszczyzny.
- czerwona – ma lekko słodkawy smak, jest niemal bliźniaczo podobna do białej kapusty, ma jedynie inny kolor i mniejszą bardziej zwartą główkę. Za jej czerwony kolor odpowiedzialne są barwniki – antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami.
- pekińska – ma wydłużoną, dość luźną główkę i jasnozielone pomarszczone liście. Jest soczysta i ma delikatny smak. Można ją jeść jako surówkę, ale nadaje się także do potraw duszonych i makaronu. Podczas gotowania nie wydziela przykrego zapachu.
Czytaj też: