Reklama
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • średnia główka kapusty słodkiej
  • 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 kg kiełbasy, np. sołtysówki Masarnia u Józefa JBB
  • 400 g boczku, np boczku z beczki JBB
  • 10 g suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • przyprawa do bigosu
  • sól i pieprz

  1. Suszone grzyby namocz.
  2. Kapustę kiszoną pokrój, zalej wodą, zagotuj.
  3. Następnie odlej zagotowaną wodę i dolej świeżej, po czym ponownie zagotuj, dodaj 3 liście laurowe i tyle samo ziela.
  4. Kapustę białą poszatkuj i powtórz czynności, tak jak z kiszoną.
  5. Do kapusty białej dorzuć namoczone i pokrojone grzyby.
  6. Kapustę gotuj do miękkości.
  7. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki.
  8. Podsmaż, zaczynając od mięsa, po chwili dodaj boczek, kiełbasę i cebulę.
  9. Całość duś do miękkości mięsa, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody.
  10. Na końcu połącz ze sobą kapustę, dodaj mięso z boczkiem i kiełbasę i dorzuć garść śliwek.
  11. Bigos dopraw pieprzem, solą (ostrożnie, bo kapusta kiszona ma już dość wyrazisty smak) i duś wszystko razem jeszcze około 30 min.

Uwaga! Jeśli chcesz, żeby bigos nadawał się również dla starszych dzieci (w wieku co najmniej przedszkolnym) dodać mniej tłuste mięso, np. zamiast wieprzowiny pierś z kurczaka, a zamiast tłustej kiełbasy – chudszą.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z rybą dla całej rodziny

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama