Reklama

W jednej łyżeczce natki pietruszki znajduje się tyle witamin i składników mineralnych, ile wynosi dziennie zapotrzebowanie organizmu na wiele z nich. Dlatego natkę pietruszki warto jeść codziennie i dodawać do kanapek, sałatek, zup, drugich dań. Ale nie tylko natkę pietruszki warto jeść w czasie karmienia piersią.

Reklama

Najlepsze są przyprawy naturalne

Oprócz zielonej pietruszki do potraw jak najczęściej dodawaj:

  • koperek. Poprawia trawienie, hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w jelitach. Zawiera: prowitaminę A, wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2 i PP, C;
  • szczypiorek (podobnie jak czosnek działa przeciwwirusowo). Pobudza apetyt, poprawia przemianę materii, ułatwia trawienie, ma lekkie działanie przeczyszczające. Zawiera betakaroten, kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, a także potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy i chlor.

Możesz też dodawać do potraw inne przyprawy, takie jak:

  • Bazylia. Zapobiega wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie, łagodzi skurcze żołądkowe, niestrawność.
  • Chrzan. Przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie, zwiększa odporność, zawiera bardzo dużo witaminy C.
  • Cynamon. Poprawia trawienie, działa też przeciwbiegunkowo.
  • Czosnek (działa bakteriobójczo i antywirusowo). Jednak czosnek zmienia smak pokarmu, dlatego stosuj go z umiarem.
  • Goździki. Mają działanie rozgrzewające, pomagają przy przeziębieniach.
  • Imbir. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, rozgrzewająco i przeciwwymiotnie.

Zobacz: Jak i do czego używać imbir

  • Kurkuma (curry). Bardzo dobrze działa na układ immunologiczny. Poprawia ukrwienie błony śluzowej, co powoduje lepsze wchłanianie substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin.
  • Majeranek. Ułatwia trawienie przede wszystkim potraw mięsnych, fasolowych, łagodzi wzdęcia, bóle gardła, żołądka.
  • Melisa. Działa przeciwzapalnie i uspokajająco, pomaga przy depresji, bólach głowy.
  • Mięta. Działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, leczy mdłości, wzdęcia.
  • Papryka, pieprz, chili. Poprawiają trawienie, nadają potrawom pikantny smak. Poprawiają odporność, a także ukrwienie błony śluzowej, co sprzyja lepszemu wchłanianiu substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Dodawaj szczyptę.
  • Szafran. Pomocny w przypadku kataru, kaszlu. Podnosi poziom serotoniny i dopaminy, tzw. hormonów szczęścia, poprawia samopoczucie. Uwaga: dodawaj tylko niewielkie ilości.
  • Tymianek. Działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, ułatwia trawienie, łagodzi kaszel.
  • Wanilia. Działa pobudzająco, przeciwgorączkowo, poprawia nastrój.

Czy znasz wszystkie przeprawy? Sprawdź, rozwiązując quiz.

Unikaj przypraw wieloskładnikowych

Nie dodawaj do dań kostek rosołowych, przypraw wieloskładnikowych typu vegeta. Często zawierają one wzmacniacz smaku glutaminianu sodu. W dużych ilościach może on powodować bóle głowy, nudności.

Czytaj też: Dlaczego karmiąca mama nie powinna jeść produktów wysokoprzetworzonych

Reklama

Wróć do talerza

Reklama
Reklama
Reklama