śmieciowe jedzenie
Fotolia
Karmienie

Dlaczego karmiąca mama nie powinna jeść produktów wysoko przetworzonych?

Produkty wysoko przetworzone, czyli zawierające substancje dodatkowe, w tym np. konserwanty, barwniki, są wszechobecne. Są one nawet w produktach dla dzieci. Czy są bezpieczne? Dlaczego lepiej, by karmiąca mama ich unikała?

Największe obawy budzi zwykle symbol E z cyfrą. Tymczasem w przemyśle spożywczym używa się około dwóch tysięcy tzw. substancji polepszających żywność. Substancji dodatkowych, które mają symbol E i numer, jest ponad 300.

Co to jest jedzenie wysoko przetworzone?

To żywność poddana obróbce przemysłowej i często zawiera substancje dodatkowe (np. konserwanty, polepszacze smaku, barwniki). Spożywanie jej w nadmiarze może mieć zły wpływ na zdrowie. Takie jedzenie zwykle zawiera też dużą ilość dodanego cukru, soli, często złej jakości tłuszczów, których i tak jest sporo w naszej diecie. Często są to tłuszcze typu trans, które zwiększają ryzyko chorób serca.

Po co dodaje się do jedzenia substancje dodatkowe?

Jedną z funkcji dodatków do żywności jest ułatwienie procesów technologicznych, co obniża koszty produkcji. Jednak stosowanie ich musi być uzasadnione i nie może wprowadzać w błąd kupującego – można ich użyć tylko tyle, by osiągnąć zamierzony efekt. Substancje te producenci żywności dodają także m.in. po to, by uatrakcyjnić produkt i zachęcić do kupienia intensywną barwą, aromatem, apetycznym wyglądem i dobrym smakiem. Kolejną sprawą jest również przedłużenie jego trwałości.

Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko?

Czy konserwanty, barwniki i inne są szkodliwe?

Substancje dodatkowe nie są szkodliwe, ale jeśli w diecie zostanie przekroczona bezpieczna ich ilość (o co nietrudno, gdy jest w niej dużo wysoko przetworzonych produktów), to wtedy mogą zaszkodzić. Te chemiczne dodatki przenikają też do pokarmu kobiecego, dlatego podczas laktacji lepiej unikać żywności wysoko przetworzonej.
Warto pamiętać, że aby substancja została dopuszczona do stosowania w przemyśle spożywczym, musi być przebadana pod kątem bezpieczeństwa dla zdrowia. Na podstawie badań dla każdej ustala się tzw. akceptowalne dzienne pobranie (ADI). To ilość substancji, która może być spożyta przez całe życie bez szkody dla zdrowia (jest wyrażana w mg/kg masy człowieka/dzień). Ta dopuszczalna ilość jest około 100 razy niższa od ilości, przy której zaobserwowano negatywny wpływ substancji na organizm. W Unii Europejskiej bezpieczeństwo substancji dodatkowych ocenia Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Stosowanie substancji dodatkowych jest też regulowane przez prawo, którego producenci muszą przestrzegać.

Dlaczego karmiąca mam nie powinna jeść żywności wysoko przetworzonej?

Bo wysokie przetwarzanie żywności zwykle zmniejsza w niej ilość naturalnych składników, np. pszenna mąka typ 450, która jest wysoko oczyszczona, ma prawie cztery razy mniej składników mineralnych niż ta sama mąka typ 2000. Ma też sporo mniej błonnika. Poza tym jedząc tylko produkty wysoko przetworzone nie da się prawidłowo zbilansować diety. Można za to przekroczyć maksymalny dopuszczalny poziom dziennego spożycia składników dodatkowych.

Jak muszą być oznaczone produkty z substancjami dodatkowymi?

Producenci muszą podawać na etykiecie produktu (w wykazie składników) nazwy lub symbolu E użytej substancji dodatkowej oraz jej funkcji, np. konserwant, barwnik. Bywa, że podają samą nazwę, nie używając symbolu E (nie muszą tego robić). Jeśli produkt zawiera substancje słodzące (lub cukier) na opakowaniu także powinna się znaleźć taka informacja.

Zobacz też: Jak czytać etykiety - 6 złotych zasad

Jakie zadania mają substancje dodatkowe?

  1. Aromaty – nadają lub zmieniają zapach i smak produktu. Stosuje się je też, by przywrócić naturalny smak utracony podczas produkcji. Stosowanie ich nie może wprowadzać konsumenta w błąd – nie można dodać do pieczywa aromatu wypieczonej skórki chleba czy aromatu kawy do kawy.
  2. Barwniki – używa się ich, bo kupujący chętniej wybierają żywność o mocnym kolorze, który kojarzy się ze świeżością. Żywność można też barwić substancjami naturalnymi, np. koncentratem soku owocowego, wyciągiem ze szpinaku.
  3. Wzmacniacze smaku – wzmacniają smak lub przedłużają czas jego odczuwania. Nie mają własnego smaku (lub jest on słabo wyczuwalny), ale mają zdolność otwierania kubków smakowych na języku, przez co zwiększają odczuwanie smaku.
  4. Konserwanty – przedłużają okres trwałości produktu, hamując rozwój drobnoustrojów powodujących psucie się żywności.

Jakiego jedzenia unikać, karmiąc piersią?

  • Zupy i sosy w proszku
  • Kostki rosołowe
  • Galaretki, kiśle, budynie z proszku
  • Chipsy
  • Parówki
  • Napoje instant
  • Konserwy
  • Pieczywo tostowe, chrupkie, wafle ryżowe
  • Płatki śniadaniowe chrupkie
  • Sery topione

Czego brakuje w diecie kobiet karmiących piersią? - film

karmienie piersią
Panthermedia
Karmienie
Czego brakuje w diecie kobiet karmiących piersią? - film
Niestety, kobiety karmiące piersią nie odżywiają się dobrze... Badania wykazały, że całkiem niepotrzebnie wykluczają ze swojej diety niektóre produkty - i choć robią to w trosce o dziecko, to nie jest to korzystne. Zobacz, co możesz poprawić w swojej diecie, jeśli karmisz piersią.

Jak wynika z badania „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiących piersią dzieci w wieku powyżej 2 miesięcy” przeprowadzonego przez dr inż. Danutę Gajewską z Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz prof. Barbarę Królak-Olejnik z wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego we współpracy z Fundacją NUTRICIA dieta mamy karmiącej piersią nie jest właściwa. Czy kobiety jedzą za mało czy za dużo? Dzienne zapotrzebowanie energetyczne u mam karmiących rośnie o około 500 kalorii w porównaniu z innymi kobietami. Wzrasta też zapotrzebowanie organizmu na niektóre mikroskładniki. Niestety, według raportu z badania, średnia wartość kaloryczna diet mam karmiących była niska i nie przekraczała 1800 kalorii. Zaobserwowano także bardzo duże różnice w wartości energetycznej ocenianych jadłospisów: od niespełna 600 do ponad 4000 kalorii dziennie. Wartość energetyczna diety 75% ankietowanych kobiet nie przekraczała 2000 kcal. Jedynie 13% matek miało dietę o  prawidłowej kaloryczności , czyli 2700-3000 kcal. Zobacz też: Zdrowa dieta karmiącej mamy - 10 zasad Co mamy eliminują ze swojej diety? Kobiety często same narzucają sobie rygorystyczne diety , eliminując z jadłospisu różnorodne produkty spożywcze. Stosowanie ograniczeń żywieniowych jest powszechne, mimo że według ekspertów nie ma potrzeby profilaktycznego wykluczania z diety wszystkich matek karmiących mleka, orzechów, owoców cytrusowych czy glutenu. Eliminując ze swojej diety niektóre wartościowe produkty, karmiące mamy doprowadzają do niedoborów składników odżywczych i witamin w swoim organizmie. Czego brakuje w diecie kobiet karmiących? Badanie pokazało, że w diecie mam karmiących piersią brakuje niektórych składników mineralnych oraz witamin, m.in. A, E, C. Natomiast zbyt duży jest udział tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, tłuszcz zwierzęcy), a...

mama, dziecko, zakupy, pieczywo
Panthermedia
Żywienie
Na co zwracać uwagę, kupując jedzenie dla dzieci?
Wrzucając do koszyka coś, co ma zjeść twoje dziecko, sprawdź koniecznie kilka ważnych szczegółów. Nie sugeruj się tylko wyglądem etykiety, ale przede wszystkim przeczytaj skład produktu, który jest na niej wydrukowany. Zakupy będą może trwały nieco dłużej, ale tu chodzi przecież o zdrowie twojego dziecka.

Reklamy, sklepy i promocje kuszą. Na półkach czekają na klientów  pięknie opakowane towary . Na produktach, które lubią najmłodsi, często do dziecka uśmiecha się jakiś zwierzaczek lub bohater wieczorynki. Jest kolorowo, ale wcale nie bajkowo. Bo z zawartością kartonów, torebek czy butelek bywa różnie. Na szczęście nie trzeba kupować kota w worku. Każdy producent ma obowiązek umieścić na towarze etykietkę z podstawowymi informacjami o tym, co znajdziesz w środku. Czy wiesz, co jest naprawdę istotne? Gdzie kryją się sklepowe pułapki? Oto kilka podstawowych rzeczy, na jakie powinnaś zwrócić uwagę przed kupnem tego, co może jeść twoje dziecko. 1. Obok soków naturalnych stoją zwykle najrozmaitsze napoje, które niewiele mają wspólnego z owocami, są za to sztucznie barwione , zawierają ogromne ilości cukru i różnych substancji dodatkowych. 2.  Jogurt z pięknymi, soczystymi truskawkami na opakowaniu może zawierać jedynie 1% owoców . Taką informację znajdziesz tylko po uważnej lekturze napisów na opakowaniu. 3.  Miksy masła i tłuszczów utwardzonych są często opakowywane podobnie jak masło . Żeby wiedzieć, co naprawdę kupujesz, musisz zerknąć na napis drobniejszym drukiem. Przypominamy, że dzieci do końca trzeciego roku powinny jeść kanapki tylko z prawdziwym masłem. Starszakom raz na jakiś czas możesz smarować chleb miksem. 4. Kupując dżemy czy konfitury, warto szukać tych, w których jest mniej cukru (nazywają się po prostu niskosłodzone), a więcej owoców na 100 gramów produktu. 5. Wybieraj wędliny tylko znanych firm, najlepiej wysokogatunkowe (polędwicę, szynkę, pieczony schab, chudy baleron). Dla maluchów kupuj produkty przeznaczone specjalnie dla dzieci . Zamiast krojonych wędlin lepiej wybrać te w opakowaniu, na którym znajdziesz informacje o składzie wędliny. Pomocną wskazówką dla rodziców są też certyfikaty przyznawane np....

dziecko, picie, puszka, konserwanty, chłopiec
Dieta
Konserwanty, barwniki: co kryje się w jedzeniu
To, co jedzą nasze dzieci (i my też!), jest nafaszerowane chemią. Sztucznych dodatków nie trzeba się bać, ale warto wiedzieć, jak z nich korzystać z głową.

Jakie jabłka wybierasz dla dziecka? Dorodne, z nieskazitelną skórką czy mniej idealne, czasem nawet z w idocznym śladem po robaczku? Raczej te pierwsze? I nie zastanawiasz się, że piękny wygląd często zawdzięczają chemicznym środkom ochrony roślin. Niestety, różowy kolor szynki, morelowy smak serka, kruchość ciasteczek, miękkość pakowanego w folię chleba – to często zasługa konserwantów, polepszaczy i barwników dodanych do produktu. Poprawiana żywność Jedzenie, które kupujemy, musi być zabezpieczane przed zepsuciem. Kiedyś do konserwowania używano soli i cukru. Dziś oprócz nich stosuje się też inne substancje naturalne (E 300 to po prostu kwas askorbinowy, czyli witamina C, a E 330 – kwas cytrynowy) i sztuczne. Wszystkie są badane. Żadna nie szkodzi (inaczej taka żywność w ogóle nie znalazłaby się w sklepie). Ale pod warunkiem, że „zjada się” jej niewiele. U wrażliwego malca nawet niewielka ilość takich substancji może wywołać bóle brzuszka, głowy, wysypkę lub atak astmy (w przypadku alergika). Jednak zazwyczaj problem polega właśnie na ilości. Obecnie do żywności dodaje się ponad 300 substancji dodatkowych. Jak wynika z badań OBOP, przeprowadzonych na cele kampanii „Uwolnij się od toksyn”, dzieci zjadają dziennie nawet 2–4 łyżeczki składników dodatkowych. Rocznie to ponad 7 kg chemii! Który z przedszkolaków nie lubi batoników, cukierków, czekolady, żelków, ememków, wafelków, nie mówiąc już o chipsach, fancie i coli? A przecież mają one mnóstwo syntetycznych dodatków. Zresztą takie substancje są nie tylko w słodyczach (patrz ramka). Dzieci – w stosunku do swojej wagi – zjadają nawet więcej tego typu substancji niż dorośli! Skutki? Niestety, są. Alergia i infekcje – Mamy obecnie do czynienia z prawdziwą epidemią alergii. Jednym z powodów są dodatki do żywności – nie ma wątpliwości dr...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz